Λίβανος: Βομβαρδισμένο τοπίο η Βηρυτός – Η ισχυρότερη έκρηξη μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι – Δείτε το βίντεο



Η έκρηξη τεραστίων διαστάσεων που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, την Τρίτη, έχει μέχρι στιγμής απολογισμό 135 νεκρούς, πάνω από 5.000 τραυματίες, 300.000 ανθρώπους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους και δεκάδεα ακομη να αγνοούνται.

Αποσβολωμένη η διεθνής κοινότητα, παρακολούθησε τις εικόνες από τη στιγμή της δεύτερης – και μεγαλύτερης – έκρηξης, η οποία ισοπέδωσε κάμποσα οικοδομικά τετράγωνα.

Την επόμενη μέρα, η εικόνα της πόλης και του λιμανιού, ήταν μία εικόνα… βομβαρδισμού.

Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν κυριολεκτικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ:

Ισχυρότερη έκρηξη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Ισχυρότερη έκρηξη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, Βρετανός επιστήμονας ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2.7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή. Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Βηρυτού.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.