Πολλές ανακοινώσεις και αντιδράσεις για τη λίστα ενίσχυσης επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του προγράμματος

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Ανακοινώθηκαν χθες τα ονόματα των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν να λάβουν οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα της περιφέρειας: «Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Δυτική Μακεδονία».

Μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου, καθώς αυτό που βλέπουμε με μεγάλη μας λύπη είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που περιέχονται στη λίστα ΔΕΝ αφορούσε τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο αναβρασμός και η αδικία ξεχειλίζει. Η οργή των συναδέλφων είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και φυσικά δικαιολογημένη. Τα κριτήρια του προγράμματος δεν ήταν δίκαια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Ειδικά, στον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας αυτοί που ενισχύθηκαν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με αποτέλεσμα να μην φτάσει ποτέ το πρόγραμμα στον πραγματικό του σκοπό.

Κ. Περιφερειάρχη, – Κ. Βουλευτές,
Η απόγνωση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Οι δυνάμεις μας (ψυχικές και σωματικές) εξαντλήθηκαν.
Το λιανεμπόριο έσβησε και γι αυτό είστε υπεύθυνοι ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ.


Κύριε Περιφερειαρχη, κα Πρόεδρε,

όπως γνωρίζετε οι επιχειρήσεις της εστίασης, του λιανεμπορίου καθώς και όσες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή αντιμετωπίζουμε τραγικές δυσκολίες λόγω του παρατεταμένου Lock down. Περιμέναμε με αγωνία το πρόγραμμα για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι περίπου 3000 επιχειρήσεις όπως είχαμε προβλέψει και ενημερώσει έγκαιρα μένουμε εκτός προγράμματος.

Δυστυχώς τον τελευταίο μήνα ζητήσαμε επανειλημμένα ραντεβού ώστε να σας μεταφέρουμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή του κόσμου αλλά αυτό δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Δυστυχώς όλες οι προτάσεις μας όπως να μειωθεί το μέγιστο ποσό ώστε να πάρουν όλες οι επιχειρήσεις που κάνανε αίτηση χωρίς αποκλεισμούς έπεσε στο κενό.

Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να ενταχθούμε και εμείς φοβόμαστε ότι δεν θα ανοίξουμε ξανά τα μαγαζιά μας, με ότι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις μας που τις έχουν πνίξει τα χρέη και για τις οικογένειές μας που ήδη αντιμετωπίζουν την ανέχεια και με απελπισία βλέπουν την επόμενη μέρα να είναι χειρότερη από ποτέ.

Γι αυτό σας ζητούμε να συγκαλέσετε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: την στήριξη των 3000 επιχειρήσεων μας που αποκλείστηκαν και την ένταξη τους στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης covid-19, με ένα νέο πρόγραμμα ίδιο με το προηγούμενο, χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης προτείνουμε, για να μη χαθεί χρόνος που θα εξαντλήσει τις ελάχιστες αντοχές μας να μην ξαναγίνουν νέες αιτήσεις καθώς τα στοιχεία μας υπάρχουν ήδη.

Επίσης ζητάμε νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν οι ΚΑΔ άδικα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως πχ τα καταστήματα fransice, οι κάβες ποτών κα. Όπως επίσης και οι νέες επιχειρήσεις με έναρξη το 2020.

Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Χρειαζόμαστε στήριξη κα την θέλουμε τώρα πριν να είναι αργά.

Με εκτίμηση
Δ.Σ Εστίασης Κοζάνης Ερμής
Δ.Σ Εμπορικού συλλόγου Κοζάνης


Η νόμιμη εκδοχή του μη ηθικού -Του Θ. Θεοδωρίδη, Γραμματέα της Ν.Ε. Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής

Η ηγεσία της περιφέρειας απέτυχε συνειδητά και πάλι να αφουγκραστεί τους επιχειρηματίες που έχουν επί μήνες κλειστά τα μαγαζιά τους. Απέτυχε συνειδητά όχι γιατί 1827 επιχειρήσεις πήραν τα χρήματα που τους αναλογούν νόμιμα βάσει κριτηρίων, αλλά γιατί άφησε εκτός προγράμματος χιλιάδες άλλες μικρές επιχειρήσεις και ΚΑΔ.

Λιανεμπόριο, εστίαση, καφέ, γυμναστήρια και πολλοί άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι το μόνο κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη και απλήρωτους λογαριασμούς.

Γνωρίζατε από την αρχή το αποτέλεσμα των κριτηρίων που βάλατε. Αλλά σκοπίμως αγνοήσατε επαγγελματίες οι οποίοι σε κανονικές συνθήκες πάλευαν ούτως ή άλλως για το καθημερινό μεροκάματο, πόσο μάλλον σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης με κλειστά μαγαζιά, με τεράστια χρέη και απλήρωτες επιταγές.

Οφείλετε στον κόσμο της αγοράς έστω και τώρα να μπορούν να λάβουν την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση χωρίς αστερίσκους. Το ποσό που πρέπει να δοθεί εννοείται ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που δώσατε γιατί αφορά χιλιάδες επαγγελματίες.

Το που θα βρείτε τα λεφτά δεν αφορά κανένα. Είναι δική σας δουλειά και υποχρέωση. Αδικήσατε και αδιαφορήσατε για τον κόσμο της αγοράς.

ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΤΕ.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ.


Πάρις Κουκουλόπουλος: Στον τόπο μας δε χωράει άλλος διχασμός

Ο σάλος που ξέσπασε με την ανακοίνωση της λίστας χρηματοδότησης επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει προηγούμενο και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί πριν είναι αργά. Η ενίσχυση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας με δημόσιους πόρους οφείλει να τηρεί αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας με διαχρονική αξία για όλες τις κρατικές ενισχύσεις και στην εν λόγω λίστα παραβιάστηκε κατάφωρα. Στην περίπτωση μας, δυστυχώς, υπάρχει ένας επιπλέον σοβαρός λόγος που συνηγορεί στην άμεση διορθωτική παρέμβαση στη λίστα και δεν είναι άλλος από το διχασμό που ήδη προκαλεί.

Στο γολγοθά που έχουμε μπροστά μας με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση σίγουρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απώλεια θέσεων εργασίας ούτε για μαζικά λουκέτα. Πολύ περισσότερο όμως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας διχάσει σε προνομιούχους και μη, όταν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ποτήρι θα το πιούμε όλοι μαζί και ως το τέλος. Κανένας μας δεν πρόκειται να κερδίσει από την ερημοποίηση της περιοχής. ούτε καν οι επιχειρηματίες που σήμερα ενισχύονται. Η επόμενη μέρα της πανδημίας πρέπει να μας βρει ενωμένους στον υπέρ πάντων αγώνα για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Δεν είναι ώρα για στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά για κοινό αγώνα και με αυτή την οπτική καταθέτω δημόσια την πρόταση μου στους αρμόδιους και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Δυο είναι τα βασικά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα:

1.Η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία είναι επιβεβλημένη και πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα. Στήριξη με ιεράρχηση και κριτήρια προφανώς, αλλά καθολική χωρίς νικητές και ηττημένους, πληβείους και πατρίκιους. Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα της λίστας που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ότι λείπουν οι περισσότεροι. Η υπόσχεση που δόθηκε από την περιφέρεια στη μεγάλη κινητοποίηση (4-1-2021) για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ενίσχυσης στα 100 εκ ευρώ δεν υλοποιήθηκε γιατί, λέει, δεν συμφωνεί το υπουργείο. Όσοι γνωρίζουν τα στοιχειώδη ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει, αφού τόσο το ύψος του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και τα κριτήρια είναι αρμοδιότητα των περιφερειών. Με μια μικρή διαφορά στο χρόνο απόδοσης των ενισχύσεων υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν σχεδόν όλοι και αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

2.Με μια ψύχραιμη ματιά εύκολα διαπιστώνουμε ότι το πλέον εμφανές πρόβλημα της λίστας πηγάζει από την ίδια την προκήρυξη που όρισε ως περίοδο αναφοράς των αιτούντων το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019. Αυτό ήταν και το κριτήριο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα από όπου προέκυψαν σχεδόν όλα τα ανεξήγητα για κάθε καλόπιστο πολίτη. Με περίοδο αναφοράς το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο πίνακας αλλάζει σημαντικά και εάν εφαρμοστεί ως περίοδος αναφοράς το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου τότε αλλάζει θεαματικά και κυρίως γίνεται δικαιότερος. Σε αυτό το δεύτερο σημείο δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός όπως στο πρώτο, αλλά με τη γενική γνώση των κανονισμών που διέπουν το ΕΣΠΑ και ειδικότερα τα ΠΕΠ πιστεύω ότι με πολύ δουλειά και διάθεση επίλυσης του προβλήματος μπορεί να διορθωθούν πολλά.

Οι αρμόδιοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση χωρίς εγωισμούς γιατί το πρόβλημα τους υπερβαίνει και δεν είναι προσωπικό τους ζήτημα.

Στον τόπο μας δε χωράει άλλος διχασμός.


Προς:  Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης  και Επενδύσεων                

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε ένα πολύ δυσμενές κλίμα δυσαρέσκειας που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις επιχειρήσεις  που εγκρίθηκαν προς  χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία».

Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών παραπόνων κάθε μορφής, κυρίως από επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωμένες να κλείσουν λόγου Covid με κρατική εντολή και είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της Δράσης ήταν 10 εκ. ευρώ αλλά μετά απο κάποιες προσπάθειες, διαμορφώθηκε στα 40 εκ. ευρώ, ποσόν το οποίο ήταν επαρκές για να εγκριθούν 1.728 επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας. Παρόλα αυτά έμειναν περίπου 3000 επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν χρηματοδότηση, λόγω των κριτηρίων της Πρόσκλησης, παρόλο που το διαθέσιμο ποσό ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ότι είναι δυνατό ώστε να βρεθούν επιπλέον ποσά για να χρηματοδοτηθούν όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα φυσικά των μικρών επιχειρήσεων που παρουσιάζουν Προβλήματα Βιωσιμότητας και έκλεισαν υποχρεωτικά με κρατική εντολή.

Είμαστε βέβαιοι ότι για ακόμη μια φορά θα βρείτε τον τρόπο να εξασφαλίσετε χρηματοδοτήσεις και όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις να πάρουν μια ανάσα στην πιο δύσκολη στιγμή της επιχειρηματικής τους δράσης.

Με εκτίμηση,

Καλλιόπη-Πόπη Σεμερτζίδου 

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Κοζάνης

Συντονίστρια Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


Του Χάρη Κάτανα:

Χίλιοι επτακόσιοι επαγγελματίες επιλέχθηκαν για το προγραμμα ενίσχυσης «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Ναι, η διαδικασία ήτανε νόμιμη, ηθική όμως σίγουρα όχι για τους τρεις χιλιάδες επαγγελματίες μου «μείνανε απ’ έξω». Μάλιστα στην πλειονότητα τους ήτανε άνθρωποι της εστίασης και του λιανεμπορίου. Άνθρωποι που είχαν και περισσότερη ανάγκη δηλαδή, μιας και οι επιχειρήσεις τους ήτανε κλειστές ή σχεδόν κλειστές για πέντε μήνες το 2020.

Άποψη μου είναι πως σε αυτό το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν οι αιτήσεις. Θα έπρεπε δηλαδή να συμπεριληφθούν πρώτα οι επιχειρήσεις που ήτανε εντελών κλειστές κατά την περίοδο του lock down, στη συνέχεια αυτές που υπολειτουργούσαν ή λειτουργούν με μεθόδους click away κτλ. Τέλος, εφόσον καλύπταμε όλους τους δεινοπαθούντες επιχειρηματίες, θα μπορούσε να διεκδικηθεί ένα ξεχωριστό προγραμμα ενίσχυσης αυτών που λειτουργούσαν κανονικά.

Πιστεύω πως οι περισσότεροι επαγγελματίες συμπολίτες μας, πέρα από κάθε πολιτική πεποίθηση συμφωνούν με την ιεράρχηση αυτή. Αρκεί να συμφωνήσουμε πως όλοι μας πως σε αυτή τη πρωτοφανή συγκυρία για τον τόπο μας, πρέπει να είμαστε πρώτα απ’ όλα αντικειμενικοί, έχοντας ως πρώτο γνώμονα το κοινό καλό και την προκοπή του επιχειρηματικού κόσμου. Δυστυχώς όμως χρειάζεται κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό, από τους ανθρώπους που έχουν την εξουσία, ειδικά αυτή την περίοδο…πολιτικό όραμα και γνώση της λειτουργίας της «πιάτσας». Πράγμα που όπως φαίνεται δυστυχώς δεν υπάρχει από το κ. Περιφερειάρχη.

Σωστά έπραξε ο κ. Αμανατίδης θέτοντας ερώτηση προς τον κ. Γεωργιάδη ως αρμόδιο υπουργό, για περαιτέρω ενίσχυση 70 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από νέο προγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τόπο μας, λόγω του παρατεταμένου lock down. Η εμπειρία μου λέει πως η απάντηση του υπουργού θα είναι θετική, ίσως όχι για ολόκληρο το ποσό, αν και το εύχομαι, αλλά για μέρος αυτού. Σίγουρο όμως είναι πως με λανθασμένες πολιτικές επιλογές, διχάζουμε την κοινωνία μας. Δεν είναι δυνατόν να μένουν απ έξω επιχειρηματίες που έχουν «να βάλουν το κλειδί στην πόρτα» επι μήνες και να επωφελούνται άλλοι όπου εργαζόταν κανονικά, μάλιστα πολλές φορές περισσότερο, επωφελούμενοι από την πανδημία.

Είναι επιτακτικό όσο ποτέ να ενισχύσουμε τις οικονομικές διεκδικήσεις μας από την Κυβέρνηση καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνει ορθότερη διαχείρηση των κονδυλίων αυτών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προς την ωφέλεια αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Εύχομαι την επόμενη φορά να γίνει πέρα από νόμιμα, κυρίως ηθικά.


Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γεώργιο

Κύριε Περιφερειάρχη 

Οργή, αγανάκτηση και αίσθημα αδικίας επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους και στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων της Περιοχής μας μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των επιχειρήσεων που επιδοτούνται μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία»

Όλοι μας γνωρίζουμε τις δύσκολες μέρες που πέρασαν και περνούν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης και λιανεμπορίου ειδικά στην Περιοχή μας όπου το σκληρό λοκ-ντάουν ξεπέρασε σε διάρκεια τους 3 μήνες. Αυτό μάλιστα μας το έκαναν γνωστό, σε όλες τις διαστάσεις του, οι φορείς αυτών των επιχειρήσεων και σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γνωστές επίσης σας ήταν οι προτάσεις των εν λόγω φορέων όπως αλλάξουν τα κριτήρια και μειωθεί το ποσό των 40.000 για να ενισχυθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.

Δυστυχώς όμως η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε να ευθυγραμμιστεί με την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και κλείσιμο των μικρών και ειδικά των πολύ μικρών. Αυτή είναι μια πολιτική που τη ζήσαμε ολόκληρη τη δεκαετία των μνημονίων και είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του 40% των μικρών επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ζούμε σήμερα και στην Περιφέρειά μας γι αυτό θεωρούμε δικαιολογημένη την αγανάκτηση αυτών των συμπολιτών μας διότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται πραγματικά στο κατώφλι της φτώχειας ακόμα και της πείνας. Ακόμα περισσότερο όταν στη λίστα της επιδότησης φιγουράρουν επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν καθόλου, με κρατική εντολή, σε όλη τη διάρκεια των λοκ-νταουν και πολλές από αυτές είχαν και αύξηση του τζίρου εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο των άλλων καταστημάτων. 

Για όλα τα παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα αυτή την αδικία ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που έμειναν έξω από το πρόγραμμα και έχουν πληγεί πραγματικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας με κυβερνητική απόφαση.

Συντασσόμαστε με τους επαγγελματικούς φορείς της Περιοχής και ζητάμε μαζί τους άμεση σύγκλιση του Π.Σ με μοναδικό θέμα τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν και την ένταξη τους στο πρόγραμμα της «μη επιστρεπτέας επιχορήγησης covid-19»   

Στέφανος Πράσσος

Μέλος του ΠΣΔΜ

Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»


ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας: Η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων είναι δικαιολογημένη. Τώρα να απαιτήσουν με τον αγώνα τους, άμεσα μέτρα στήριξης τους!

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα της περιφέρειας για την “ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία”. Είναι δικαιολογημένη η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν, αφού τη συντριπτική πλειοψηφία τους πετάει απ’ έξω, γιατί τα κριτήρια που έθεσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική διοίκηση, δεν είχαν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων που έμειναν για πολλούς μήνες χωρίς εισόδημα. 

Είναι πραγματική πρόκληση, την ώρα που είναι ζωτική ανάγκη να μην υπάρχει κανένας αυτοαπασχολούμενος, κανένας εργαζόμενος, καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς εισόδημα.

Είναι αποκαλυπτική η απάντηση που πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο στις 7/1/21 για τι μέτρα προτίθεται  η κυβέρνηση να πάρει για την ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων της Π.Ε. Κοζάνης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τα ψίχουλα που έδωσε την περίοδο του 1ου lockdown, κρύβοντας το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο περίπου από το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες οικογένειες έμειναν με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα. 

Οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται τώρα να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης τους. Δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή, στις δημοτικές αρχές που το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αδράνεια με στόχο να ανακόψουν την όποια αγωνιστική διεκδίκηση δημιουργούσε η μεγάλη αγανάκτηση από την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή, αυτή της ενίσχυσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που αντιμετωπίζει τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» της οικονομίας που πρέπει να εξαφανιστεί. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα ουσιαστικά μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα προκλητικά απέκλεισε από το επίδομα ειδικού σκοπού χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες.

 Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι ρόδινη. Τα συσσωρευμένα χρέη θα απαιτηθούν. Οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό κάθε αυτοαπασχολούμενου και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εισοδήματός του. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν. Οι τράπεζες είναι έτοιμες και περιμένουν πώς και πώς να απαλλοτριώσουν την λαϊκή κατοικία. Το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο έχει ενισχυθεί. Για να μην οδηγηθούν στη χρεοκοπία και το λουκέτο, πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες τους, με κοινή συμπόρευση με τους εργαζόμενους. 

Κρίσιμο και επιτακτικό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι να παρθούν άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης και ελάφρυνσης όπως:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις έκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης. 
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Να επιστρέψει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019.
  • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  • Να απαλλαγούν οι επαγγελματίες -με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2020, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων
  • Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, πρώην ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά. 
 • Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Η ανακοίνωση της λίστας με την επιδότηση 1728 επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, προκάλεσε δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των πολλών. Υπό μορφή υποσημειώσεων-παρατηρήσεων-επισημάνσεων, χρήσιμο θα ήταν να στρέψουμε την προσοχή μας και στα πάρα-κάτω:

– Έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά οι μικρομεσαίοι μας που κανένα (ρεαλιστικό) ποσό δεν μπορεί να καλύψει τη χασούρα τους.

– Το πρόγραμμα είναι κυβερνητικό και κρίνεται ευνόητη και δικαιολογημένη η επανάληψή του, καθώς και η διαφοροποίηση προς τα πάνω του κονδυλίου που θα διανεμηθεί. Αυτό αφορά καθαρά την κυβέρνηση. Ποιοι κατά κύριο λόγο μπορούν να παρέμβουν σε κυβερνητικές αποφάσεις; Μα φυσικά οι Βουλευτές, οι οποίοι και επιβάλλεται να μπούνε μπροστάρηδες της διεκδίκησης. 

– Αν, σχήμα λόγου, αν σήμερα είχαμε Περιφερειακή Αρχή  υπό των Καρυπίδη ή Ζεμπιλιάδου ή τέλος πάντων αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση, από ποιους θα απαιτούσαμε νέο πρόγραμμα, διαφορετικά κριτήρια, οικονομικό μέγεθος του προγράμματος; Πρώτα από όλους από την κυβέρνηση φυσικά.

– Εκτιμώ ότι η Περιφερειακή Αρχή εκτός του ότι πρέπει να απαιτήσει νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενεαμήνου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας πρέπει να τα αναζητήσει μέσα από Συλλόγους, Επιμελητήριά και άλλους αρμόδιους φορείς. Είναι υπαρκτοί οι περιορισμοί από Ευρωπαϊκές επιτροπές και Ανταγωνισμού και το ζητούμενο είναι να αλλάξουν, διότι όπως αποδείχθηκε δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι λάθος η ευθύνη των κριτηρίων να της ανήκει. 

– Αν λόγου χάριν, αν στα κριτήρια έμπαινε (σε περίπτωση που δεν λογίζεται) και ο πραγματικός χρόνος μη λειτουργείας μιας επιχείρησης, γιατί όπως είναι γνωστό ανά δήμο διαφέρει, θα ήταν αντικειμενικό;

– Για να ακριβολογούμε, άλλο κεφάλαιο κίνησης και εντελώς διαφορετική η ενίσχυση για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλάμε για άλλο ύψος επιδοτήσεων, άλλα ποσά (μεγαλύτερα) και αυτό πρέπει να διεκδικηθεί.

– Όποια και να είναι τα κριτήρια, στην εφαρμογή ενός προγράμματος επιδότησης, πάντα η υποκειμενική κρίση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και στο τέλος-τέλος κρίνεται ως μη αντικειμενική. Είναι περίπου όπως οι προσλήψεις ανέργων. Αυτό συνήθως έχει συνέπειες. Αυτές μπορούν και πρέπει να καταλογιστούν ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

– Όμως προέχει πρώτα και πάνω από όλα η συνολική προσπάθεια για ουσιαστική βοήθεια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να επιβιώσουν, για πάρα πολλούς λόγους. Και αυτή θα επιτευχθεί μόνο μέσα από ενωτικούς αγώνες!

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.