Εργοτάξιο στις αποθέσεις των λατομείων Τρανοβάλτου – Του Βασίλη Κωνσταντόπουλου

 

Επισκέφτηκα πριν από μέρες, μετά από καταγγελίες κατοίκων του Τρανοβάλτου τις αποθέσεις στα λατομεία Τρανοβάλτου.

Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι έχει εγκατασταθεί ολόκληρο εργοτάξιο με σπαστήρα, τσάπα, φορτωτή για την θραύση του αποβλήτων της εξόρυξης μαρμάρων και την παραγωγή αμμοχάλικου 3Α που προορίζεται για την κατασκευή δρόμων.

Από την επικοινωνία που είχα με τον υπεύθυνο του εργοταξίου, διαπίστωσα ότι η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει το έργο της ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων στον δήμο Σερβίων, έργο που γίνεται με την ευθύνη της περιφέρειας, εγκαταστάθηκε στο σημείο, μετά από επιστολή που έστειλε προς τον δήμαρχο, με την οποία ζητούσε την απόληψη 15.000 κυβικών μέτρων αμμοχάλικου.

Είναι προφανές ότι η εταιρεία δεν εγκαταστάθηκε στο σημείο χωρίς κάποια έγκριση εκ μέρους του ιδιοκτήτη της έκτασης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Κοινότητα Τρανοβάλτου και κατ’ επέκταση ο δήμος Σερβίων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι αποθέσεις των λατομείων μαρμάρου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Περιλαμβάνονται στην ενιαία άδεια εκμετάλλευσης που αδειοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια και η εγκατάσταση οποιοδήποτε τρίτου, για οποιαδήποτε εργασία, προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, μετά από σχετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Τρανοβάλτου.

Επιπλέον δε αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της κοινότητας Τρανοβάλτου και κατά συνέπεια  των κατοίκων του Τρανοβάλτου.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος εδώ και ένα χρόνο απαγόρευσε την πρόσβαση στα λατομεία για όλες τις επιχειρήσεις μαρμάρου του Τρανοβάλτου.

Ο εν λόγω εργολάβος παράγει και διακινεί ποσότητες αμμοχάλικου χωρίς κανένα έλεγχο εκ μέρους του δήμου.

Δεν μετρώνται τα φορτηγά που μεταφέρουν τα αμμοχάλικα από την πλατεία του σπαστήρα στο σημείο εκφόρτωσης.

Δεν ογκομετρώνται και δεν ζυγίζονται τα φορτηγά για τον υπολογισμό της συνολικής ποσότητας αμμοχάλικου που θα παραλάβει ο εργολάβος.

Δεν υπάρχει απόφαση των αρμοδίων οργάνων, του τοπικού και του δημοτικού συμβουλίου, για την εγκατάσταση του στις αποθέσεις των λατομείων Τρανοβάλτου.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ δήμου και εργολάβου για το κόστος αγοράς των αμμοχάλικων και για την συνολική ποσότητα αμμοχάλικου που θα παραχθεί.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το συνολικό κόστος αγοράς του αμμοχάλικου.

Θεωρούμε ότι η παρουσία του εργοταξίου παραγωγής αμμοχάλικου είναι παράνομη και πρέπει οι δημόσιες αρχές αυτεπαγγέλτως να παρέμβουν για την εξακρίβωση κάθε παράνομης πράξης.

Εμείς, ως παράταξη, θα ζητήσουμε την άμεση έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.