Πως θα φτιάξετε τη ρουτίνα ύπνου του μωρού σας!



Κούνιες, λίκνα, καρότσια, στρώματα ύπνου, λευκά είδη και ρουχαλάκια είναι από τις πρώτες έννοιες των γονέων, ώστε να υποδεχθούν το νέο μέλος της οικογένειάς τους. Όταν φτάσει όλοι πρέπει να μπουν σε νέους ρυθμούς, αλλά και να φροντίσουν ώστε το νεογέννητο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Άλλωστε για το νέο αυτό ανθρωπάκι, ο χώρος έξω από την κοιλιά της μαμάς του μοιάζει τουλάχιστον περίεργος.

Μέρος αυτής της διαδικασίας προσαρμογής είναι και η περιβόητη ρουτίνα ύπνου. Κάποια μωρά κοιμούνται περισσότερο, κάποια λιγότερο. Κάποιων ο ύπνος έχει μεγαλύτερη διάρκεια και κάποιων μικρότερη. Ορισμένα κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ορισμένα κοιμούνται τη μέρα περισσότερο.

Αν και θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, οι πιθανότητες είναι ότι οι συνήθειες ύπνου του παιδιού σας, δε μοιάζουν ούτε με άλλων παιδιών ούτε με των ίδιων των αδερφιών του. Οπότε το μεγάλο ερώτημα κάθε γονέα έπεται.

Πως θα εξοικειώσω το μωρό μου με τη νύχτα και τη μέρα;

Πολλοί γονείς συχνά διαπιστώνουν, ότι το μωρό τους μπερδεύει τη νύχτα με τη μέρα. Έτσι από την πρώτη κιόλας μέρα, που θα μπείτε στο σπίτι με το παιδί σας, καλό είναι να του δείξετε, ότι άλλο πράγμα είναι η νύχτα και άλλο η μέρα.

Η ρουτίνα για την μέρα και τη νύχτα

Δεν είναι μόνο τα στρώματα, που παίζουν ρόλο στον ύπνο του παιδιού σας. Πρέπει να τα εκπαιδεύσετε στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίξτε τις κουρτίνες, παίξτε με το παιδί σας και μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τους θορύβους. Για την ακρίβεια μην αποφεύγετε να κάνετε φασαρία στη διάρκεια της ημέρας, όταν κοιμάται το παιδί, στο πλαίσιο της λογικής.

Τι να κάνετε την νύχτα:

  • Χαμηλώστε τα φώτα
  • Μη μιλάτε πολύ και όταν μιλάτε κρατήστε χαμηλούς τους τόνους
  • Βάλτε το μώρο σας στο λίκνο ή όπου το κοιμίζετε μόλις πιει το γάλα του
  • Μην αλλάζετε το μωρό, εκτός αν είναι απαραίτητο
  • Μην παίζετε με το μωρό σας, όταν είναι να κοιμηθεί
  • Σταδιακά το μωρό σας θα μάθει, ότι το βράδυ είναι η ώρα για ύπνο

Που θα πρέπει να κοιμάται το μωρό μου;

Για τους πρώτους 4-6 μήνες το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο, που κοιμάστε κι εσείς. Αυτό εξαρτάται από το κάθε μωρό ξεχωριστά. Αν για παράδειγμα εμφανίζει παλινδρόμηση, ίσως χρειαστεί να παραμένει στον ίδιο χώρο με εσάς για περισσότερο, ώστε να το παρακολουθείτε.

Μπορείτε να το εξοικειώσετε να κοιμάται χωρίς εσάς με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Βάλτε στα κρεβάτια τους για ύπνο πριν κοιμηθούν, αλλά όταν είναι έτοιμα να τα πάρει ο ύπνος.

Β) Αμέσως μόλις τελειώσουν το φαγητό, βάλτε τα για ύπνο.

Με αυτούς τους δύο τρόπους θα κατναοήσουν, ότι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην αγκαλιά σας ή του συντρόφου σας για να κοιμηθούν.

Πως να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου για το δικό σας μωρό

Όλοι λέμε, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι απόλυτα λογικό, αφού καθένας από εμάς που μεγαλώνει παιδιά είναι διαφορετικός. Διαφορετικές συνήθειες, βιολογικά ωράρια, ρουτίνες, νοοτροπίες, αξίες. Επομένως είναι λογικό κι επόμενο να βγάζουμε διαφορετικά παιδιά.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν βλέπετε ότι το δικό σας παιδί έχει κάποια συνήθεια, που δεν έχει κάποιο άλλο παιδί. Ομοίως και με τις ρουτίνες ύπνου. Έχοντας διευκρινίσει τα περί διαφορετικότητας, πάμε στα κυρίως.

  1. Ποια περίοδος είναι κατάλληλη για τη δημιουργία ρουτίνας;

Γύρω στους 3 μήνες είναι η κατάλληλη περίοδος να δημιουργήσετε τη ρουτίνα ύπνου. Μέχρι εκείνη την περίοδο το παιδί προσαρμόζεται ακόμη στο νέο περιβάλλον. Επιπρόσθετα τηρώντας κατ’ επανάληψη τα προαναφερθέντα βήματα για το πως να τα βάζετε στα κρεβάτια και να τα εκπαιδεύετε στη μέρα και τη νύχτα, μέχρι τους 3 μήνες θα έχει ήδη εξοικειωθεί με τις συνθήκες ύπνου.

  • Τα βήματα της ρουτίνας πριν τα μαξιλάρια ύπνου

Προτού ακουμπήσετε τα μικρά σας στα μαξιλάρια ύπνου μπορείτε να ακολουθήσετε μια ρουτίνα σαν την προτεινόμενη:

  • Κάντε ένα ωραίο, χαλαρωτικό μπανάκι
  • Αλλάξτε τα ρούχα της ημέρας και βάλτε τους μια καθαρή πάνα
  • Βάλτε τα στο κρεβάτι
  • Διαβάστε του ένα βιβλιαράκι ή πείτε του μια ιστορία. Σημασία έχει να αισθάνεται την ασφάλεια του γονέα
  • Χαμηλώστε τον φωτισμό στον χώρο για μια πιο ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα
  • Φιλήστε το μωρό και αγκαλιάστε το για καληνύχτα
  • Νανουρίστε το ή βάλτε απαλή μουσική να παίζει

Τέλος να θυμάστε πάντα, ότι τα μωρά αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους συχνά. Εκεί που νομίζετε, ότι τα βρήκατε όλα, αλλάζουν ξανά. Τα στάδια ανάπτυξης, τα δόντια, οι κολικοί ή κάποια ασθένεια μπορεί να κάνει το μωρό σας να ξαγρυπνά. Είναι δύσκολο, αλλά θα περάσει. Απλώς αναγνωρίστε ως σποραδικά αυτά τα στάδια, μείνετε όσο μπορείτε πιστοί στη ρουτίνα σας και όλα θα πάνε καλά, τελικά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.