Κοζάνη: Όλη η πόλη μια γιορτή το Σαββατοκύριακο της Μικρής Αποκριάς



shrtytyteuyte

Το Σαββατοκύριακο που  πέρασε,  η κεντρική πλατεία της Κοζάνης και οι παρακείμενοι δρόμοι βούλιαξαν κυριολεκτικά από κόσμο. Οι φετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς συγκεντρώνουν ως δια μαγείας κάθε βράδυ  μέγα πλήθος θεατών που έρχονται στην αρχή να παρακολουθήσουν τους χορούς  των Συλλόγων και στη συνέχεια να πιαστούν και οι ίδιοι στο χορό μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τον τελικό κύκλο.

Καλύτερο θέαμα και καλύτερα εγκαίνια από αυτά που γίνονται κάθε βράδυ στην καινούρια κεντρική μας πλατεία δε θα μπορούσαν να υπάρξουν. Όλη η πόλη μια γιορτή. Όλοι μαζί Ντόπιοι, Πόντιοι , Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Μακεδόνες ενώνονται σε κυκλωτικούς χορούς,  σηκώνοντας  ψηλά τα χέρια. Χορεύουν, διασκεδάζουν, ξεφαντώνουν, μετατρέποντας τους πολλούς αρχικούς κύκλους σ’ έναν κι  εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το δυναμικό τους «παρών» στην Κοζανίτικη Αποκριά.

Κοντά σ’ αυτούς έρχονται και πολλά μέλη Συλλόγων από  γειτονικούς Δήμους και Νομούς. Μερικοί για τρίτη, τέταρτη και πολλοστή φορά γιατί η Κοζανίτικη Αποκριά ανάβει φωτιές σε πολλών ανθρώπων τις καρδιές.

Φέτος ειδικά,  το πρωί της Κυριακής,  το κέντρο πλημμύρισε από εκατοντάδες μικρά παιδιά, άλλα ντυμένα με την  ντόπια παραδοσιακή στολή κι άλλα ντυμένα καρναβάλια.

Τα παιδικά χαμόγελα φώτισαν τον ουρανό της Κοζάνης καθώς άνοιξαν σε  24 μικρούς κύκλους που στο τέλος έγιναν όλοι  ένας «μια φωνή, μια καρδιά, μια κοινή ελπίδα».

Η αυλαία της κάθε βραδιάς πέφτει με την παρουσίαση του πυρήνα του εθίμου. Κάθε βράδυ κι άλλος Φανός έχει την τιμητική του και  παρουσιάζεται στην κεντρική πλατεία.

Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν οι Φανοί  Κρεβατάκια, Γιτιά, Μπουντανάθκα και Παύλος Μελάς. Το γλέντι μετά την πλατεία μεταφέρεται στο χώρο του Φανού και κρατάει αμείωτο ως αργά με χορό, τραγούδι, άφθονο  κρασί και κιχιά.

Και η Μεγάλη Γιορτή συνεχίζεται……

Σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κοζάνης και Σιάτιστας και οι Φανοί του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Αθανασίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.