Το ΣΕΕΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- ‘Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν’

 

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου,  σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτό δείχνουν οι εργατικοί αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

 

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους,  βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση έχει οδηγήσει σε όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΔΕΗ γίνεται πιο επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, η συντήρηση του εξοπλισμού αποτελεί πολυτέλεια, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι ελλιπή.

Οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας διευρύνονται, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το ίδιο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στους ομίλους ΑΠΕ. Στον ΑΔΜΗΕ τα μπλοκάκια έγιναν καθεστώς κ.α.

 

Μην περιμένεις άλλους σωτήρες

Το νόμο του κέρδους τον έχουν θωρακίσει με αντεργατικά μέτρα και με την «απαραίτητη» καταστολή όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα, αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων για να πάρουν τη διακυβέρνηση της χώρας είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία.  Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες. Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους.

 

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιάβολων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες.

Παλεύουμε για :

  • Να μην κλείσουν ορυχεία και ΑΗΣ και να αναβαθμιστούν περιβαλλοντολογικά.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να δοθεί τέλος στην εντατικοποίηση,
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους 8μηνίτες και εργολαβικούς της ΔΕΗ Α.Ε, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στην κατασκευή ΑΠΕ.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

 

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο και συνολικά ο λαός. Δηλαδή τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των άλλων ομίλων στην ενέργεια, του πλούτου που τον δημιουργούμε εμείς οι πολλοί και τον αρπάζουν αυτοί.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τέταρτη 26/4/2023, Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας , στις 7:00μ.μ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ  10:30 π.μ. – Παλιό Πάρκο

ΚΟΖΑΝΗ 10:30 π.μ. –Κεντρική Πλατεία.

ΦΛΩΡΙΝΑ 10:00 Κεντρική Πλατεία (κανόνια)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.