Λαϊκή Συσπείρωση και Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις κακές καιρικές συνθήκες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συνάδελφους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους της, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες νύχτα μέρα για τον αποχιονισμό τον δρόμων, πεζοδρομίων κλπ με τα τραγικά λιγοστά μέσα που έχουν, με μηδαμινές παροχές σε μέσα ατομικής προστασίας, με εξευτελιστικά μεροκάματα και αδιανόητα ωράρια.

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα

Για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Με την πρώτη εμφάνιση κακών καιρικών φαινομένων φάνηκαν ξεκάθαρα τα προβλήματα αλλά και οι αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των τοπικών αρχών στο να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνθήκες. Και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει μια τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας με ελλείψεις τόσο σε εκχιονιστικά μέσα, υποδομές, εξοπλισμό αλλά και στην μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν αυτές οι καταστάσεις, πόσο μάλλον έχουν ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους και την περιφέρεια.

Εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας γινόμαστε έρμαια στα διάφορα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, χιόνια, πυρκαγιές κλπ) εν έτη 2019, την ώρα που οι δυνατότητες αντιμετώπισείς τους σε σχέση και με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πολύ μεγάλες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες αλλά για τις μεγάλο επιχειρήσεις και τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες που τους πριμοδοτούν και του επιχορηγούν με χρήματα που βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Καλούμε τους συνάδελφους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα να απαιτήσουν εφόσον δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια κ.α) να σταματήσουν οικοδομικές εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε πιέσεις των μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα περισσότερα κέρδη. Το κύριο μέλημα μας είναι η ίδια μας η ζωή.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

-Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας.

– Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

– Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

– Με την λειτουργιά των εργοταξίων στην Κοζάνη, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, πανεπιστημιούπολη κλπ) να γίνει επανέλεγχος από τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους τεχνικός ασφαλείας για την επανέναρξη των εργασιών των αντιστηρίξεων, εκσκαφών, ικριωμάτων κλπ για τυχών μεταβολές κατά την διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, να ελεγχθούν αν πληρούν τις προδιαγραφές για την ασφαλή τους λειτουργία και χρησιμότητα.

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις περιφέρειες για τον άμεσο εξοπλισμό των τεχνικών κα λοιπών υπηρεσιών τους, άμεσες προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. . Μείωση των τιμολογίων της τηλεθέρμανσης.

– Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ούτε σκέψη για διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.


Κοινή Δήλωση υποψηφίων Λαϊκής Συσπείρωσης

Τις τελευταίες ημέρες, παρά τις προειδοποιήσεις για την έλευση του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Δυτική Μακεδονία βρέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αυτά τα καιρικά φαινόμενα, με τεράστια προβλήματα να έχουν εμφανιστεί σε όλους τους δήμους των νομών, με μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση και σε αρκετές περιπτώσεις κλειστό το οδικό δίκτυο. Τα προβλήματα από την κακοκαιρία, αποκαλύπτουν τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό και μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, όσο και η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Οι τοποθετήσεις διαφόρων παραγόντων περί «ατομικής ευθύνης» γίνονται στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των τοπικών διοικήσεων.
Αυτή είναι η “κανονικότητα” στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και το όραμα περί “τοπικής ανάπτυξης” που επικαλούνται παλιοί και νέοι σωτήρες.

Παράλληλα πολλά νοικοκυριά ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τη θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει μετατρέψει την θέρμανση σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα με την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, με την πολιτική απλευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχια το 30% του πληθυσμού κάτι που θα επιδεινωθεί με το παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας και μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε πιο ακριβό εμπόρευμα.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις οι λαϊκές οικογένειες μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια -θέρμανση θα λειτουργούν και θα υποτάσσονται στη λογική του “κόστους – οφέλους”, (κυρίαρχη σε ΕΕ, ελληνικές κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές), τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις, η ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα, κάθε φορά που κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του.

Άμεσα η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίσουν:
Να εξασφαλιστεί με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων και να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ασθενείς και εργαζόμενους σ’ αυτά, με την κινητοποίηση κρατικών μέσων (π.χ. μέσω τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης). Να ληφθούν μέτρα για τα χωριά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού στις περιφερειακές ενότητες της περιοχής. Να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.

Nα εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλα τα σχολικά κτίρια της περιφέρειας καθώς και η ασφαλής μεταφορά των μαθητών σε αυτά, όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.
Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους λόγω καιρικών συνθηκών, να μπορούν ΝΟΜΙΜΑ και χωρίς καμιά επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να ελέγχουν άμεσα σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο αποχιονισμού με την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας όπως τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, από την καταπόνηση, προστασία από την εντατικοποίηση κ.α.

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα θέρμανσης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.
Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι υποψήφιοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στη Δυτική Μακεδονία.
Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονιας –Χαστάς Θανάσης
Δήμος Κοζάνης – Στολτίδης Νόντας
Δήμος Εορδαιας – Χόλμπα Αντωνία
Δήμος Καστοριάς – Χαραμοπούλου Βάσω
Δήμος Φλώρινας – Ναλπαντίδου Μιμίκα
Δήμος Γρεβενων – Ντάγκα Παναγιώτα
Δήμος Βόιου – Καραμπατζιάς Μιχάλης
Δήμος Σερβίων – Βλεβενδού – Γεωργακόπουλος Νίκος
Δήμος Αμυντάιου –Ελευθεριάδης Κυριάκος
Δήμος Νεστορίου – Τίγκας Γεώργιος
Δήμος Αργος Ορεστικού- Γραμμένου Αννετα
Δήμος Δεσκατης – Γαλάνης Κώστας
Δήμος Πρεσπων – Ιωαννόπουλος Γιωργος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.