Ποιες είναι οι 3 πιο συχνές ερωτήσεις για έναν αγγειοχειρουργό;



Οι φλεβικές παθήσεις μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, εκδηλώνονται όμως συχνότερα απ’ όσο πιστεύουμε. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες που σχετίζονται με αυτές; Τι πρέπει να γνωρίζουμε; 

Σίγουρα πρόκειται για μία ειδικότητα που είναι πολύ πιο συγκεκριμένη σε σύγκριση με έναν παθολόγο. Κι όμως υπάρχουν απορίες που μόνο ένας αγγειοχειρουργός μπορεί να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια και απασχολούν αρκετούς ανθρώπους. Ποιες είναι αυτές οι απορίες και τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε για τις φλεβικές παθήσεις, έτσι ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας; 

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι το ίδιο; 

Πολλοί έχουν την τάση να μπερδεύουν αυτές τις δύο φλεβικές παθήσεις, κι αυτό γιατί κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθούν μαζί αλλά και γιατί θεωρούνται από πολλούς περισσότερο ένα αισθητικό πρόβλημα. Αν και οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία, αυτό δε σημαίνει πως αποτελούν παθήσεις οι οποίες δε χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία. Τόσο οι κιρσοί, όσο και οι ευρυαγγείες αποτελούν αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας, μιας παθολογικής κατάστασης που κάνει το αίμα να λιμνάζει εξαιτίας της μη σωστής λειτουργίας των φλεβών. 

Βασική διαφορά ανάμεσα στους κιρσούς και τις ευρυαγγείες που μπορεί να μας βοηθήσει να τις διακρίνουμε είναι η μορφή τους. Οι ευρυαγγείες έχουν μικρή διάμετρο και εντοπίζονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για σπασμένα ή διευρυμένα μικρά αγγεία που φτιάχνουν ένα δίκτυο ορατών γραμμών. Οι κιρσοί από την άλλη εκδηλώνονται με διογκωμένες φλέβες, οι οποίες μοιάζουν ξεχειλωμένες και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι. Και οι δύο φλεβικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. 

Πόσο επικίνδυνο είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής; 

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής θεωρείται μια αρκετά επικίνδυνη παθολογική κατάσταση γιατί κατά πάσα πιθανότητα ο ασθενής δε θα παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι πάσχουν τυχαία μέσω εξετάσεων που μπορεί να έκαναν για άλλους λόγους. 

Με τον όρο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αναφερόμαστε σε ένα «εξόγκωμα», το οποίο δημιουργείται σε μια εξασθενημένη περιοχή στην μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή στην κοιλιά. Η πίεση του αίματος με κάθε χτύπο της καρδιάς πιέζει το εξασθενημένο τοίχωμα της αορτής, κάνοντας το ανεύρυσμα να διευρύνεται βαθμιαία ακόμη περισσότερο. Εάν αυτό σπάσει, τότε μπορεί να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία, πράγμα πάρα πολύ επικίνδυνο για την υγεία. 

Τι σχέση έχει η φλεβική θρόμβωση με την πνευμονική εμβολή; 

Βασικά συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης είναι ο πόνος και το οίδημα στα πόδια. Η συγκεκριμένη πάθηση εκδηλώνεται όταν δημιουργείται θρόμβος αίματος σε μία ή και περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες, δηλαδή στις φλέβες που δε βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. 

Η φλεβική θρόμβωση έχει άμεση σχέση με την πνευμονική εμβολή, αφού μπορεί να την προκαλέσει στην περίπτωση που ο θρόμβος μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από τις φλέβες των ποδιών στους πνεύμονες. Το αποτέλεσμα της πνευμονικής εμβολής είναι αρκετά επικίνδυνο. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να αμελούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.