Εμβολιασμός σκύλων σε μήκος 30 χλμ και όλων των αδέσποτων!

Από τον Πρωινό Λόγο

Σε επιφυλακή για το δεύτερο κρούσμα λύσσας που διαπιστώθηκε στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Ιεροπηγή Καστοριάς έχουν, πλέον, τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τοπικοί φορείς!  Εκεί, τσοπανόσκυλο δάγκωσε άλλα οχτώ σκυλιά, αλλά ακόμη και δυο πρόβατα, ενώ ο κυνηγός που είχε έρθει σε επαφή μαζί του μετά και τις απαραίτητες, προληπτικές εξετάσεις, φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το απόγευμα του Σαββάτου στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ζώης Γακίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς, εκπρόσωποι των Δήμων, κυνηγητικοί σύλλογοι, υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Υγείας, Δασών και ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Όπως τονίζεται, κατά την έναρξη της συζήτησης έγινε αναφορά στο κρούσμα το οποίο εμφανίστηκε στην περιοχή της Καστοριάς σε κοπάδι βοσκού, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και εικάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι την ασθένεια μετάφερε άρρωστο ζώο από τα όμορα κράτη Αλβανίας ή Σκοπίων. Το συγκεκριμένο τσομπανόσκυλο εμφάνισε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στην αρχή της εβδομάδας, ενώ, έπειτα δάγκωσε σκυλιά του ιδίου κοπαδιού καθώς και πρόβατα. Το σκυλί θανατώθηκε από τον ιδιοκτήτη του και σε συνεργασία την Κτηνιατρική υπηρεσία στάλθηκε άμεσα δείγμα σε διαπιστευμένο εργαστήριο για έλεγχο, όπου και απεδείχθη ότι ήταν θετικό στον ιό της λύσσας. Τα οχτώ σκυλιά και δύο πρόβατα τα οποία δαγκώθηκαν από το μολυσμένο σκύλο έχουν ήδη θανατωθεί και δείγμα τους έχει, επίσης, αποσταλεί για έλεγχο, ενώ από το πρωί σήμερα πραγματοποιείται προληπτικός εμβολιασμός ποιμενικών σκύλων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο συντονισμός των ενεργειών είναι μονόδρομος στον περιορισμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων και όλοι φορείς συνέκλιναν στο ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει εμβολιασμός όλων των ποιμενικών και κυνηγητικών σκύλων, σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας, καθώς και των αδέσποτων με υπευθυνότητα των δήμων.

Οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσουν καταφύγιο στο οποίο θα συλλέγονται τα ζώα, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται και αν κρίνεται απαραίτητο θα τίθενται υπό παρακολούθηση, ανάλογα με την συμπεριφορά τους.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση συνεργείων περισυλλογής δειγμάτων ζώων και αποστολής τους για έλεγχο, ενώ σε απόσταση 5 χλμ από την εμφάνιση του κρούσματος, δηλ. μεταξύ Ιεροπηγής-Κρυσταλοπηγής, θα απαγορευτεί το κυνήγι για 15 ημέρες. Οι κυνηγοί είναι απαραίτητο να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας των σκύλων τους, το οποίο θα αποδεικνύει ότι τα ζώα τους έχουν εμβολιαστεί για τη λύσσα και θα αποτελεί κριτήριο για την ανανέωση της άδειας κυνηγιού. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ο Αντιπεριφρειάρχης θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν βιβλιάριο υγείας για τα σκυλιά τους και αυτό να αποτελεί κριτήριο για την καταβολή της επιδότησής που είναι να λάβουν τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και είναι σημαντικό όταν κάποιος εντοπίσει ζώα με «περίεργη συμπεριφορά» ζωντανά ή νεκρά, όπως σκύλους, γάτες, αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αλεπούδες, λύκους, τσακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, νυχτερίδες, αγριόχοιρους κ.λπ, να επικοινωνεί άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς (24670 76023, 24670 21978), για την παραλαβή του δείγματος και τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Σαββόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «Ως Περιφερειακή Ενότητα θα προμηθευτούμε 1000 εμβόλια όπου με τη συνεργασία των Κτηνιάτρων της υπηρεσίας θα φροντίσουμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί σε ποιμενικούς σκύλους». Τέλος, επισήμανε την ανάγκη των ομάδων υψηλού κινδύνου που επιθυμούν να εμβολιαστούν (κτηνίατροι, συνεργεία περισυλλογής ζώων, θηροφύλακες) να ενημερώσουν άμεσα τη Διεύθυνση Υγείας Καστοριάς (24673 50213& 24673 50262) ώστε να προβλεφθεί η προμήθεια επαρκούς ποσότητας εμβολίων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.