Επίκαιρη ερώτηση της Κ. Βέττα για την εγκατάσταση φ/β στη λίμνη Πολυφύτου



Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα “Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη Πολυφύτου ναρκοθετεί το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προοπτικές της περιοχής”. 

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, τις επόμενες ημέρες.

Η Λίμνη Πολυφύτου αποτελεί υψίστης σημασίας τοπόσημο για την Π.Ε. Κοζάνης καθώς συνιστά, αφενός, χώρο επαγγελματικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς, αναψυχής και αθλητισμού και αφετέρου δύναται, με την υλοποίηση των αρμόδιων μελετών να καταστεί σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης.

Η είδηση ότι κατατέθηκαν αιτήσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση και λειτουργία 8 πλωτών φωτοβολταικών συνολικής ισχύος 66 ΜW, στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α..Ε.Υ.), προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, τους όμορους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής.

Η προσπάθεια για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταικών στη Λίμνη είχε ξεκινήσει από το 2020-21, ωστόσο η ομόθυμη αντίδραση είχε οδηγήσει στη ματαίωση των σχεδίων και την υπαναχώρηση της Δ.Ε.Η.. Οι τρέχουσες εξελίξεις, με τις νέες αιτήσεις, προκαλούν έντονο προβληματισμό, την ώρα που οι διαθέσιμες γαίες της Δυτικής Μακεδονίας καταλαμβάνονται άναρχα από Α.Π.Ε., κι ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικροί παραγωγοί έχουν εξοβελιστεί από το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο.

Συμπερασματικά, η κοινωνία της περιοχής, εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη Λίμνη, ακριβώς γιατί στενεύουν οι προοπτικές της και, παράλληλα, ναρκοθετούνται οι υπαρκτές δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης της.

Μάλιστα, υπάρχουν έτοιμες αναπτυξιακές μελέτες που δύναται να ανατάξουν την εικόνα της περιοχής, με ήπιες και πλουραλιστικές δραστηριότητες σε αντιδιαστολή με την εμμονή για ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Α.Π.Ε., χωρίς Ειδικό Χωροταξικό, με περιβαλλοντικά προβλήματα και με ελάχιστη συνεισφορά στην οικονομία και την εργασία της περιοχής.

Επειδή η εγκατάσταση φωτοβολταικών στη Λίμνη Πολυφύτου θα δυναμιτίσει την παραγωγή δραστηριότητα, το φυσικό και αισθητικό κάλλος αλλά και τις προοπτικές της περιοχής

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Θα επιτρέψει την αδειοδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταικών στην λίμνη Πολυφύτου;

2. Ποιες είναι οι ενέργειες για την αξιοποίηση και την διαφύλαξη της λίμνης, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.