Αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης – Συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης



Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ξεσήκωσε τους Αμπελόκηπους, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων της περιοχής.

Μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης, βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 57, όπου είναι και η έδρα της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων. Από εκεί, με χορούς και τραγούδια από τον Πόντο, ξεκίνησε πατινάδα με τη συμμετοχή του κόσμου σε κεντρικούς δρόμους των Αμπελοκήπων.

Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό έθιμο- δρώμενο που κρατάει από τα Προχριστιανικά χρόνια. Οι κάτοικοι στον Πόντο του έδωσαν χριστιανικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται το 12ήμερο από παραμονή Χριστουγέννων έως και τα Φώτα.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες δε δίστασαν να αποθανατίσουν τη στιγμή, ενώ μερικοί από αυτούς βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους για να απολαύσουν το θέαμα.

Περισσότερα εδώ

Thestival.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης – Συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.