Στάθης Κωνσταντινίδης: «Το προσφυγικό αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας – Οι πρόγονοί μας υπήρξαν θύματα γενοκτονίας»Σε στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωβουλής και εθνικών κοινοβουλίων, συμμετείχε ο Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. βουλευτής επισήμανε τα ακόλουθα:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 • θα ήθελα εισαγωγικά να σημειώσω τον υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό ζήτημα και στους εκτοπισμούς ανθρώπων από τις εστίες τους, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας έχει προσφυγικά χαρακτηριστικά, όπως οι Πόντιοι, των οποίων οι πρόγονοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. Εξ΄ αρχής, λοιπόν, το ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας.
 • Το ειδικότερο θέμα των επανεγκαταστάσεων, δηλαδή της εισδοχής προσφύγων που βρίσκονται σε  τρίτες χώρες, σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Καναδά, στην Αμερική κ.α,, αποτελεί πράγματι διακριτό κεφάλαιο του προσφυγικού, είναι όμως απολύτως συνδεδεμένο, για τους λόγους που θα εξηγήσω, με το συνολικό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και της εισόδου και φιλοξενίας προσφύγων σε κάθε χώρα.
 • Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και κρατών, κατέγραψαν την απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2020, σε ό,τι αφορά  στις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, εξαιτίας και της πανδημίας αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της στα κράτη υποδοχής. Κατά συνέπεια, θα απαιτηθούν νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τύχουν περισσότεροι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
 • Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες και επιβάρυνση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, οι ροές στη Μεσόγειο εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, εξαιτίας και της απαράδεκτης και απάνθρωπης τακτικής της Τουρκίας να εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές για πολιτικούς σκοπούς.
 • Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την εκβιαστική στάση της και να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης του 2016, αποτρέποντας τη δημιουργία διόδων παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να επιτρέψει τις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών, τις οποίες έχει αναστείλει από τον Μάρτιο του 2020.
 • Η Ελλάδα προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις, με σεβασμό στους κανόνες του Κράτους Δικαίου και στην ανθρώπινη αξία.
 • Η χώρα μας αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία μίας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και στηρίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με τρίτες χώρες.
 • Αναφορικά με την κρίση στο Αφγανιστάν, θεωρούμε επιβεβλημένη τη διαμόρφωση μίας ενιαίας απάντησης, που θα υποστηρίζει την περιοχή και τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.
 • Η Ελλάδα έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε 819 Αφγανούς πολίτες, η ζωή των οποίων κινδύνευε από το καθεστώς των Ταλιμπάν, μέχρι να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες.
 • Με τα παραπάνω δεδομένα, η χώρα μας αδυνατεί να συμμετάσχει σε προγράμματα επανεγκατάστασης, επί του παρόντος. Ωστόσο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εκκένωσης ευάλωτων προσώπων από το Αφγανιστάν, προέβη σε σημαντικές πράξεις συνδρομής.

Συνεπώς, η Ελλάδα υποστηρίζει μία ολιστική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης από την ΕΕ, κρίσιμα κεφάλαια της οποίας πρέπει να αποτελούν από τη μία η υποστήριξη και ενδυνάμωση των νόμιμων και ασφαλών προσφυγικών οδών, όπως η επανεγκατάσταση κι΄ από την άλλη ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων παράνομων ροών, που συνιστούν από κάθε άποψη συγκοινωνούντα μεγέθη.

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

4 σχόλια στο άρθρο “Στάθης Κωνσταντινίδης: «Το προσφυγικό αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας – Οι πρόγονοί μας υπήρξαν θύματα γενοκτονίας»

 1. Αητενς επαραπετανεν( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Έστω και αργά,συγχαρητήρια!
  Πραγματικα το Προσφυγικο αγγιζει ευαίσθητες χορδές μας!
  Οταν τα παραπανω τα ελεγε και τα εκανε σημαια ο Συριζα και ο αξιος και Ικανος Ηγετης του και Πρωθυπουργος της Ελλαδος,μηπως εφταιγε που εδειχνε ευαισθησια για τους ευάλωτους και αναγκεμενους Προσφυγες;
  Οταν ο Τσιπρας μιλουσε απο του Βηματος της Βουλης και υπερασπιζονταν και επικαλούνταν τα ανθρωπινα δικαιωματα για αγαπη και φροντιδα σε προσφυγες- μεταναστες,ως συνεχεια των προσφυγων- μεταναστων της προσφυγομανας Πατριδος μας τοτε καθ” υμας,τους,της Νεας Δημοκτατιας δεν ειχε πατριωτικη ενσυναισθηση,τωρα που συμφωνειτε μαζι του,μαλλον εχει!!
  Ο,τι κανατε στο Μακεδονικο,το κανετε και στο Μεταναστευτικο!!
  Πριν τις εκλογες πετροβολουσατε τον Τσιπρα για να ικανοποιησετε τμημα μεγαλο εθνικιστων,γιαλατζι μεγαλοιδεατων και Καρατζαφέρειων ορφανων,πριν τις εκλογες Ο Τσιπρας προδοτης των συμφωνιων,μετα τις εκλογες ,ως πονηροι και ψευδολογοι και εξαπατητες των Ελληνων,ψηφιζετε τα πρακτικα των συμφωνιων που εκανε ο Αλεξης!!
  Τα περι πολιτικης σας ενσυναισθησης και προσφυγικης ευαισθησιας στον Καιριδη,τον βουλευτη σας, που καμαρωνει ,ως Οθωμανικο σκερπανι,μιλώντας και υποστηριζοντας,πως οι Ελληνες,οι τιμημενοι και βασανισμενοι προπαπποι μας,παππουδες μας και γονεις μας,πως ησαν, ειμαστε απογονοι των Οθωμανων!!
  Αυτα στον “προσφυγα” καιριδη που ευτελιζει τον ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!
  ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ,ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!
  Αυτα περι ευαισθησιας στη κ.Βουλτεψη την υφυπουργο της μεταναστευτικης πολιτικης σας,η οποια σε ανυποπτο χρονο απο του βηματος της Βουλης ειπε: ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΖΟΥΝ Ρ Ο Μ Α ΚΑΙ Μ Ε Τ Α Ν Α Σ Τ Ε Σ!!
  Και ως επιβραβευση των παραπανω πιστεύω της ,ο υπευθυνος και ανθρωπιστης μητσοτακης την προβιβασε με αριστα με Αριστείο ενα υπουργειο!
  Αυτα τα περι οψιμης αγαπης στους Προσφυγες στον Πλευρη,ο οποιος αντι να γυρισει πλευρό και να μην ανακατευτει ,σε συνεδριο ειπε,α υ τ ο λ ε ξ ε ι: κλειστά συνορα δεν μπορεί να υφίστανται χωρις να εχουμε ανθρωπινες απωλειες,χωρις να εχουμε νεκρους!!
  Αυτα να τα διαμηνυσετε και στον κ.πρωθυπουργο,ο οποιος στη Βουλη ειπε: πρεπει να μπολιαστουν οι μεταναστες με την ελληνικη κοινωνια!!
  Καλως το ειπε,εστω και αργα ακουσε τον Τσιπρα!!
  Βεβαια ο μητσοτακης ομιλει για οικονομικο μπολιασμα και οχι κοινωνικο- ανθρωπιστικο!!
  Αυτα στον Γεωργιαδη και στον Βοριδη,ετσι απλα χωρις λογια!!
  Αυτοι ετσι και αλλιως ειναι υπερμαχοι των αλλων εθνων,φυλων του κοσμου και των 12 φυλων του Ισραηλ,πριν ακομα χωριστουν σε δυο βασιλεια,των 10 και 2 φυλων,αντιστοιχα!!
  ” την Πατριδαμ εχασα,πονεσα και εκλαψα………Εκκλησιας ερημας,Μοναστηριε ακαντηλα,πορτας και παραθυρα, επεμναν ακρανοιχτα” αν απεδωσα σωστα το παραπανω ποιημα- αριστουργημα και εκφραση πονου,νοσταλγιας ,τραγουδι βαλσαμο στις ψυχες των αγαπημενων μου φιλων,Ποντίων!!!
  Οπως ο πατερας της Παραβολης περιμενε εναγωνιως την επιστροφη του γιου του και οταν επεστρεψε,γεματος χαρα επεσε στην αγκαλια του και αλληλοησπασθησαν,ετσι και εγω ο ελαχιστος,ο κολλυβογραμματος αισθανομαι χαραν μεγαλην γιατι α κ ο λ ο υ θ ε ι τ ε κ α τ α κεραιαν ,τις μεγαλες και π α τ ρ ι ω τ ι κ ε ς σ υ μ φ ω ν ι ε ς ,του Σ Υ Ρ Ι Ζ Α!!
  Ακολουθειτε στις Συμφωνιες τον Τσιπρα κατα γ ρ α μ μ α!
  Ακολουθειτε πιστα το Ευαγγελικο” .. Ιώτα εν η μία κεραία ου μη παρέλθη απο του νόμου,εως αν πάντα γένηται…( Ματθ.ε’ 14-19)
  Ακολουθείτε πιστα και επ ακριβεία τις συμφωνίες- νομους του Αλεξη Τσίπρα κατα….ιώτα εν η μία κεραία…..

 2. Αητενς επαραπετανεν 2 ( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Η ομιλια σας κατα πάντων και πασών της Νεας Δημοκρατιας,εκτος απο τους βοριδηδες,γεωργιαδηδες,πλευρηδες και μπογδανους,αυτοι εξαλλου,εκ γενετης,απο γεννησιμιου τους η καλυτερα εκ κολυμβηθρας ειναι ανθρωπιστες,πνευνατικα παιδια του Μεγιστου των Ανθρωπιστων Αλβερτου Σβαιτσερ,αυτοι οι παραπανω κοσμηματα και στολιδια του χριστουγεννιατικου δενδρου της Νεας Δημοκρατιας,χωρις κιτρινο αστερι στην κορυφη του,αλλα με κιτρινα αστερια στα πέτα των σακακιων των ανθρωπων,μαλλον συνεγραψαν με τον Α Παύλο τον Υμνο της Αγαπης!!
  Αυτοι οι παραπανω,οι πρωτοκλασατοι υπουργοι της νεας δημοκρατιας,ειναι η εκφραση των Ανθρωπινων δικαιωματων,το alter ego του Ιωαννου του Ακτημωνος,τρεμει και ωχρια η Μάγκνα χαρτα του ,μπροστα στον ανθρωπισμο τους!!
  Ποση υποκρισια,ποση ψευτια!
  Απο τη μια να μιλας για μπολιασμο των προσφυγων με τους Ελληνες και απο την αλλη να εχεις υπουργους,ανθρωπους που μισουν ο,τι ειναι διαφορετικο σε χρωμα,φυλη,εθνοτητα,κρατικη υποσταση!
  Αυτα που γραφω εγω τωρα μαλλον τα ενστερνιζονται και οι ψηφοφοροι της νεας δημοκρατιας!!
  Και αυτοι θα εχουν το εύλογο ερώτημα,ποιο;
  – Γιατι ο πρωθυπουργος,απο την στιγμη που στην παραταξη υπαρχουν αρίφνητα στελεχη με αξιες και πολιτικη αξιοσυνη και πολιτικες αρετες,γιατι ο πρωθυπουργος μιας ιστορικης παραταξης με, διαχρονικα ,ικανα τεκνα του χώρου,υπουργοποίησε πολιτικους,οι οποιοι μεχρι προτεινος ησαν εχθρικοι εως απειλητικοι εναντι τγς Ν Δ,βλεπετε διαχρονικες δηλωσεις των παραπανω τριων υπουργων οι οποιοι ανηκαν σε ακροδεξια κομματα,γιατι ο πρωθυπουργος υπουργοποιησε τους συγκεκριμενους τρεις και οχι αλλους τρεις απο τα σπλαχνα της Ν.Δ;
  Γιατι;
  Γιατι εκτος απο τα παραπανω ορφανα του Καρατζαφερη,υπαρχουν και χιλιαδες αλλα ορφανα ,αλλων που ορφανεψαν τον τελευταιο χρονο….
  Μπορει ο μητσοτακης να τελειωσει το Χαρβαρντ,αλλα εχει μυαλο αναμεμειγμενο με πονηρία…..

 3. Παραδοσιακώ Δικαίω( στελιος(

  - Edit

  Απαντήστε

  Πολλες οι διαφορες αναμεσα στον Μητσοτακη και στον Τσιπρα!!
  Εχουν διαφορετικες θεωριες περι πολιτικης,οικονομιας και κοινωνιας!!
  Υπαρχει ομως μια μεγαλυτερη διαφορα η οποια χωριζει τους δυο πολιτικους και αυτη τη διαφορα την βλεπεις οχι διαβαζοντας τις εφημεριδες και τα Σκαι,αλλα οταν διαβαζεις και μελετας καθημερινα την πολιτικη Ιστορια και της Ελλαδος και την παγκοσμια πολιτικη Ιστορια!
  Τι ακριβως θελω να είπω;
  Διαβαστε τα παρακατω!!
  Ο Τσιπρας παρελαβε μια μικρη παραταξη,ενα μικρο κομματι των ψηφων του ελληνικου λαου και αυτο το κομματι το εκανε κόμμα εξουσιας και κυβερνησε την Ελλαδα!
  Ο Μητσοτακης παρελαβε λαική εντολη( δοτικη) ενα μεγαλο κόμμα,μια μεγαλη παραταξη και θα παραδωσει…διαβαστε παρακατω το αποσπασμα απο την πολιτικη Ιστορια της Κυπρου,πριν πουμε τι θα παραδωσει ο Μητσοτακης” ο αειμνηστος προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας,Τασσος Παπαδοπουλος,στο διαγγελματου προς τον κυπρικακο λαο,παλεύοντας με το θεριό- σχεδιο Αναν ειπε,α υ τ ο λ ε ξ ε ι- παραλαβα Κρατος και δεν( εμφαση) θα παραδωσω κοινοτητα!!!!
  Ο Μητσοτακης παρελαβε την Νεα Δημοκρατια ενα μεγαλο κομμα- κρατος και μετα τις εκλογες θα παραδωσει κόμμα- κοινοτητα!!
  Εξεστιν τισίν πολιτικοις ψευδολογείν και αναθεωρειν( βλεπε στροφη αμετρητων μοιρών της Ν.Δ στα μεγιστα θεματα του Μακεδονικου και Μεταναστευτικου) ες αγραν ψήφων,ψηφοφόρων ψηφισάντων( που ψηφισαν) π α ρ α δ ο σ ι α κ ω δ ι κ α ι ω!!
  Υστερογραφο!
  Και αυτα τα τισίν,τισί,τίσιν και τίσι,εξεστιν και εξεστι,αυτο το ν,τη μια εμφανιζεται,την αλλη εξαφανιζεται…
  Ευτυχως στην αρχαια γλωσσα,δεν υπαρχουν λεξεις που αρχιζουν απο….μπ,ντ,τσ,τζ….
  Έστω η γραμματικη αναφορα,ως τραγική ειρωνεία!
  Τα παραπανω ομως ειναι τραγικα Αληθινα και τουμπαλιν!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.