Αποκριά στην ΚοζάνηΗ πόλη της Κοζάνης είναι φημισμένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της, που συνεχίζουν αναλλοίωτα τα παλιά έθιμα. Οι «φανοί», οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι μπάντες στους δρόμους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα σε όλους, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συμμετοχή στα δρώμενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών.

Το αναβιωμένο έθιμο -οι απόκριες- με τα «καρναβάλια» είχαν μια ανανεωμένη μορφή, αποτελώντας ολόκληρες θεατρικές παραστάσεις με θέματα από την ιστορία, τη μυθολογία, τα ταξίδια, τη σύγχρονη ζωή.

Το πιο χαρακτηριστικό θέμα της εποχής ήταν το «καρναβάλι της καμήλας».

Το 1938 ο Δήμος Κοζάνης επισημοποίησε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, που διακόπηκαν με τον πόλεμο και ξανάρχισαν το 1950.

Σήμερα, τις ημέρες του καρναβαλιού η Κοζάνη αποδεσμεύεται από τα καθημερινά προσχήματα και επαναφέρει το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα για να εκφραστεί αυθεντικότερα και να ξεφαντώσει διονυσιακά.

apokries1Το μεσημέρι της μεγάλης αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά. Ακολουθεί βράβευση της πιο εντυπωσιακής συμμετοχής, από το Δήμο Κοζάνης, σε ειδική τελετή που γίνεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ της μεγάλης αποκριάς σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι «φανοί», μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα για όλους, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα «καυτό» περιεχόμενο των τραγουδιών που λέγονται… «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια», αποτελούν εγγύηση άμυνας στο τσουχτερό κρύο που επικρατεί εκείνη την εποχή.

Το KOZANILIFE.GR συμμετέχει ενεργά στην Κοζανίτικη Αποκριά κάθε χρόνο, καλύπτοντας όλες τις σχετικές εκδηλώσεις και το πρόγραμμα της Αποκριάς.

Αυτή η κατηγορία δημιουργήθηκε αφενός για να δώσει μια γεύση σε αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν και να βιώσουν την Κοζανίτικη Αποκριά και αφετέρου για όλους εμάς που θέλουμε να θυμηθούμε και να απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε!

Κλικ για να δείτε:

Κοζανίτικη Αποκριά 2011

Κοζανίτικη Αποκριά 2012

Κοζανίτικη Αποκριά 2013

Κοζανίτικη Αποκριά 2014

Κοζανίτικη Αποκριά 2015

Κοζανίτικη Αποκριά 2016

Κοζανίτικη Αποκριά 2017

Κοζανίτικη Αποκριά 2018

Κοζανίτικη Αποκριά 2019

Κοζανίτικη Αποκριά 2020

Κοζανίτικη Αποκριά 2021

Κοζανίτικη Αποκριά 2022