Ανακοίνωση της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ για την εκδήλωση «Οι μαθητές μας πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στην ΚοζάνηΜε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με αποκαλυπτικό τίτλο «Οι μαθητές μας πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης» φαίνεται ότι αστικό κράτος και το μακρύ του χέρι στην τοπική διοίκηση δεν παραιτούνται από το στόχο μετατροπής της νεολαίας σε «υποστηρικτή» της αντιλαϊκής πολιτικής, παρουσιάζοντας αντεστραμμένη την πραγματικότητα, «διασκευάζοντας» για ακόμη μια φορά το παραμύθι της «βιώσιμης ανάπτυξης για όλους».

Το παράδειγμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ είναι διδακτικό για να σπάει το παραμύθι ότι μπορεί να υπάρξει “βιώσιμη ανάπτυξη για όλους”, που θα ωφελεί τόσο το κεφάλαιο, όσο και τους εργαζόμενους, τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η επιτάχυνση της “απελευθέρωσης” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τελικά θα ωφελήσει ελάχιστους ομίλους. Απ’ την άλλη, θα στηριχθεί σε νέα επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, απολύσεις και μειώσεις μισθών, μείωση της αξιοποίησης εγχώριων ενεργειακών πηγών. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, μπροστά στον κίνδυνο νέας οικονομικής κρίσης, προϋποθέτει και απαιτεί συνεχείς θυσίες του λαού.

Από την άλλη, όταν οι μαθητές κινητοποιούνται για τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και «τσακίζουν» το προφίλ της «κανονικότητας», έρχονται αντιμέτωποι με ποινές, τιμωρητικές αποβολές από τα σχολεία τους, εισαγγελείς και αστυνομία.

Όταν όμως πρόκειται για ακόμη μια ευκαιρία για να προπαγανδιστεί το παραμύθι των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων για «ανάπτυξη για όλους» υπάρχουν διάφοροι καλοθελητές για να χορηγήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Οι μαθητές θέλουν σχολείο σύγχρονο και πραγματικά δωρεάν που να δίνει ολοκληρωμένη γνώση και όχι ακριβό εξεταστικό κέντρο παπαγαλίας, θέλουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους γονείς τους. Αυτή είναι η ζωή με αξιοπρέπεια τον 21ο αιώνα.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό και αποδεικτικό για το στόχο που έχει το πρόγραμμα η χρηματοδότηση από την Αμερικάνικη Πρεσβεία της Λιθουανίας. Είναι ακόμα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στην προσπάθεια των Αμερικάνων να χτίσουν «φιλικό» προφίλ, να μετατραπούν στα μάτια της νέας γενιάς από «γεράκια του πολέμου» που είναι, σε «περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας». Και στη χώρα μας, ούτως ή άλλως η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιτάχυνε από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση των αποφάσεων του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που αφορά στο βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση.

Τέλος, να θυμίσουμε επίσης ότι στη Λιθουανία, στην οποία πραγματοποιήθηκε η διακρατική κατασκήνωση με θέμα τη «δημοκρατία και τις ηθικές αξίες», εδώ και 10 χρόνια, απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού, στο πλαίσιο υιοθέτησης της επίσημης ιδεολογίας της ΕΕ για την εξίσωση του φασιστικού τέρατος με την εργατική εξουσία και τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, προσπάθεια που έκανε «comeback» και πρόσφατα με το κατάπτυστο ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο αντικομουνισμός, η διαστρέβλωση της ιστορίας τελικά είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει η Ε.Ε. μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη της.

Υ.Γ.: Είναι υποκριτικό από τη μια τα παπαγαλάκια του συστήματος να λένε ότι «οι μαθητές είναι μικροί για την πολιτική» αλλά από την άλλη να τους θεωρούν ώριμους και ικανούς για να βάζουν πλάτη στις προσπάθειες στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να προπαγανδίζουν δηλαδή την ανάγκη τσακίσματος των δικών τους δικαιωμάτων για τα κέρδη των λίγων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.