Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεοαρθρίτιδα



Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τα προβλήματα κίνησης της άρθρωσης. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης συμπτώματα όπως :

  • Πρήξιμο
  • Ευαισθησία

 Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και μεταξύ διαφορετικών αρθρώσεων. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να μην είναι τόσο συχνά. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινή τους ζωή.

Σχεδόν κάθε άρθρωση μπορεί να προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα, αλλά αυτή προκαλείτε συχνότερα στα γόνατα, τους γοφούς και τις αρθρώσεις των χεριών. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας.

Αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σώμα σας επιδιορθώνει μόνο του τη βλάβη και δεν αντιμετωπίζετε κανένα σύμπτωμα. Αλλά η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και προβλήματα στην κίνηση της άρθρωσης. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά κάποιες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, όπως:

  • Τραυματισμός της άρθρωσης – υπερβολική χρήση της άρθρωσης
  • Άλλες καταστάσεις (δευτερογενής αρθρίτιδα) – η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμβεί σε αρθρώσεις που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη από προηγούμενη ή υπάρχουσα πάθηση, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ηλικία – ο κίνδυνος να αναπτύξετε την πάθηση αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
  • Οικογενειακό ιστορικό – η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες, αν και οι μελέτες δεν έχουν εντοπίσει ένα μόνο υπεύθυνο γονίδιο
  • Παχυσαρκία – η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας, ιδιαίτερα εκείνες που αντέχουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας, όπως τα γόνατα και οι γοφοί σας
  • Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

 

Οστεοαρθρίτιδα Διάγνωση

Για να διαγνωστεί η οστεοαρθρίτιδα, ένας γιατρός θα σας ρωτήσει πρώτα για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας.  Εάν τα συμπτώματά σας είναι ελαφρώς διαφορετικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε άλλη πάθηση της άρθρωσης. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη δυσκαμψία των αρθρώσεων το πρωί μπορεί να είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή εξετάσεις αίματος, δεν είναι συνήθως απαραίτητες αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ένα κάταγμα οστού. 

Ο Παπαδάκης Γεώργιος είναι ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην τραυματιολογία και αρθροσκόπηση γονάτων και ώμων και διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία στο Μαρούσι και στο Ίλιον.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΣΙ | ΤΗΛ : 210 805 2925 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.