Ο Π. Κουκουλόπουλος για το νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Ελλησπόντου: «Νεκρανασταίνουν και το “κατόπιν ενεργειών μου”»



Είναι πολλές φορές που μεγάλες αλήθειες κρύβονται πίσω από απλές καθημερινές ειδήσεις.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 από την τοπική ειδησεογραφία πληροφορηθήκαμε οτι εγκρίθηκε για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης η πρόταση με τίτλο “Νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμών ΔΕ Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης” και ύψους χρηματοδότησης 3.000.000 ευρώ.

Το έργο φυσικά καλοδεχούμενο, μόνο που η σχετική ανακοίνωση γίνεται από τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά.

Ανάλογες εγκρίσεις χρηματοδότησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανακοινώνονται κατά πάγια πρακτική από τον φορέα που υπέβαλε την πρόταση, εν προκειμένω τη ΔΕΥΑΚ, ή/και από το φορέα έγκρισης της χρηματοδότησης (Υπουργείο, Περιφέρεια κλπ).

Δεν πρόκειται για ζήτημα πρωτοκόλλου, ούτε εμμονή σε τυπολατρεία, αλλά για ζήτημα αρχής που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η παλαιοκομματική παράδοση, συμπυκνωμένη στο “κατόπιν ενεργειών μου”, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αμφισβήτησης μετά την πτώση της δικτατορίας και βήμα-βήμα πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, η ριζική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η θεσμοθέτηση δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης υπήρξαν καθοριστικές τομές σε αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η σταδιακή κατάργηση των κοινοτήτων πρώτα με το πρόγραμμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και στη συνέχεια με αυτό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ συνέβαλε καθοριστικά στο οριστικό τέλος του “κατόπιν ενεργειών μου”.

Η ιεράρχηση των αναγκών και η επιλογή των προτεραιοτήτων κάθε περιοχής ανατέθηκε στον οικείο Δήμο και για ευρύτερες περιοχές αντίστοιχα στην αιρετή Περιφέρεια.

Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα των αλλαγών στο κράτος και την αυτοδιοίκηση και στον τόπο μας βρήκαν ανταπόκριση με την πλήρη εφαρμογή τους και στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης.

Η αποστολή των Βουλευτών είναι πρώτα από όλα η διακριτή συμμετοχή τους στις λειτουργίες της Βουλής και πρώτιστα σε αυτή του νομοθετικού έργου και η ανάδειξη και προώθηση των μεγάλων ζητημάτων της εκλογικής τους περιφέρειας.

Στον τομέα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων η αποστολή τους είναι να ελέγχουν την τήρηση των αρχών δημοσιότητας και την πλήρη διαφάνεια στα κριτήρια επιλογής των έργων προς χρηματοδότηση.

Με αυτή την οπτική τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση του Βουλευτή για το έργο της ΔΕΥΑΚ.

-Ποιοι και γιατί ενημέρωσαν τον ίδιο πριν το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ;
-Τον έβαλαν κάποιοι “μέσον” για να περάσει το έργο γιατί έτσι γίνεται;
-Είναι αρμόδιος να απαντήσει και για τις προτάσεις που δεν εγκρίθηκαν;
Το αρμόδιο Υπουργείο, ο Δήμος Κοζάνης και φυσικά ο ίδιος ο Βουλευτής οφείλουν απαντήσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι οτι με αυτή την πρακτική που δεν είναι εξαίρεση, αλλά τείνει να γίνει κανόνας γυρνάμε πολλές δεκαετίες πίσω.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών το Σεπτέμβρη 2015 με κεντρικό σύνθημα “να τελειώνουμε με το παλιό” νεκρανασταίνει καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος προσβάλλοντας βάναυσα τη θεσμική μνήμη του τόπου μας.

Ο μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από το κύρος της αυτοδιοίκησης και τελικά η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη που δεν ψάχνει “μπάρμπα στην Κορώνη”.

Είναι καθαρό οτι στο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλουν πολίτες, θέλουν χειροκροτητές των ενεργειών τους.

Πόσο πολύ υποτιμούν την κρίση και τη μνήμη των πολιτών θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα σε όλες τις κάλπες του 2019.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.