Με το μιούζικαλ «Καμπαρέ» συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης



Με το αριστούργημα των 8 Όσκαρ, το μιούζικαλ «Καμπαρέ» Cabaret (1972), συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ. Η σκηνοθεσία είναι του Μπομπ Φόσι και πρωταγωνιστούν οι Λάιζα Μινέλι, Μάικλ Γιορκ, Τζόελ Γκρέι, Χέλμουτ Γκριμ, Μαρίζα Μπέρενσον και Φριτς Βέπερ.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Βερολίνο του ’30. Στη σκιά του ναζιστικού εφιάλτη, στο σκοτάδι ενός υπόγειου καμπαρέ, παρελαύνει από την μεγάλη οθόνη μία σειρά από γοητευτικούς ήρωες. Η νεαρή χορεύτρια Σάλι Μπόουλς, μία Αμερικανίδα που ξεχάστηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, ο βρετανός φοιτητής, Μπράιαν Ρόμπερτς… Οι φιγούρες του καμπαρέ, όλες τους γεμάτες πάθη και αδυναμίες, περιμένουν να συναντήσουν το όνειρό τους, καθώς κινούνται ανάμεσα στα φώτα των προβολέων, τους φρενήρεις χορούς των κονσοματρίς και τους θεατρινίστικους αυτοσχεδιασμούς του κομπέρ. Ακόμα κι αν κανείς δεν το είχε αντιληφθεί εξαρχής, το «Καμπαρέ» συγκέντρωνε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του εξασφάλιζαν μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τα οκτώ χρυσά αγαλματίδια που απέσπασε το 1973 επαλήθευσαν και τυπικά το μεγαλείο του ανεπανάληπτου αυτού μιούζικαλ, με την Μινέλι στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της..

Η ταινία αποτέλεσε το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Μπομπ Φόσι, μετά την αποτυχία που είχε το Γλυκιά Τσάριτι (Sweet Charity) του 1969 με τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν που είχε πατώσει στο αμερικανικό Box-Office. Το 1972 βρήκε τον Φόσι να ανακάμπτει με το Καμπαρέ, το οποίο τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του.

Ο Φόσι αποφάσισε ότι ήταν ουσιώδες για την ατμόσφαιρα του φιλμ το να κάνει τα γυρίσματα στον τόπο τους κι έτσι η ταινία γυρίστηκε κατεξοχήν στην Γερμανία. Εκεί δημιούργησε ένα κινηματογραφικό έργο τέχνης και κατάφερε να εντάξει μέσα στην μουσικοχορευτική λογική της ταινίας την απεικόνιση της παρακμής της βερολινέζικης κοινωνίας και να θίξει τις αδυναμίες της, αυτές που τελικά θα οδηγήσουν στο φαινόμενο του ναζισμού. Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, η ανθρώπινη αποξένωση, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας θίγονται αποτελεσματικά στην ταινία και η ατμόσφαιρα του καμπαρέ μας έχει αποδοθεί αφού πρώτα έχει βουτηχτεί στον απόλυτο ρεαλισμό. Δεν υπάρχει τίποτε το φανταχτερό, τίποτα γκλίτερ σε αυτό το καμπαρέ παρά μόνο σπαρακτικές φιγούρες που προσπαθούν να διασκεδάσουν τον τρόμο τους για τις συνέπειες που θα γεννήσει η απώλεια του προσανατολισμού τους. Η σχεδόν ευτέλεια των κοστουμιών, η ασυμμετρία, η ασχήμια των γυναικών που αποτελούν το δυναμικό του καμπαρέ όλα εξυπηρετούν την διάθεση του σκηνοθέτη για ρεαλιστική απόδοση μίας παρηκμασμένης εποχής.

Το «Καμπαρέ» είναι ένα από τα λίγα μιούζικαλ που τα τραγούδια αποτελούν στοιχείο της εξέλιξης. Στην πραγματικότητα, και χάρη σε ένα εξαιρετικό μοντάζ, το λυρικό μέρος με συνοδεία τις γκριμάτσες του Τζόελ Γκρέι – εύγλωττες κι ανατριχιαστικές – αποτελεί έναν απευθείας κριτικό σχολιασμό στα τεκταινόμενα. Οι χορογραφίες είναι εξαίσιες και ο τρόπος λήψης τους πρωτοπόρος.

Η ταινία προτάθηκε για 10 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο και έχασε από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο νονός» (The Godfather, 1972), κατάφερε όμως να κυριαρχήσει, υπερτερώντας του Νονού σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συγκεντρώνοντας εν τέλει συνολικά οκτώ βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Μπομπ Φόσι. Το Καμπαρέ διατηρεί μέχρι και σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων νικών στα βραβεία Όσκαρ, χωρίς να έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Κέρδισε τα:

  • Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Λάιζα Μινέλι
  • Β΄ Ανδρικού Ρόλου – Τζόελ Γκρέι
  • Σκηνοθεσίας – Μπομπ Φόσι
  • Φωτογραφίας – Τζέφρι Άνσγουορθ
  • Μοντάζ – Ντέιβιντ Μπρέθερτον
  • Μουσικής Επιμέλειας – Ραλφ Μπερνς
  • Ήχου – Ρόμπερτ Νάντσον & Ντέιβιντ Χάιλντγιαρντ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Ρολφ Ζέετμπαουερ, Χανς Γιούργκεν Κίμπαχ & Χερμπερτ Στράμπελ

Και είχε υποψηφιότητες για Όσκαρ:

  • Καλύτερης Ταινίας – Σάι Φόιερ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τζέι Άλεν

 

Αυτή τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

5 σχόλια στο άρθρο “Με το μιούζικαλ «Καμπαρέ» συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης

  1. Μια απλή και φιλική παρατηρηση.Σ.Κ.

    - Edit

    Απαντήστε

    Αγαπητοι ,του Φιλοπροοδου Συλλόγου,,μήπως κι εσεις, θέλετε να μας βάλετε σε Χριστουγενιατικο ,προεορταστικο σκηνικό;με την συγκεκριμένη παρασταση;
    Υπάρχουν κι άλλες εποχές,για να παρουσιασετε ο,τι αποφασίζετε,δικαίωμα σας ειναι!
    Ας επιλέγατε,λόγω των Επερχόμενων Ημερών, κάτι Χριστουγεννιατικο,χιλιάδες ταινίες υπάρχουν με Άρωμα Χριστουγέννων.

    1. 12/09/2022 KOZANILIFE
      Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο των καλοκαιρινών του προβολών με την κωμωδία «Ένας προφήτης… μα τι προφήτης!»
      Σαφέστατη στην κωμωδία η ακραία περιφρόνηση για το πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού !

    2. Ποιό Χριστουγενιατικο ,προεορταστικο σκηνικό ! Αυτοί έχουν αντικαταστήσει τη λέξη Χριστούγεννα με τη λέξη γιορτές. έτσι απλά , γιορτές.
      Πραγματικά εξυπηρετούν μιά παρηκμασμένη εποχή.

  2. Ποιό Χριστουγενιατικο ,προεορταστικο σκηνικό ! Αυτοί έχουν αντικαταστήσει τη λέξη Χριστούγεννα με τη λέξη γιορτές. έτσι απλά , γιορτές.
    Πραγματικά εξυπηρετούν μιά παρηκμασμένη εποχή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.