Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για τα σχολείαΈχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από την ημέρα που χτύπησε το πρώτο κουδούνι και βρίσκει τα σχολεία να έχουν τεράστια προβλήματα σε ελλείψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, υλικοτεχνικών υποδομών, υπεράριθμα τμήματα και τους εκπαιδευτικούς που σε πείσμα του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας, αρνούνται να γίνουν «γρανάζι» στα αντιδραστικά – αντιπαιδαγωγικά σχέδια που προωθούν το σχολείο των κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων, της ημιμάθειας, της εμπορευματοποίησης της γνώσης που θα αναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται έχουν την αμέριστη στήριξη των γονιών, συναντιούνται στους δρόμους με τους μαθητές, δέχονται την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, γιατί η σύγχρονη κοινωνική απαίτηση για τη μορφωτική πρόοδο των παιδιών του λαού είναι συνυφασμένη με την πάλη για τη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών για να σταθούν όρθιοι και όχι σκυφτοί μέσα και έξω από τη σχολική τάξη.

Για άλλη μία χρονιά τα σχολεία του Δήμου Εορδαίας τόσο στην Α’βάθμια όσο και στην Β’βάθμια εκπαίδευση καλούνται να λειτουργήσουν υποστελεχωμένα, χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς τις απαραίτητες καθαρίστριες για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενόψει και του 4ου κύματος της πανδημίας και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές με σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.

Τα κενά που υπάρχουν στο ενιαίο ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο δημιουργούν πρόβλημα στο να συνταχθεί ακόμα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Το κενό σε νοσηλευτή κρατάει μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία ένα μαθητή. Σημειωτέον ότι στο συγκεκριμένο σχολείο πραγματοποιήθηκαν τρεις συγχωνεύσεις.

Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε άθλιες υποδομές, σε ισόγεια οικοδομών, στοιβάζοντας 25 – 26 παιδιά ανά αίθουσα.

Η έλλειψη καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή δουλειά ή πλήρους απασχόλησης μπαίνει εμπόδιο στο να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ιδιαίτερα στα ειδικά σχολεία.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Εορδαίας χρειάζονται 100 καθαρίστριες σύμφωνα με τον αριθμό των σχολείων ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο 85 εκ των οποίων οι 52 είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ( 4ωρες) ενώ τα σχολεία λειτουργούν 6 ώρες.

Βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση στα σχολεία εφόσον οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δις ευρώ τα τελευταία 11 χρόνια.

Μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για την παιδεία, όμως υπάρχουν για τις Νατοϊκές ανάγκες (που δεν έχουν καμία σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας), όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ξοδεύοντας 6,6 δις ευρώ.

Επομένως οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ότι «είμαστε έτοιμοι» ήταν ακόμα μία πρόκληση, μία κοροϊδία για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές που για άλλη μία φορά καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία με “ατομική ευθύνη” αφού το κράτος δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την λειτουργία των σχολείων.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να δυναμώσουν την πάλη και να αναμετρηθούν με τους μεγάλους ενόχους, την εξουσία του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν. Να αγωνιστούμε για:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
  • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μονιμοποίηση εδώ όλων των εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές του ανάγκες.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα αναβαθμισμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο.
  • 15 μαθητές στην τάξη.

Να αντισταθούν σε ένα σχολείο που γίνεται διαρκώς χειρότερο με τους Νόμους που έχουν περάσει.

Να αντισταθούν σε μία πολιτική που επιχειρεί «με το μαστίγιο» να επιβάλει αντιεκπαιδευτικούς – αντιδραστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας την ασφάλεια και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη …. Με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον των παιδιών.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.