Εκλογές 2023 διαδικασία: Στην τελική ευθεία η χώρα- Το χρονοδιάγραμμα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΠτΔ



 

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου εισέρχεται η χώρα μετά τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 11 το πρωί. Αν και η ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής ήταν γνωστή, η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δίνει το σήμα έναρξης του προεκλογικού αγώνα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαρκέσει μέχρις τις 2 Ιουλίου -και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στην αντιπολίτευση επιμένουν σε κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη, ενώ για κυβέρνηση ηττημένων κάνει λόγο η ΝΔ, η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα επικαλεστεί στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθνικό θέμα μείζονος σημασίας, καθώς οι εκλογές γίνονται μερικές εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής που υπογράφουν όλοι οι υπουργοί και θα ακολουθήσει στη θυροκόλλησή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και η ημερομηνία σύγκλησης της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αλλαγές υπουργών

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλάζουν χέρια δύο υπουργεία.

Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο νομό Φθιώτιδας θα αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος, ενώ τη θέση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη θα καταλάβει η πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών μέχρι τις

Ανακήρυξη συνδυασμών

Δέκα ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Η ημερομηνία αυτή είναι κρίσιμη, αφού το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Απλή αναλογική

Οι εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1926. Ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία το 2020 ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική. Βάσει Συντάγματος ωστόσο, το σύστημα της απλής αναλογικής πρέπει να ισχύσει μια φορά, προκειμένου να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές ο νέος νόμος. Στο σύστημα της απλής αναλογικής δεν υπάρχει το μπόνους εδρών που ενισχύει το πρώτο κόμμα, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως κάθε κόμμα εκλέγει τόσους βουλευτές, όση είναι η εκλογική του δύναμη. Όσα κόμματα υπερβούν το φράγμα του 3% θα πάρουν τόσες έδρες όσες αντιστοιχούν στο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν στις εκλογές.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική θα πρέπει το ποσοστό του πρώτου κόμματος ή το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που συμπράττουν να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός κυβέρνησης, των υπολοίπων κομμάτων δηλαδή. Η αυτοδυναμία εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής. Για παράδειγμα, εάν οι εκλογές του 2019 είχαν διεξαχθεί με απλή αναλογική, το ποσοστό των κομμάτων που θα συμμετείχε στην υποτιθέμενη κυβέρνηση θα ήταν 46% + 1 ψήφος. Υπό τις παρούσες συνθήκες το σενάριο να βγει ένα κόμμα αυτοδύναμο, απομακρύνεται.

Δείτε Εδώ

alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.