Ευρωπαϊκό έργο CapaCITIES: Ο στόχος της Κοζάνης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 παρουσιάzεται σε ημερίδα



 

Σε ημερίδα με κεντρικό θέμα τη μετάβαση αστικής κλιματικής ουδετερότητας στην Ελλάδα, συμμετέχει ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αθήνα.

Η ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου CapaCITIES (Building Capacities for the Climate Neutral and Smart Cities Mission), στο οποίο συμμετέχουν ενεργά (εκπροσωπώντας την Ελλάδα), το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του EKETA, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας.

Σημειώνεται, ότι το έργο CapaCITIES, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που θα ευνοεί τις μεταβάσεις της αστικής κλιματικής ουδετερότητας, αλλά και την ενίσχυση των εθνικών διαδικασιών αλλαγής, με τη δημιουργία εθνικών δικτύων και δομών διακυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται, ότι το  «παρών» στην ημερίδα δίνει ο Patrick Child, Manager of EU Climate-Neutral & Smart Cities Mission (διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων), ο οποίος συνομίλησε με τους εκπροσώπους έξι ελληνικών πόλεων και  μίας πόλης της Κύπρου, που συμμετέχουν στην Αποστολή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο δήμαρχος Κοζάνης έθεσε στον διευθυντή της Αποστολής ζητήματα, που αφορούν στη θεσμική και οικονομική στήριξη των πόλεων στην πορεία τους προς την κλιματική ουδετερότητα.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως οι γραφειοκρατικές δυσκολίες υλοποίησης των έργων, αλλά και τα προσκόμματα στον τομέα της χρηματοδότησης έργων του τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως στόχος είναι να δοθεί αρωγή στους δήμους, οι οποίοι θα προωθήσουν στο εξωτερικό την εικόνα της χώρας μας στο πεδίο της κλιματικής ουδετερότητας. Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ανταπόκρισης σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, αλλά και την υιοθέτηση της  πεποίθησης από την Πολιτεία, ότι η προσπάθεια των δήμων, στο πλαίσιο της Αποστολής, αποτελεί Εθνικό στόχο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.