5 προτάσεις του συνδυασμού του Γ. Μητλιάγκα από το ΕΒΕ προς τον Δήμαρχο Κοζάνης σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου



03s10kapnism-thumb-large

Αγαπητέ κ. Ιωαννίδη,

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον κλάδο της εστίασης, αλλά και στην κοινωνία. Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή για να εκφράσουμε την τοποθέτηση μας αλλά και για να καταθέσουμε ως συνδυασμός πέντε προτάσεις που εκτιμούμε πως θα ενισχύσουν τόσο την ομαλή μετάβαση όσο και την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων.

Δεν είναι το ζητούμενο να κρίνουμε την ορθότητα ή την ποιότητα ενός νόμου αλλά οι συνέπειες που αυτός επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι όμως παράλογο να συζητάμε την εφαρμογή ή μη του στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Εφόσον η δημοτική αρχή αποφάσισε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να βρούμε αμφότεροι τρόπους ώστε να μην προκαλέσει επιπρόσθετες αναταράξεις στον κλάδο της εστίασης – έναν κλάδο όπου στηρίζει σημαντικά την τοπική οικονομία, αλλά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης δέχτηκε σημαντικές πιέσεις και συρρικνώθηκε.

Για παράδειγμα, η καπνοβιομηχανία Marlboro έχει πλέον σύνθημα στη καμπάνια της «Για ένα μέλλον χωρίς καπνό». Επένδυσε περίπου 2δις. δολάρια στην έρευνα και στη ανάπτυξη της συσκευής IQOS με παρουσία με φυσικά καταστήματα και στην ελληνική αγορά. Η πληροφόρηση και η στρατηγική της εταιρίας αφορά παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αποστροφή από το παραδοσιακό τσιγάρο και ο καταναλωτής αναζητά εναλλακτικές μορφές καπνίσματος, λιγότερο επιβλαβή για την υγεία του.

Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να σας παραθέσουμε τις παρακάτω συνέπειες και προτάσεις:

1. Η εφαρμογή οδηγεί σε αλλαγή μιας καταναλωτικής συνήθειας η οποία είναι αναμενόμενο να επηρεάσει πτωτικά για ένα διάστημα την κατανάλωση-ζήτηση-τζίρο των καταστημάτων. Τα λειτουργικά έξοδα όμως, παραμένουν σταθερά και πρέπει να καλυφθούν. Προτείνουμε, για ένα διάστημα τριών μηνών να απαλλάξετε όλα τα καταστήματα εστίασης από δημοτικά τέλη και λοιπά έξοδα προς το δήμο ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτή.

2. Προτείνουμε την εφαρμογή μίας προειδοποιητικής σύστασης στους καταστηματάρχες και στη δεύτερη παράβαση – μη συμμόρφωση επιβολή προστίμου / όχι άμεση επιβολή με τον πρώτο έλεγχο.

3. Ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου, τόσο από τα καταστήματα όσο και από τους πολίτες να περάσει εξ ολοκλήρου στην ελληνική αστυνομία. Η επιτυχία της εφαρμογής εξαρτάται από την απόλυτη εναρμόνιση όλων των καταστημάτων του Δήμου Κοζάνης – ειδάλλως δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και είναι αδικία για τους επαγγελματίες που καταβάλουν προσπάθεια να στηρίξουν, ασχέτως αν συμφωνούν ή όχι.

4. Να επιτρέψετε στα καταστήματα να διαμορφώσουν με προδιαγραφές καλαίσθητους εξωτερικούς χώρους για τους καπνιστές με παρτέρια, παγκάκια και θερμάστρες. Το κατάστημα θα υποβάλει στο δήμο μια γραφιστική-εικαστική πρόταση εξωτερικής διακόσμησης και κατόπιν έγκρισης να προχωρά άμεσα στην εφαρμογή. Είναι απαραίτητο, η εξωτερική διακόσμηση να περιλαμβάνει την εταιρική ταυτότητα του καταστήματος αλλά και γενικότερες προδιαγραφές ώστε να υπάρχει σχετική ομοιομορφία στην εικόνα των καταστημάτων.

5. Η προσπάθεια που κάνει ο δήμος Κοζάνης μαζί με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες είναι σημαντικό να επικοινωνηθεί άμεσα στους γύρω νομούς και πόλεις. Με τη στήριξη και κινητοποίηση της περιφέρειας να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε την κίνηση αυτή ώστε να συμπλεύσουν και γειτονικές πόλεις.

Ο ρυθμός της αλλαγής είναι τόσο ταχύς, που η ικανότητα να αλλάζει κανείς γίνεται πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντιλαμβανόμαστε πως η αλλαγή μιας τέτοιας συνήθειας επιφέρει αναταράξεις και προβληματισμούς. Είναι αδιανόητο όμως να πιστεύουμε πως η οικονομία της Κοζάνης στηρίζεται στο κάπνισμα. Ως πόλη και χώρα έχουμε υποστεί πολύ δυσμενέστερες και πιο άδικες καταστάσεις από την εφαρμογή ενός αντικαπνιστικού νόμου και αντέξαμε! Μακροπρόθεσμα θα αισθανόμαστε χαρά και υπερηφάνεια που η πόλη μας ήταν από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αυτής.
Υπομονή και ψυχραιμία.

Με εκτίμηση,

Γρηγοριάδης Ι.
Δεληκώστας Μ.
Ιωαννίδης Α.
Μαλούτας Π.
Μητλιάγκας Ι.
Μπούρτζος Ν.
Πουγαρίδης Α.
Τσαμπούρης Φ.
Χλιάπας Μ.

2 σχόλια στο άρθρο “5 προτάσεις του συνδυασμού του Γ. Μητλιάγκα από το ΕΒΕ προς τον Δήμαρχο Κοζάνης σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

  1. πάλι στην αστυνομία το έργο γιατί ? δεν μπορεί η δημοτική αστυνομία τότε την την πληρώνουμε, μόνο για κλήσεις
    και ποιος σας είπε ότι εμένα με ενδιαφέρει ι τζίρος τον μαγαζιών τόσα χρόνια κονομούσαν γιατί διακρίσεις στις άλλες περιοχές εκτός νομού Κοζάνης τι γίνετε . Αν δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ο δήμαρχος να μην το ξεκινούσε

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.