ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου ΚΚΕ: Για την απώλεια της αγωνίστριας Νίνας Βλουτόγλου (Ζιάμου)



Η Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο της συντρόφισσας Νίνας Βλουτόγλου (Ζιάμου).

Η σ. Νίνα γεννήθηκε στην Βλάστη το 1929 σε αγροτική οικογένεια αγωνιστών.

Ο ένας αδερφός της σκοτώθηκε στην Αλβανία πολεμώντας τους φασίστες του Μουσολίνι. Ο άλλος σκοτώθηκε αντάρτης στον ΕΛΑΣ πολεμώντας τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η αδερφή της η Τασία τραυματίστηκε βαριά ως μαχήτρια «αμαζόνα» στο ιππικό του ΔΣΕ. Οι γονείς της κλείστηκαν στις φυλακές γιατί τροφοδοτούσαν τους αντάρτες. Αυτή ήταν η οικογένεια Ζιάμου από την Βλάστη Πτολεμαΐδας, που την είχαν ήδη κάψει οι Γερμανοί.

Η Νίνα κατατάχτηκε στον ΔΣΕ, με την επιχείρηση της 18ης Ταξιαρχίας στην περιοχή του Σινιάτσικου και την κατάληψη της πόλης της Πτολεμαΐδας. Εκεί όπου ήταν εγκλωβισμένη στα σύρματα αυτή και η οικογένεια της, αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι των γύρω χωριών.

Η σ. Νίνα τραυματίστηκε σοβαρά στην μεγάλη μάχη της Νάουσας στις 25 Δεκέμβρη του 1948. Με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες όπου χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να αναρρώσει και πολλές εγχειρήσεις για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της. Αλβανία-Γιουγκοσλαβία-Τσεχοσλοβακία, οι Λαϊκές Δημοκρατίες άνοιξαν την φιλόξενη αγκαλιά τους και υποδεχόταν τους τραυματίες του ΔΣΕ μέχρι να αναρρώσουν.

Το 1952 βρισκόμενη στην Τσεχοσλοβακία, με αφορμή την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, η σ. Νίνα έδωσε το βιογραφικό της στο ΚΚΕ και απέκτησε τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Παντρεύτηκε τον Γιώργο Βλουτόγλου, αγωνιστή του ΔΣΕ, αφοσιωμένο κομμουνιστή, έφτιαξαν οικογένεια και έζησαν στην πολιτική προσφυγιά στη Λ.Δ. της Βουλγαρίας μέχρι τον επαναπατρισμό τους το Νοέμβρη του 1988.

Με τον επαναπατρισμό της αμέσως ήρθε σε επαφή με την Κ.Ο. του ΚΚΕ, την ΠΕΕΠΠ και την ΠΕΑΕΑ. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις του Κόμματος μέχρι τα βαθιά της γεράματα και όσο το επέτρεπε η υγεία της. Τιμήθηκε επανειλημμένα από το Κόμμα και την ΚΝΕ για την προσφορά της στο κομμουνιστικό κίνημα.

Η σ. Νίνα με την στάση της και το παράδειγμά της αποτέλεσε παράδειγμα για όλους τους νεότερους αγωνιστές. Θα την θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και περηφάνια.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Πτολεμαΐδα 17/05/2024

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.