Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η προσέλευση καρκινοπαθών στην Ογκολογική του Μποδοσάκειου
Ξενώνας για καρκινοπαθείς ιδρύεται στην Πτολεμαΐδα
Την ίδρυση ξενώνα για καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους στην Πτολεμαΐδα, για βραχεία φιλοξενία ασθενών που προσέρχονται από άλλα μέρη για θεραπεία στο Ογκολογικό Τμήμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, Βασίλης Καραπίντσιος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος το βράδυ της Παρασκευής, με θέμα «Καρκίνος: Πρόληψη και θεραπεία».
«Έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία ξενώνα για καρκινοπαθείς, έχουμε ήδη εντοπίσει το κτήριο, έχουμε βρει κόσμο που θα βοηθήσει να καλύψουμε μέρος των λειτουργικών εξόδων, ανέφερε ο πρόεδρος των Καρκινοπαθών, επισήμανε όμως ότι χρειάζεται πολύ προσωπική εργασία προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο ξενώνας, ο οποίος θα αναβαθμίσει την ογκολογική του Μποδοσάκειου και θα ανακουφίσει τους καρκινοπαθείς. Υπενθύμισε δε ότι πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις κάθε εβδομάδα στα γραφεία του συλλόγου.
Η διοικήτρια των διασυνδεομένων νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης Αναστασία Μπούρτσου, ανέφερε ότι εντός των ημερών βγαίνει στον αέρα η ανακοίνωση δημοπράτησης του έργου κατασκευής της νέας πτέρυγας του Μποδοσάκειου, στην οποία θα στεγαστεί το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν την Άνοιξη του 2013 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε 2 χρόνια περίπου. Αναφέρθηκε ακόμη στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Ογκολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου, αλλά και στον μεγάλο βαθμό ικανοποίησης των ασθενών που καταφεύγουν ‘ αυτό για θεραπεία, υπογραμμίζοντας ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του σημειώνεται μεγάλη προσέλευση και συνεχής αύξηση των καρκινοπαθών που προσέρχονται για εξέταση και θεραπεία στο Μποδοσάκειο, καθώς από 44 ασθενείς στις αρχές του ’12 αυτή τη στιγμή φθάνουν μηνιαίως στους 150.
Ο δήμος θα είναι δίπλα στο σύλλογο Καρκινοπαθών και θα παράσχει κάθε βοήθεια για να λειτουργήσει ο ξενώνας για καρκινοπαθείς, ανέφερε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας.
Την ανάγκη πρόληψης και την κρισιμότητα της πρώιμης διάγνωσης τόνισε ο Διευθυντής του Α’ Παθολογικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδος και συγγραφέας, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, τονίζοντας πως η ίαση του καρκίνου σήμερα είναι εφικτή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αρκεί να εντοπίζεται σε αρχικά στάδια που δεν έχει εξαπλωθεί η νόσος, γι’ αυτό και απαιτείται προληπτικός περιοδικός έλεγχος.
Είναι λάθος να αποφεύγουμε να κουβεντιάζουμε με τον καρκινοπαθή για την αρρώστια του θεωρώντας ότι τον προστατεύουμε, γιατί ο ίδιος ο καρκινοπαθής χρειάζεται υποστήριξη και έχει ανάγκη να μιλήσει για τα προβλήματα που του προξενεί η νόσος, ανέφερε η καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος της πρώτης μονάδας που λειτουργεί στην Ελλάδα για τη φροντίδα καρκινοπαθών κατ’ οίκον, Ελισάβετ Πατηράκη. Τόνισε όμως πως υποστήριξη- ίσως και μεγαλύτερη από τον ίδιο τον καρκινοπαθή, χρειάζεται και η οικογένεια του καρκινοπαθή, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οι απαιτούμενες δομές υποστήριξης.
Τη σημασία της αποκατάστασης ενός εγχειρισμένου μαστού από καρκίνο, διότι η γυναίκα δεν μπορεί να ζει ακρωτηριασμένη, αλλά και διότι η αποκατάσταση βοηθά πάρα πολύ στην ψυχολογία μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού, υπογράμμισε η πλαστική χειρουργός και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του «Άλματος Ζωής» Θεσσαλονίκης, Ανθή Γιαννοπούλου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση από την πολιτεία ώστε να καλύπτεται η δαπάνη αυτή από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αίσθηση προξένησε ο χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης, Φανή Δινοπούλου, η οποία ανέφερε ότι εκτός από το γεγονός ότι ο καρκινοπαθής έχει να αντιμετωπίσει την αρρώστια του και τους δικούς του φόβους για τη ζωή του έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό στίγμα.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr