Βίντεο: Οι πιπεριές και οι ποικιλίες που υπάρχουν – Γράφει η Γεωπόνος Μάρθα Καπλάνογλου

Γράφει η Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος:

Η πιπεριά( επιστ. ονομασία: Capsicum annuum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, μαζί με την τομάτα, την μελιτζάνα και την πιπεριά, με καταγωγή από τις περιοχές της τροπικής Αμερικής, όπως είναι το Μεξικό.
Κατέχει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή λαχανικών.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της, για νωπή κατανάλωση, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και υπό κάλυψη, έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, δίνοντας υψηλές αποδόσεις.

Αν και πολυετές φυτό, καλλιεργείται ως ετήσιο, λόγω της ευαισθησίας του, στο ψύχος.
Είναι ποώδες φυτό,μικρού ύψους, με μερικώς ξυλοποιημένους βλαστούς.

Το φυτό αναπτύσσεται , με συνεχείς διακλαδώσεις, παίρνοντας μια θαμνώδη εμφάνιση.
Τα φύλλα του είναι απλά, ελλειπτικά, οξύληκτα, κατ’ εναλλαγή.

Έχει λευκά ή ανοιχτοπράσινα άνθη, τα οποία είναι αυτογονιμοποιούμενα.
Οι καρποί του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τις καυτερές και τις γλυκές πιπεριές.

Ο καρπός μπορεί να ποικίλλει σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, καυστικότητα, αλλά και χρήση, ανάλογα με την ποικιλία.
Αρχικά, είναι πράσινος, αλλά, κατά την ωρίμανση, μπορεί το χρώμα να γίνει, εκτός από πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί.

Η καυστικότητα του καρπού οφείλεται στο αλκαλοειδές καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στον πλακούντα, γύρω από τους σπόρους, εσωτερικά του καρπού και λιγότερο, στη σάρκα.

Η πιπεριά έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και σημαντική ποσότητα καλίου.
Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 10° C. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών, αλλά έχει καλύτερη ανάπτυξη σε καλά στραγγιζόμενα, μέσης σύστασης εδάφη, με pH 5,5-6,8.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

-ΟΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

* Π-13 :
Εγχώρια ποικιλία, πρώιμη και κατάλληλη για ανοιχτή καλλιέργεια.Οι καρποί είναι μακρόστενοι 20-26 εκ. και με ανοιχτό πράσινο χρώμα, λεπτή σάρκα και γλυκιά γεύση. Είναι ιδανική για τηγάν

*Π-14:
Εγχώρια, φλάσκα ποικιλία, πρώιμη και κατάλληλη για ανοιχτή καλλιέργεια. ΄Εχει ανοιχτό πράσινο χρώμα, λεπτή σάρκα και είναι τρίλοβη ή τετράλοβη.Έχει υψηλή απόδοση και είναι κατάλληλη για κατάψυξη.

* Φλωρίνης:
Παχύσαρκη, εγχώρια ποικιλία με γλυκιά γεύση και κόκκινο χρώμα.
Το φυτό είναι ορθόκλαδο και ζωηρό και ο καρπός επιμήκης 12-17 εκ.

Πριν την ωρίμανση ο καρπός είναιπράσινος και όταν ωριμάζει γίνεται κόκκινος.Είναι πολύ παραγωγική ποικιλία, ανθεκτική στις ασθένειες και ιδανική για σαλάτα, κατάψυξη και κονσέρβ

*Καυτερή:
Μοιάζει με την Π-13, αλλά είναι πιο στενόμακρη και καίει πολύ.Δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε γλυκιές πιπεριές, γιατί τότε θα γίνουν όλες καυτερές.

* Άλλες ποικιλίες
Και διάφορες άλλες, που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, όπως Χαλαπένος,Καυτερή (κέρατο, πράσινη, μακρυά),Καρατζόβα, Τσούσκα Φλωρίνης, Μακεδονικό μυτερό , τοματοπιπεριάς κ. α.

-ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Έχουμε ποικιλίες:
α) ΚΑΜΠΑΝΑΣ , όπως οι California wonder, golden California wonder, , Bonita F1 FM, Figaro F1 Vilmorin, Mayata F1 RS Asimi, Eagle, Vivaldi F1 Vilmorin, Maor, Tequila, Yolo wonder,Mad Hatter Pepper,
β)ΕΠΙΜΗΚΕΙΣ , (με γλυκιά ή καυτερή γεύση), όπως οι Banan F1 RS, Lenor F1 RS, Spadi F1 Vilmorin, Marconi, Φλωρίνης,Anaheim, Bounty f1, Gedeon F1, Sammy F1, Corno di toro, Karamida F1, Kaptur F1,Pimiento, Καγιέν,

Για λεπτομέρειες δείτε το video, μας, που ακολουθεί :

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.