Νέο Νοσοκομείο στην Κοζάνη – Γράφει ο Κ.Ν. Καρακάσης



Οι θέσεις-απόψεις του αντιπροέδρου του ιατρικού συλλόγου της περιοχής έπρεπε να στοχεύουν στην καλυτέρευση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών στον τόπο τους και όχι μακριά από αυτόν.

– Όταν κτίστηκε το Μαμάτσειο ή ακριβέστερα όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το έτος 1954, αφορούσε στην περίθαλψη του πληθυσμού των 24 χιλιάδων κατοίκων της πόλης και της γύρω περιοχής και κτίστηκε στις παρυφές της πόλης.

– Σήμερα ο πληθυσμός αγγίζει τις 70.000 κατοίκους, το δε νοσοκομείο να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με πολύ σοβαρά προβλήματα επισκεψιμότητας και υποδομών, παρά τις όποιες κτηριακές επεμβάσεις.

– Οι Κοζανίτες λοιπόν και όχι μόνον όπως και οι κάτοικοι Βοΐου-Σερβίων-Βελβεντού και τόσοι άλλοι, που αναγκάζονται για οικονομία χρόνου να επιζητούν την νοσηλεία τους στο κοντινότερο νοσοκομείο, αυτό της Κοζάνης, πρέπει να τυγχάνουν και ανάλογης απολαβής για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

– Πολύτιμος λοιπόν ο χρόνος προσέλευσης :
Ένα λεπτό της ώρας ή και μισό ακόμη, χρονικά, είναι κρισιμότατος για την αντιμετώπιση ενός αιμοδυναμικού τύπου προβλήματος ή και ενός ατυχήματος.

– Πέραν τούτου όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά από την παραμονή για νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο με θαλάμους δύο κρεβατιών ή και τεσσάρων από ένα με έξι ή και δέκα κρεβάτια με μια τουαλέτα κοινή του τύπου χωράς δεν χωράς και την υποχρεωτικότητα της εισπνοής των προϊόντων εξάτμισης του κάθε ασθενούς ως και της αντιμετώπισης των κάθε δυσάρεστων καταστάσεων.

2) Όσον αφορά τις απόψεις των όποιων ανησυχούν δήθεν, για το εάν κινδυνεύουν το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη-επειδή όλα δημοσιοποιούνται-εμείς επαναλαμβάνουμε ότι προέρχονται ή εκ του πονηρού ή εξ ’αφελείας.

Διότι ο Μητσοτάκης είναι του σήμερα και οι δεξαμενές ψηφοφόρων της περιοχής θα καθορίσουν και τους εκπροσώπους τους, που καλούνται να πάρουν θέση για το θέμα χωρίς να στρίβουν δια της διγλωσσίας ή της αναρμοδιότητας.

Άλλη κτηριακή επέκταση στο Μαμάτσειo δε χωρά, το λαμβάνετε υπ’ όψιν αυτό κύριοι βουλευταί;

Άρα :
– Το Μποδοσάκειο ως νέα δομή, δεν κινδυνεύει.

– Το Μαμάτσειο είναι παλαιά νοσοκομειακή δομή, εξυπηρέτησε μέχρι προχθές τον τόπο. Σήμερα όμως μετά από τόσες κτηριακές επεμβάσεις κατάντησε προβληματικό, οπότε κινδυνεύει.

– Μαζί του όμως κινδυνεύουν οι πολίτες της Κοζάνης και κατά κύριο λόγο κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς περίθαλψη στο άμεσο μέλλον το 66% του πληθυσμού της περιφέρειας.

3) Κύριε αντιπρόεδρε του ιατρικού συλλόγου,

Η αναφορά στη συνέντευξη σας ότι ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας κακώς ασχολείται με την ίδρυση νέου νοσοκομείου στα Κοίλα Κοζάνης κρίνοντας τον αναρμόδιο, όπως και η υπερτόνηση των πλεονεκτημάτων του Μποδοσάκειου σαν άριστη ξενοδοχονοσοκομειακή δομή, αρχής γενομένης από τα σχόλια για την διεθνή βράβευση των μελετητών του, ως και η υπόμνηση να θεωρήσουμε το Μποδοσάκειο σαν το μόνο χώρο ίασης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, δια τα μόνα που μας πείθουν είναι ότι :

α) Η παρέμβαση σας προέρχεται από την ίδια δεξαμενή σκέψεων και αποφάσεων με όσους πρόσφατα διατύπωσαν-εξέφρασαν μέσω στημένων συνεντεύξεων την αντίθεση τους για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στα Κοίλα Κοζάνης.

β) Υπερβάλετε κρίνοντας τον εαυτό σας σαν τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων.

γ) Στερείσθε των χαρακτηριστικών του επαΐοντος.

δ) Είστε εκπρόσωπος συντεχνιών.ε) Πέραν από τον φόβο σας μην γίνει και άλλο νοσοκομείο εκτός Πτολεμαΐδας χρεώνεστε, με το σκεπτικό ότι το κόστος-κεφάλαιο-το χρήμα, έχει περισσότερη αξία από την ανθρώπινη υπόσταση των Κοζανιτών και όχι μόνον.

στ) Τι αγγελικά πλασμένος καπιταλιστικός κόσμος;

ζ) Με τις δηλώσεις σας απεύχεσθε το καλό των συμπολιτών μας. Κρίμα και τούτο ,διότι σκέπτεστε και εκφράζεστε με στενά τοπικιστικά κριτήρια ,αδιαφορώντας για το συμφέρον του συνόλου των πολιτών της Περιφέρειας.

Σας ενημερώνουμε όμως ότι :

Πολύ νωρίτερα από την παρέμβαση σας μεστή ύμνων για το Μποδοσάκειο, εμείς δηλώσαμε ότι το ίδρυμα αυτό είναι ένα άριστο ξενοδοχονοσοκομείο, είναι κόσμημα, χαιρόμαστε ότι συμπατριώτες μας απολαμβάνουν τα της νοσηλείας των και για τον καθησυχασμό σας μήπως μεταφερθεί πάνω σε ρόδες κάπου στα Κοίλα, αναφέραμε ότι : Κάθε πέτρα είναι βαριά στον τόπο της.

– Για μας τους Κοζανίτες και τους πολίτες της Περιφέρειας προτεραιότητα έχει η υλοποίηση της εξαγγελίας του Δημάρχου κυρίου Λαζάρου Μαλούτα για τη κατασκευή νέου νοσοκομείου στον τόπο μας.

– Είναι θέμα που αφορά την υγεία μας.

– Δεν το διαπραγματευόμαστε

– Δεν σας ρωτήσαμε για τις επιλογές μας, ούτε θα σας ρωτήσουμε

– Αδιαφορούμε για την εμπάθεια σας ως και για αυτή των υποστηρικτών των θέσεων σας.

– Το δικαίωμα κριτικής ανήκει σε όλους όσους ασχολούνται επώνυμα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ : Η γέφυρα Σερβίων έχει όριο διατήρησης τα 70 έτη.

Το Μαμάτσειο σαν νοσοκομείο θα λειτουργεί επ’άπειρον;

Δήμαρχε Λάζο Μαλούτα
Συνέχισε τον αγώνα σου
Σύνθημα μας πρώτα η υγεία.

Η νοσηλεία μας στο Νέο Κρατικό Νοσοκομείο Κοζάνης

Κ.Ν. Καρακάσης / Νοέμβριος 2021

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.