ΠΔΜ: Στο επίκεντρο του Start Up Europe Week Kozani η στήριξη & ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία



Η Start Up! Europe Week Kozani, η πρώτη στην Κοζάνη περιφερειακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας στο επίκεντρο  την “Ανάπτυξη Τοπικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης”.

Την εκδήλωση  διοργάνωσε και φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την ΑΝ.ΚΟ. Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Η πανευρωπαϊκή εβδομάδα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, Start Up Europe Week  πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταυτόχρονα σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων κάθε χρόνο. Φέρνει σε επαφή το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  με τις δραστηριοποιούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και συγχρόνως υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων start-up, ενημερώνοντας για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δυνατότητες δικτύωσης  και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην περιοχή.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, τόνισε ότι  το Πανεπιστήμιο, ανταποκρινόμενο πλήρως στις σύγχρονες προκλήσεις, έχει υποστηρίξει δυναμικά τη ραγδαία ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέσσερα χρόνια πριν, στην Περιφέρεια δραστηριοποιούταν μόνο μία εταιρία- τεχνοβλαστός και σήμερα παράγουν έργο 17 εταιρίες, υποδηλώνοντας τη γρήγορη βελτίωση του δείκτη καινοτομίας της Περιφέρειας, που είναι ζητούμενο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Επεσήμανε επίσης, ότι το ΠΔΜ συγκεκριμένα έχει ήδη υποστηρίξει  τη δημιουργία και ανάπτυξη 11 εταιριών- τεχνοβλαστών (spin-off) στους κόλπους του την τελευταία διετία. Συντονίζει τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας – SYNERGiNN EDIH που υποστηρίζει τους οργανισμούς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα καθώς και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προκλήσεις και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Συγχρόνως, το ΠΔΜ  συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την “Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH)” και προχωρά  στην υλοποίηση εμβληματικών έργων.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Φώτη Τσαμπούρη, Project Manager του ΠΔΜ, τον Νικόλαο Πλόσκα, Αν. Καθηγητή του ΠΔΜ, τον Παντελή Αγγελίδη, καθηγητή και Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΔΜ, τον Δημήτριο Μαυροματίδη, Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, τη Λιάνα Παπατέρπου, Στέλεχος της ΑΝ.ΚΟ. Δυτικής Μακεδονίας και τον Γρηγόρη Χατζηκώστα από το Loggerhead Ventures.

Εκπρόσωποι 17 start up εταιριών της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν το προφίλ τους και το έργο τους μέχρι σήμερα:

  1. MetaMindInnovations Ι.Κ.Ε. (Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης)
  2. SURE Α.Ε. (Όλγα Μαρκογιαννάκη)
  3. RED Consulting (Ιωάννης Μπακούρος)
  4. ACTIVECODE (Γεώργιος Κοκκώνης)
  5. OMEGA INNOVATIONS (Στέλιος Κραουνάκης)
  6. INSYS Ι.Κ.Ε. (Άγγελος Μιχάλας, Ιωάννης Βαρδάκας, Δημήτριος Βέργαδος, Σπυρίδων Νικολάου)
  7. COMPONOUS (Κοσμάς και Νικόλαος Τιριακίδης)
  8. KEYVOTO (Γιώργος Παπαδημητρίου)
  9. Ι3S Labs(Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης)
  10. INNOVATION BEE (Χρήστος Ρουμελιώτης, Βασίλης Μπαλάφας)
  11. ProudFarm (Νίκος Κολτσίδας)
  12. Pimenas (Νίκος Κολτσίδας)
  13. CleanEnergy (Νίκος Μαργαρίτης)
  14. REDI ENGINNERING SOLUTIONS (ΣωτηρίαΣτεφανίδου)
  15. Gnosis Assessment Hellas SA (ΓιώργοςΔόκος)
  16. SUSTENERGO (Βιβή Γκιούρκα)
  17. ETELEO (Ερμίνα Λαζαρίδου)

 

Με την παρουσία τους τίμησαν τη χθεσινή εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Νικόλαος Λυσσαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αναστάσιος Ραφαηλίδης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολεοδομίας και Κ.Ε.Π. Δήμου Κοζάνης Κυριακή Χατζημανώλη-Φουρκιώτη, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης, Νέων Τεχνολογιών, Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας Γεώργιος Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελος Λιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Ιωάννης Μητλιάγκας και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κοζάνης και τέως Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Παρέστησαν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο  Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Π.Δ.Μ. καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, η Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, καθώς και μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Η εν λόγω εκδήλωση απέδειξε περίτρανα ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις  που υποστηρίζουν και υλοποιούν καινοτόμες ιδέες μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρή αναπτυξιακή εργαλειοθήκη της Δυτικής Μακεδονίας με όχημα την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.