Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης: Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η νέα Πανεπιστημιούπολη

 

Τη νέα Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η τελετή εγκαινίων του εμβληματικού αυτού έργου, που αποτελεί σήμερα το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, στο κτήριο Διοίκησης της νέας Πανεπιστημιούπολης,  παρουσία πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής, που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία και πλήθους προσκεκλημένων.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Θέλω να σας πω, κύριε Πρύτανη, ότι είμαι πράγματι εντυπωσιασμένος από το έργο αυτό, το οποίο καταφέρατε να δρομολογήσετε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια, δημιουργώντας εδώ στην Κοζάνη το πρόπλασμα ενός υπερσύγχρονου campus, με κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου εντός της ζώνης ενεργού πολεοδομίας. Ίσως πράγματι εδώ στη Δυτική Μακεδονία να χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και ίσως εκπλήξει πολλούς οι οποίοι ταυτίζουν πολλές φορές τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια με λύσεις ανάγκης και όχι λύσεις επιλογής και να μάθει κανείς πραγματικά τι γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, που αυτές νομίζω τις βλέπετε και τις εκτιμάτε όλοι, αλλά και σε επίπεδο πραγματικού ουσιαστικού διδακτικού και ερευνητικού έργου. Και νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία μάς παρουσιάσατε, κύριε Πρύτανη, είναι πράγματι εντυπωσιακά ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων, ως προς τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εδώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις spin off εταιρείες».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σημείωσε στο χαιρετισμό της ότι, «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει όλες τις δυνατότητες να αναδείξει το έργο του, να το βελτιώσει ακόμη περισσότερο, να διαπρέψει με το ανθρώπινο κεφάλαιό του, του καθηγητές και του φοιτητές, τις υποδομές, τη δυναμική του. Συμμετέχει ήδη με ζέση στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής και της χώρας, συνιστά αναπτυξιακό μοχλό, συμβάλλει στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας μας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, κεντρικά και περιφερειακά, όχι μόνο ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές του έργου σας, είμαστε σταθερά αρωγοί στην ανοδική σας πορείας και περήφανοι για το ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για ένα υπερσύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης νέων ανθρώπων και πόλο ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία. Η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ολοκλήρωση των υποδομών, υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο ως προς την χρηματοδότηση, αλλά και ως προς την υλοποίηση του έργου υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών της. Προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει τον χώρο που εκπέμπει το φως της γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας, που θα λειτουργεί καταλυτικά στην πρόοδο και την ευημερία της Δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη και συμβολή τους στην πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των περιφερειακών και τοπικών αρχών και των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ  εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν με αφοσίωση τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΔΜ στην αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος.

Η νέα Πανεπιστημιούπολη, δήλωσε, αποτελεί μόνο την αρχή ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος νέων εγκεκριμένων έργων στο campus των 950 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και Συνεδριακού Κέντρου μέσω ΣΔΙΤ, το Πράσινο Data Center και το Τεχνολογικό Πάρκο στη Ζώνη Καινοτομίας.

Με κεντρικό όραμα το τετράπτυχο “γνώση- έρευνα- πράσινη καινοτομία- προσφορά στην κοινωνία” και στο πλαίσιο του κρίσιμου ρόλου που έχει αναλάβει ως στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας στο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο Πρύτανης, στοχεύει:

 • να αναδειχθεί σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό κόμβο πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας,
 • να αποτελέσει κεντρικό πυρήνα ενός οικοσυστήματος υποδοχής εταιρειών νέας τεχνολογίας,
 • να εξελιχθεί σε πόλο προσέλκυσης ξένων επιστημόνων και ερευνητών, ενισχύοντας το brain gain στη Δυτική Μακεδονία,
 • να στηρίξει την επανεκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων  στο εργατικό δυναμικό που θα απαιτηθεί στους νέους τομείς στη μετά-λιγνίτη εποχή,
 • να σχεδιάσει προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προκλήσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Ο Πρύτανης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «Αποτελεί ισχυρή μας δέσμευση ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα είναι το Πανεπιστήμιο – Δύναμη στη Δίκαιη Μετάβαση και Δύναμη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στους χώρους του αμφιθεάτρου, του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης και συνομίλησε με φοιτητές.

 

Η νέα Πανεπιστημιούπολη

Το έργο «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Περιοχή Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης» εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με τελικό προϋπολογισμό € 25 εκατ. (έναντι αρχικού προϋπολογισμού € 49,5 εκατ.), χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

Τα κτήρια της νέας Πανεπιστημιούπολης, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ., ανεγέρθηκαν σε έκταση 948 στρεμμάτων, εντός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κτήριο διοίκησης καθώς και τα εκπαιδευτήρια (15 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 15 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας, 54 γραφεία καθηγητών) που στεγάζουν τρία Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών. Η μετεγκατάσταση έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί.

Οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. και η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Δομών Περιβάλλοντος της έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τελικός δικαιούχος του έργου υπήρξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κύριος του έργου, κατόπιν της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης: Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η νέα Πανεπιστημιούπολη

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Το μόνον που μας άφησε η επέλαση του καταστροφεα της
  Ελλάδος, στις δυο μέρες,στη Δυτική Μακεδονια ,είναι, πως ήλθε στη Δυτική Μακεδονια,για να γιορτάσει την ημέρα του αγίου βαλεντινου!
  Επιτελικε μπουρδολογε και αρχιψευταρε,δεν πήγαινες, ν ανάψεις κανένα
  κεράκι ,στον Άγιο Νικολαου,να βάλει το χέρι του για να σωθεί
  Ο έρμος τοπος;
  Γιατί,αν περιμέναμε από σένα…
  Ούτε,μια δουλειά,ούτε μια θέση εργασίας μετά,στα 4 χρόνια που κυβερνάς,
  ανάθεμα την ημέρα που μας κατσικωθηκες!
  Κι εσείς ,πανεπιστημιακοι ;
  Τόσο υποταγμενοι στον μητσοτακη και στην κεραμεως;
  Στρωθειτε, στη δουλειά και αφήστε ,τις φιέστες και τα πανηγυριακια σας !
  Γέμισαν οι καμποι και τα χωριά,ρεματιεςκαι ραχουλες με πανεπιστήμια τρομάρα σας!
  Δουλέψτε ,για να γίνει μια μέρα το ΤΕΙ σας πανεπιστήμιο!
  Σιγά, να μην είστε και το Καποδιστριακο ,το Αριστοτέλειο ,των Ιωαννίνων και των Πατρών,άιντε και του Δημόκριτου στην κομοτηνη!
  Πανεπιστήμια, πιο πολλά κι απ τις σερπατινες και τα κομφετί,που θα ριχτουν σήμερα,στις πλατείες της Ελλαδος!
  Ακόμα, και η Σάμος, η γενέτειρα του Πυθαγόρα, του μέγιστου Μαθηματικού…
  απέκτησε πανεπιστημιακο τμημα ,ακουσον!ακουσον!,Μαθηματικών και εισέρχονται φοιτητές για να σπουδάσουν Μαθηματικά ,γράφοντας….4 μαθηματικά,διπλασιαζόμενο!!
  Τελικά, ποιον γελοιοποιούν οι Σαμιωτες;τον Πυθαγόρα,φτιάξτε, βρε ταβέρνες ναρχονται οι τουριστες ,να μαθαίνουν και τον Πυθαγόρα!
  Θα τρίζουν τα κόκαλα του,του δύστηνου!!
  Υπήρχε,ένας καθηγητής Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο, Λάκης,το επίθετο του,
  για να τον περνούσες και να σε έβαζε 5,έπρεπε να σε κάνει φροντιστήριο ο Καραθεοδωρη( ς),ο δασκαλος του Αινσταιν,όπως μου έλεγαν φοιτητές,του Μαθηματικου!
  Σε έκοβε και 10 και 20 φορές, για να σώσει την αξιοπρέπεια του και για να βγουν Μαθηματικοί με γνώσεις,διαμάντια στην Επίσημη τους!
  Τωρα;τώρα περνάνε στις κατσικοραχουλες,στα ” πανεπιστημια”,με βαθμούς, 5,7,9,9,βαθμούς φθηνούς, για ν αγοράζουν οι πρωτοετείς,Ακριβά ψυγεία, πλυντήρια και έπιπλα μασίφ,αλισβερισι να γινεται!
  Εκείνη,την παλιά εποχή,αν δεν υπήρχαν, οι φοιτητικές εστίες, ακόμα φοιτητές θα ήμασταν,στα εκείνα πανεπιστήμια και όχι στα μανιταρια- πανεπιστήμια, στα κτήρια που έχουν μια ταμπέλα και γράφει
  “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”,Άνω Παναγιας,πέρα Παναγιας,δώθε Παναγιας…που έλεγε με μια του ταινία, ο Αείμνηστος Παπαγιαννοπουλος!
  Οι άνθρωποι των γραμμάτων Απαιτούν και δεν επαιτουν,δεν ζητιανεύουν ,δε χαραμίζουν την αξιοπρέπεια τους, σ έναν ψεύτη που,επί 4 χρόνια ,συρρικνωσε ,οικονομικά,κοινωνικά και δημογραφικά τον ,έρμον τουτο ,τοπο!
  Μήπως,τον ξεπροβοδισατε …μέχρι το αεροδρόμιο;κουνώντας τον μαντήλι,σαν τη Βασιλειάδου…που έφευγε, για Αστραλία;
  Όπως θ αδειάσει η Δυτική Μακεδονια και οι νέοι της ,θα φύγουν μετανάστες ,σε Γερμανία και Αυστραλία,έτσι, θ αδειάσουν και τα ντουβάρια σας,τα καινούρια….από φοιτητες!
  Από κτηρια;γεμάτος ο τοπος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.