Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στη Θεσσαλονίκη



Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», Αίθουσα Α, στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Zootechnia 2013: 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία.
          
Το συνέδριο αυτό  συνδιοργανώθηκε από τα τέσσερα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Λάρισας.To 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας  Ζωικής Παραγωγής διεξήχθη υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Aθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας-Θράκης.
           
Στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής παρουσιάσθηκαν τέσσερις εισηγήσεις σε θέματα ειδικού κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, που κλήθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή. Πέραν αυτών ανακοινώθηκαν 28 εργασίες με προφορική παρουσίαση και  25 εργασίες με μορφή Poster. Σε πολλές εργασίες υπήρχε συνεργασία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, Τμημάτων ΤΕΙ και των Ιδρυμάτων του ΕΘΙΑΓΕ. Τέλος από θεματικής πλευράς παρουσιάστηκαν 16 εργασίες στην ενότητα της Εκτροφής των Αγροτικών Ζώων, 15 εργασίες στην ενότητα της Διατροφής των Αγροτικών Ζώων, 12 εργασίες στην ενότητα της Φυσιολογίας-Αναπαραγωγής-Γενετικής και Γενετικής Βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων, καθώς και 10 εργασίες στην ενότητα των Τροφίμων-Υγείας των Αγροτικών Ζώων.
        
Το συνέδριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού τις εργασίες του παρακολούθησαν 740 εγγεγραμμένοι σύνεδροι. Η μεγάλη αίθουσα(αίθουσα Α) του συνεδριακού Κέντρου ΓΕΡΜΑΝΟΣ αποδείχθηκε μικρή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του συνεδρίου και να χωρέσουν όλοι οι σύνεδροι. Το συνέδριό μας στα επτά χρόνια ύπαρξης του έχει γράψει ιστορία. Έγινε πια θεσμός. Φαίνεται ότι ήταν πετυχημένη κίνηση να εντάξουμε πριν τρία χρόνια το συνέδριο μας στην ZOOTECHNIA. Μετά από αυτή την επιτυχία και τη συμμετοχή τόσων συνέδρων πρέπει να συνεχισθεί η διοργάνωσή του κάθε δυο χρόνια στη θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ZOOTECHNIA.
         
Σήμερα όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί, αφού εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας 3 δις ευρώ περίπου. Το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο το 2010 ήταν 1,898 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το έλλειμμα σε ζώντα ζώα, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν 1,563 δις. Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
          
Όπως ανακοινώθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ η αυτάρκεια της χώρας μας σε κρέας μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στα κοτόπουλα από 100%, που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 74%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 34%, στο χοιρινό από 95% στο 37%. Η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 70%. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα αποβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων μειώνονται.
          
Η ζωική παραγωγή είναι ο τομέας ο οποίος μπορεί να δώσει μια ώθηση  στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με την ανάπτυξη αυτή μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
          
Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και εντέλει την Εθνική Οικονομία. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε δυο .εργασίες που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο το θέμα ήταν η χρησιμοποίηση εγχώριων τροφών ψυχανθών(κουκί και λούπινο) στη διατροφή των των ορνιθίων κρεοπαραγωγής για αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας. Ακόμα ανακοινώθηκε η χρήση πούλπας ροδιού στη διατροφή αρνιών καθώς και η χρισιμοποίηση  αρωματικών φυτών στη διατροφή των ορνιθίων κρεοπαραγωγής με πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλες εργασίες που έκαναν αίσθηση ήταν η χρήση των μικροδορυφόρων στη μελέτη της γενετικής παραλλακτικότητας των προβάτων, η μελέτη της εκτροφής των βουβαλιών, η πιστοποίηση αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος περιοχής Ελασσόνας σαν ΠΟΠ προϊόντα και πολλές άλλες εργασίες.
         
Tα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ, μαζί με τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των Πανεπιστημίων εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους σε θέματα τεχνολογίας της κτηνοτροφικής παραγωγής με σκοπό τη δημιουργία επιστημόνων για τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα. Παλιότερα είχε δοθεί η δυνατότητα σε πτυχιούχους γεωτεχνικών πανεπιστημιακών σχολών να ιδρύσουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με δάνεια με ευνοϊκούς όρους, από την Αγροτική Τράπεζα. Οι νέοι αυτοί γεωτεχνικοί εξελίχθηκαν σε πετυχημένους επιχειρηματίες στον κτηνοτροφικό τομέα, προσφέροντας στην εθνική οικονομία μέχρι σήμερα.
           
H πολιτεία πρέπει να δώσει  τα απαραίτητα κίνητρα προς τον κτηνοτροφικό τομέα να αναπτυχθεί και να μειώσει, αν όχι να μηδενίσει, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών με την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου

Δρ. Ιωάννης  Κάτανος
Ομότιμος Καθηγητής ΑΤΕΙΘ

Τηλ. 2382024811
Κιν. 6944708375
E-mail: ikatanos@hotmail.com

Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής:
Βασίλειος Σκαπέτας
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 141
57400 Θεσσαλονίκη
Τηλ. (κιν.): 694-9826485
Τηλ. (εργ.): 231-0791316
Fax (εργ.): 231-0791316, 231-0791325
E-mail: skapetas@ap.teithe.gr, bskapetas@yahoo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.