Υποβολή ενστάσεως από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης στον Πρόεδρο ΡΑΕ σχετικά με την αδειοδότηση πλωτών Φ/Β στη λίμνη Πολυφύτου


 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  

Προς: Πρόεδρο Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

            κ. Αθανάσιο Δαγούμα     

Θέμα: Υποβολή ενστάσεως σχετικά με την αδειοδότηση πλωτών Φ/Β στη λίμνη Πολυφύτου (δημοσίευσης 15-01-2021)          

 Κύριε Πρόεδρε 

Έντονο προβληματισμό και αναβρασμό έχει προκαλέσει στο Νομό Κοζάνης αλλά και σε μεγάλη μερίδα θεσμικών φορέων και της κοινωνίας (την αντίδρασή του έχει εκφράσει σύσσωμο του Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας) ο σχεδιασμός για τη δημιουργία πλωτών Φωτοβολταϊκών Πάρκων στη λίμνη Πολυφύτου καθώς ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε άμεση «σύγκρουση» με τα συμφέροντα και τις δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται αλλά και που μπορούν να αναπτυχθούν στην εν λόγω περιοχή.

Το ΕΚΝΚ που έχει επανειλημμένως εκφράσει την θέση του για αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός» για την περιοχή θα περιελάμβανε ένα έργο που ακυρώνει τις  πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής.

Την ώρα που όλοι περιμέναμε έναν σχεδιασμό που θα έχει ως πυρήνα:

  • Τις υπάρχουσες δράσεις που αναπτύσσονται στη λίμνη από τους ψαράδες μας και εργαζόμενους στην αλιεία.
  • Την ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή της λίμνης και το φυσικό τοπίο πέριξ αυτής
  • Τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον τόπο

βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προοπτική που όχι μόνο θα καταρρακώσει περαιτέρω ότι υπάρχει ως δυνατότητα αλλά και θα καταστρέψει υπάρχουσες δράσεις από τις οποίες ζουν  οικογένειες και συμβάλουν στην οικονομία

Οι προθέσεις για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι σαφές πως θα πρέπει να έχουν διαφορετική βάση και θα πρέπει, πρωτίστως, να εκφράζουν σεβασμό στους κατοίκους. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις υδατοδρομίων, ενίσχυση των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων και προώθηση επενδύσεων οικοτουρισμού. 

Κύριε Πρόεδρε, 

Ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας της λίμνης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της κοινωνίας, ταυτιζόμενοι με την ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για μη έγκριση των εν λόγω αδειών. 

Με την παρούσα υποβάλλουμε ένσταση κατά των αιτήσεως αδείας που έχουν υποβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η ένσταση αφορά στις αιτήσεις:

  1. υπ’ αρίθμ. ειδικού πρωτοκόλλου Γ-01104/10-12-2020 αίτηση της Εταιρείας με επωνυμία «ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ».
  2. υπ’ αρίθμ. ειδικού πρωτοκόλλου Γ-010887/09-12-2020 αίτηση της Εταιρείας με επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
  3. υπ’ αρίθμ. ειδικού πρωτοκόλλου Γ-010888/09-12-2020 της Εταιρείας με επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

Παρακαλούμε για τις σχετικές σας ενέργειες

loading…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.