Τοποθετήθηκε το πρώτο ειδικό πράσινο ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανέλαιων στα Πλατάνια Κοζάνης – Δείτε το βίντεοΣε ειδικά πράσινα ATM θα μπορούν οι πολίτες να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια των νοικοκυριών τους, αξιοποιώντας το νέο, καινοτόμο, εύχρηστο και καθαρό σύστημα χωριστής συλλογής των χρησιμοποιούμενων τηγανελαίων. 

Το πρώτο ATM, που τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια», παρουσιάστηκε στους πολίτες, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2021, σε ειδική εκδήλωση. 

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης δίνει τη δυνατότητα συλλογής τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα δοχεία, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώνονται στα ειδικά πράσινα ΑΤΜ, που θα τοποθετηθούν στις γειτονιές της πόλης. 

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω  πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «In2UCO – Ολοκληρωμένη καινοτόμος πιλοτική διαχείριση τηγανελαίων με τη συμμετοχή πολιτών και μαθητών» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, και υλοποιούν ο Δήμος Κοζάνης, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE). 

Οι  συμμετέχοντες στην ανακύκλωση τηγανελαίων, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα επιβράβευσης συλλογής τηγανελαίων, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα cookingoils.diadyma.gr  και να παραλάβουν τα ειδικά αυτοκόλλητα barcode με τον μοναδικό κωδικό χρήστη.

Επισημαίνεται,  ότι τα τηγανέλαια αποτελούν ένα εξαιρετικά ρυπογόνο οικιακό απόβλητο και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο έδαφος, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τα συστήματα αποχετεύσεων και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις για την προώθησή τους προς αξιοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Κοζάνης συνεπής στις δεσμεύσεις του, συνεχίζει τον προγραμματισμό για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για την Κοζάνη έως το 2030, που αποτυπώνεται στη Διακήρυξη της  Κλιματικής Ουδετερότητας «Κοζάνη 2030 – Μία Πράσινη και Έξυπνη Πόλη». 

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

3 σχόλια στο άρθρο “Τοποθετήθηκε το πρώτο ειδικό πράσινο ΑΤΜ ανακύκλωσης τηγανέλαιων στα Πλατάνια Κοζάνης – Δείτε το βίντεο

  1. Τωρα με τον ανεμελο τα ΑΤΜ μονο το λαδι μας θα βγαζουν και τον ιδρωτα μας!
    Βλεπω επιστροφη στην φυση!

  2. Να μπει και ενα ΑΤΜ στη λιμνη Πολυφυτου για τα ελαια αμιάντου!!
    Και με τα τηγανελαια να τηγανιζονται τα ψαρια της λιμνης που ειναι γεματα με τον καθαρο και ραφιναρισμενο και εξτρα παρθενο και οικολογικο και ακινδυνο και αμολυντο αμιαντο!!
    Εγινε η γη ενα πελωριο λύμα,μια τερατια μολυνση,τα τηγανελαια μας φταινει!!
    Βαλτε και πιν 123456789 με κωδικό υ π ο κ ρ ι σ ι α ( 9 γραμματα)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.