Η Μόνα Λίζα και το δώρο Χριστουγέννων – Του Αργύρη Αργυριάδη



 

Δεν είναι σύνηθες να λαμβάνεις τέτοια δώρα παραμονές Χριστουγέννων. Η διαχείριση της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Βρετανία – που έπαψε προ πολλών ετών να είναι «Μεγάλη» και το απέδειξε για άλλη μια φορά –  από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης κατέληξε σε φιάσκο. Η δήθεν «πυγμή» που θέλησαν να επιδείξουν στην Ελλάδα – που προφανώς δεν την καλοβλέπουν ούτε ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ούτε ως εταίρο σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής παρά μόνον ως ένα ηλιόλουστο οικόπεδο για καλοκαιρινές διακοπές –  τους γύρισε μπούμερανγκ. Η ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρίσι Σούνακ έγινε εσωτερικό πρόβλημα, συζητήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο με τον Σούνακ αμυνόμενο και κατέληξε σε μια δωρεάν και ιδιαίτερης έκτασης διαφήμιση τόσο της χώρας μας όσο και του ζητήματος της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Σίγουρα, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση θα διδάσκεται στα μαθήματα διεθνών σχέσεων  ως παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν ακυρώνεις συνάντηση – ακόμη και «ιδιωτική» – με ομόλογό σου για ένα χιλιοειπωμένο αίτημα – έκκληση προς επιστροφή των μαρμάρων. Ούτε άκουσε η βρετανική κοινή γνώμη για πρώτη φορά το επιχείρημα περί κλοπής αυτών και περί μη νόμιμης κατοχής τους από το Βρετανικό Μουσείο. Ίσως άκουσαν για πρώτη φορά το επιχείρημα της «κομμένης Μόνα Λίζα», αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ευθύνεται για την πολιτική τρικυμία που κατέκλυσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο. Η αινιγματική, χαρακτηριστική έκφραση του προσώπου της Τζιοκόντα προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη φαντασία στην παράδοξη και ανερμάτιστη συμπεριφορά των Βρετανών.

Το μόνον βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να στείλει ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο στον Ρίσι Σούνακ. Καλές προτάσεις θα είναι ένας σοκολατένιος Παρθενώνας ή μια τούρτα με την προσωπογραφία της Μόνα Λίζα. Και τούτο διότι πέραν της σημαντικής θετικής απήχησης που είχε για τον ίδιο, η αήθης διπλωματικά και κοινωνικά, συμπεριφορά των Βρετανών νομίζω είναι η πρώτη φορά μετεκλογικά που η κυβέρνηση βρήκε πλήρως στοιχισμένη πίσω της την αντιπολίτευση (σχεδόν όλα τα κόμματα).

Να δούμε, όμως, και την ουσία των πραγμάτων; Η Ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι το ζήτημα των μαρμάρων οδεύει προς πολιτική επίλυση. Τα πρόσφατα γεγονότα τη διαψεύδουν. Ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει διαφοροποίηση από το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο και εδώ χωράει αρκετή συζήτηση. Ο στόχος παραμένει η μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων; Εάν μιλάμε για απλό προσωρινό δανεισμό αντιλαμβανόμαστε ότι ακυρώνουμε τη διεκδικητική πολιτική των τελευταίων ετών γιατί «δανεισμός» σημαίνει αναγνώριση της νόμιμης κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου; Εάν μιλάμε για απλή ανταλλαγή, πάλι υπό ποια έννοια; Στέλνουμε δικά μνημεία για να λάβουμε προσωρινά πίσω, πάλι δικά μας; Ποιος και πότε αποφάσισε αυτήν την αλλαγή πολιτικής; Και κατά πόσον όλα αυτά συνάδουν με το βασικό επιχείρημά μας περί διασφάλισης της αναγκαιότητας διατήρησης ενός μνημείου (Παρθενώνα) «ως όλον»; Θέματα που ίσως καλό είναι να ξεκαθαριστούν τώρα, πριν χρειαστεί από έλλειψη ενημέρωσης και συλλογικής απόφασης να επιστρέψουμε το ανέλπιστο επικοινωνιακό δώρο στους Βρετανούς …

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η Μόνα Λίζα και το δώρο Χριστουγέννων – Του Αργύρη Αργυριάδη

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    ωραίο το παράδειγμα που χρησιμοποίησε
    ο μητσοτακης με την Μονα Λιζα ,για
    να υπερασπιστεί την επιστροφή των γλυπτών
    στην Ελλάδα ,αλλά αυτός ο άνθρωπος
    ποτέ,μα ποτέ,δεν υπερασπιζεται την ελληνική γλώσσα,
    κάθε φορά που βρισκεται στο εξωτερικο!
    Υπερασπιζομαιτην Ελλάδα,σημαίνει πως
    μιλάω τη γλώσσα μου,όπου βρεθώ και δεν ντρεπομαι γι αυτή!
    μάθε μητσοτακη..πως τ αριστουργηματα αυτά και τα τέλεια γλυπτά,
    αν τα αποσυνθεσεις, θα βρεις σε κάθε κύτταρο τους ,την αρχαία
    ελληνική σκέψη και την έκφραση αυτής που είναι η αρχαία ελληνική
    γλωσσα!
    είναι δυνατόν Γάλλος πρόεδρος,να πάει Λονδίνο και να μιλήσει αγγλικα;
    είναι δυνατόν Γερμανός καγκελάριος, να πάει Παρίσι και να μιλάει γαλλικα;
    και ούτε καθεξής,για όλους τους κυβερνήτες του κοσμου που
    επισκέπτονται ένα άλλο κρατος!
    Και όλες τις γλώσσες του κοσμου,εάν μιλουσε ο σημερινός
    καλεσμένος μας ,ο Ερντογαν,θα μιλούσε σήμερα στην Αθήνα,άλλη γλώσσα εκτός από τα τουρκικα;την μητρική του γλώσσα;
    ΟΧΙ.
    Υπερασπιζεται τη χώρα του,τον λαό του ,μιλώντας τουρκικα
    και καλά κανει!
    Ο μητσοτακης ,εγωιστής και εμμονικος,μιλάει αγγλικά,από ραγιαδισμο
    και άξιο τέκνο υποταγης!
    πήγε στον ΟΗΕ και μίλησε πάλι στα αγγλικά, για να υποστηρίξει
    την κλιματική αλλαγή με τα χάρτινα καλαμάκια!
    μητσοτακη;”εν αρχή ην ο Λογος”( άστο αυτό, που να σε εξηγώ τώρα τα
    θεολογικά,ας στο πω αλλιως” μητσοτακη;εν αρχή εστί η ελληνική γλώσσα,η γλώσσα σου που έγινε δεύτερη γλώσσα σ όλα τα πανεπιστήμια του κοσμου,αλλά εσύ ως ελληνας;την απαξιώνεις
    και την προσπερνάς”
    και δε λέγονται μάρμαρα,λέγονται γλυπτά,λέγονται αριστουργηματα ,
    λέγονται δημιουργηματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!
    μάρμαρα λέγονται τα κομμάτια,τα ακατέργαστα που λιαζονται στα
    λατομεία!
    τα μάρμαρα είναι άψυχα,ανευρα,νεκρά!
    τα γλυπτά, τ αγάλματα έχουν ψυχή ,έχουν καρδιά και τις ώρες που
    κοιμόμαστε….αυτά ταξιδεύουν από μουσείο σε μουσείο και συνομιλούν
    και διηγούνται περασμένα μεγαλεία!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.