Για την ιστορία του θεάτρου στην Κοζάνη – Γράφει ο Β. Π. Καραγιάννης

Διάφορα πνευματικά κι επιστημονικά κυρίως γεγονότα φέρουν την πόλη της Κοζάνης στην επικαιρότητα ετούτο τον καιρό. Σ΄ αυτά και ο ορισμός της κ. Ερις Κύργια ως αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου. Σημειώνω πως η κυρία Ε. δημοσίευσε σε χρόνο λίαν πρώιμο μια μελέτη της στο πλαίσιο ίσως κάποιου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού με θέμα: «Το θέατρο στην Κοζάνη από το 1914 μέχρι το 1941» στο τεύχος 107 / 1999 της «Παρέμβασης». Μια πολύ ενδιαφέρουσα διεξαγωγή για το ξεκίνημα των θεατρικών πραγμάτων και την άνθισή τους το πρώτο μισό του 20ου αι. στην πόλη.

Θυμηθήκαμε το δοκίμιο της, δεν ξέρω αν έχει δημοσιευτεί αργότερα κι αλλού, με τον ορισμό της στη θέση αυτή που είναι μια κατά κάποιον τρόπο δικαίωση για τη μέχρι τώρα παρουσία και ουσία της στον κόσμο του θεάτρου. Νοιώθουμε, ιδιαίτερα ευχάριστα γι αυτό και της ευχόμεθα και σε άλλα παρόμοια ή κι ανώτερα στασίδια.

Όποιος επιθυμεί να διαβάσει αυτό το σπουδαίο δοκίμιο για την τοπική ιστορία τελικά, της κ. Ε. Κ. μπορεί να επικοινωνήσει με την «Παρέμβαση» mail: paremvasi@yahoo.gr ή στο τηλ. 6974556045

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.