Διαμαρτυρία των φωτογράφων για τις βιομετρικές ταυτότητες – Τι λέει ο φωτογράφος Παναγιώτης Καπλάνογλου από την Κοζάνη για το ζήτημα



tautotites1

Οι φωτογράφοι αντιδρούν στις αλλαγές που επιχειρούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, όπου οι φωτογραφίες θα βγαίνουν σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού,θα αφορά πέρα από την αντικατάσταση των ταυτοτήτων και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων,ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του έργου σε πολλά εκατ. ευρώ.

Παρά την ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό αλλά θα επιλέξει τον ανάδοχο με «κλειστή» διαδικασία.

«Ενόψει της αλλαγής των ταυτοτήτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τις φωτογραφίες σε μια μόνο εταιρία μονοπωλιακά και να στερήσει από τον κλάδο των φωτογράφων ένα κομμάτι της δουλειάς τους που χρόνια τώρα υλοποιούν με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία με αστήριχτους ισχυρισμούς:

1. ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των φωτογραφιών. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι τόσα χρόνια βγάζοντας τις φωτογραφίες για τα διαβατήρια καταφέραμε να είναι αυτό στα 10 ασφαλέστερα έγγραφα του κόσμου. Με την ίδια υπευθυνότητα λοιπόν μπορούμε να υλοποιήσουμε και τις φωτογραφίες ταυτότητας.
Δεν ευσταθή ο ισχυρισμός της αλλοίωσης της φωτογραφίας για το λόγο ότι υπάρχει η υποχρεωτική παρουσία του ενδιαφερομένου στο αστυνομικό τμήμα οπότε ελέγχετε.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ: Ο τρόπος που προτείνει το Υπουργείο αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών που θα έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Τόσο η μετακίνηση (από την περιοχή Πτολεμαΐδος, Τσοτυλίου, Σιάτιστας, Λιβαδερού, Ελάτης και τόσα  άλλα ορεινά χωριά) όσο και οι χαμένες ώρες εργασίας κάθε άλλο παρά μειώνουν το κόστος για τον πολίτη. Δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα σε άτομα με δυσκολία κίνησης αφού σ’ αυτούς πηγαίνει σήμερα ο επαγγελματίας φωτογράφος ενώ με την πρόταση του Υπουργείου θα είναι αναγκασμένοι αυτοί να έρχονται στην Κοζάνη.

3. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: Με την πρόταση του υπουργείου θα υπάρχει απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και φόρους για τα έσοδα που θα χάσουν οι φωτογράφοι. Ακόμη θα υπάρχει απώλεια από εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από τα καταστήματα που θα κλείσουν. Τα χαμένα αυτά έσοδα του δημοσίου θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι πολίτες με νέους φόρους. Όλα αυτά τα έσοδα τόσο του δημοσίου όσο και των φωτογράφων θα κατευθυνθούν σε μια τσέπη η οποία δεν θα είναι καν Ελληνική και θα χαθούν από την Ελληνική αγορά.

4. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Κάθε άλλο. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.ά.) οι φωτογραφίες ταυτότητας βγαίνουν στα φωτογραφεία. Μόνο σε ελάχιστες χώρες που δεν έχει εκτεταμένο δίκτυο φωτογραφείων (Αλβανία, Ρουμανία) συμβαίνει αυτό. Στη χώρα μας τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν φωτογραφεία ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά και σε μικρά νησιά.

Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση του υπουργείου επιβάλλεται από έξω και έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη μονοπώληση της αγοράς στα πλαίσια των μνημονιακών νόμων που επιβάλουν οι “Αγορές” .

Καλούμε τον κόσμο της τοπικές αρχές και τους επαγγελματικούς φορείς να σταθούν στο πλάι των φωτογράφων.

Καπλάνογλου Παναγιώτης
Φωτογράφος

13 σχόλια στο άρθρο “Διαμαρτυρία των φωτογράφων για τις βιομετρικές ταυτότητες – Τι λέει ο φωτογράφος Παναγιώτης Καπλάνογλου από την Κοζάνη για το ζήτημα

    1. Ντροπή σου και πάλι ντροπή σου που εύχεσαι να κλείσουν μαγαζιά και να πεινάσουν οικογένειες.

  1. Εδω η αστυνομια δεν έχει χρήματα για Α4 χαρτι .Φωτογραφιες θα βγαλει; Νομιζω οτι δεν πρεπει να ανησυχείτε κυριοι επαγγελματιες φωτογραφοι . Λογια λογια ραδιο αρβυλα.

    1. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα γίνει από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «βγουν στον αέρα» τα τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας.

  2. ναι ναι βγαίνουμε στις αγορές… αφού πρώτα σκίσουμε το καλσόν (γιατί τα μνημόνια, οι μπούληδες του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν μπορέσανε να τα σκίσουνε!) Και αφού χορέψουμε τις αγορές… θα βγούμε στις αγορές του αγοραίου έρωτος…ώς πόρνοι και κίναιδοι!

    1. Αν δεν σου αρέσει βαλίτσα και σε άλλη χώρα, δεν σας χρειαζόμαστε, εδώ δεν έχουμε πλέων προβλήματά.
      Και σύμφωνο συμβιώσεις νομοθετήσαμε και αναγνώριση ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη και υιοθεσίες παιδιών από άφιλα ζευγάρια, και 800 χιλ νέους Έλληνες κάναμε.
      Οπότε ξεκινούμε με νέα αρχή, τέλος ο φασισμός η τεμπελιά η λαμογιά και η φραπεδιά.
      Και σαν καλοί Ευρωπαίοι που είμαστε και δάνεια θα μας δώσουν.
      ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΛΟΣ
      ΟΥΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ .
      Εχουμε Lidl ,Carrefour, Praktiker.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.