Ξεκίνησε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας – Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών την Τρίτη 12 Ιουλίου



Ξεκίνησε χθες 11-07-22 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τίτλο «Διαδρομές ανάγνωσης … άκουσε, δες, μάθε, γέλα!» η οποία είναι βασισμένη «ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν αρχικά στους χώρους της ΚΔΒΚ και μέσα από το παιχνίδι μάθανε την διαδικασία του δανεισμού, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο ταξινομούνται τα βιβλία. Μέσα από τον κύκλο γνωριμίας, στόχος μας ήταν να συστηθούν τα παιδιά μεταξύ τους και να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία της φετινής εκστρατείας. Υπό τους ήχους της μουσικής και μέσα από το παιχνίδι, προσπαθήσαμε να φέρουμε τα παιδιά ακόμη πιο κοντά στο βιβλίο.

Διαβάστηκε ένα απόσπασμα από τα «Ψηλά βουνά» και καλέσαμε τους μικρούς μας φίλους να αποτυπώσουν το δικό τους εξώφυλλο από το ομώνυμο βιβλίο.

Κεραστήκαμε όλοι μαζί και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη δράση.


Με την ταινία “Phaedra (1962) / Φαίδρα” συνεχίζονται οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ.

Με την προβολή της ταινίας “Phaedra (1962) / Φαίδρα” συνεχίζονται την Τρίτη 12 Ιουλίου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.15 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η ταινία της 12/7

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας Ποτέ την Κυριακή που έκανε σταρ τη Μελίνα Μερκούρη, της χάρισε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και μια υποψηφιότητα για όσκαρ (που έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία), η ηθοποιός και ο Ντασέν, μόνιμο καλλιτεχνικό ζευγάρι, στράφηκαν στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη συνεργασία του ζευγαριού. Επέλεξαν την τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος που αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του, τον Ιππόλυτο. Το σενάριο γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά τον πόλεμο.

Στα τέλη Ιουλίου του 1961 απαγορεύτηκε το γύρισμα της Φαίδρας στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στο προσωπικό και τους ηθοποιούς, η δεξαμενή πάνω στην οποία βρίσκονταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν βυθίστηκε και το ζεύγος βρέθηκε στα νερά μέχρι τα γόνατα. Παρά τις αντιξοότητες, η ταινία (αμερικανο-γαλλο-ελληνική παραγωγή) ολοκληρώθηκε ακολουθώντας επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Η Μελίνα Μερκούρη και ο Άντονι Πέρκινς, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν, απέδωσαν το τραγικό, αδιέξοδο πάθος που ενώνει τη Φαίδρα με τον Ιππόλυτο (γιο του άντρα της) οδηγώντας στην καταστροφή. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές οδήγησε σε μια βαθιά φιλία.

Η ερμηνεία της Μελίνας απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε υποψηφιότητά για Χρυσή Σφαίρα. Αντίθετα με την Ευρώπη, η ταινία στις Η.Π.Α. δεν είχε εμπορική επιτυχία. Οι κριτικοί κινηματογράφου εκφράστηκαν αρνητικά για την ερμηνεία του Άντονι Πέρκινς, λόγω της εύθραυστης υπόστασης που δίνει στον Αλέξη. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.

Η υπόθεση του έργου

Η Φαίδρα είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Θάνο, ο οποίος μετά την καθέλκυση του 60ού πλοίου του, το Φαίδρα, την πιέζει να πάει στο Λονδίνο και να πείσει τον Αλέξη, τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, να εγκαταλείψει τη ζωγραφική και να επιστρέψει στα οικονομικά. Η συνάντησή τους γεννά έντονη έλξη που καταλήγει

στον παθιασμένο έρωτα όταν οι δύο τους μένουν μόνοι τους στο Παρίσι. Η Φαίδρα όμως αποφασίζει να γυρίσει στον Θάνο, μολονότι κατά βάθος είναι κι αυτή

ερωτευμένη, κι ο Αλέξης την παρακαλά να μείνει μαζί του. Το καλοκαίρι, ο Αλέξης έρχεται στην Ύδρα για διακοπές, βασανίζεται από ενοχές, αποφεύγει την Φαίδρα

και αρχίζει να φλερτάρει την Έρση. Ο Θάνος ονειρεύεται τον γάμο των δύο νέων που θα φέρει και μια ναυτιλιακή ένωση. Όταν η Φαίδρα μαθαίνει ότι ο γάμος έχει

πια αποφασιστεί, λέει την αλήθεια στον Θάνο την ώρα μάλιστα που εκείνος έχει μάθει για το ναυάγιο του πλοίου Φαίδρα. Με φόντο τα ωραιότερα σκηνικά της Ευρώπης, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ελλάδα, η «Φαίδρα» αναπαριστά τον μύθο στη σύγχρονη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη Ιππόλυτος.

Διάρκεια 1 ώρα 55 λεπτά

Παραλειπόμενα.

-Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1963 Καλύτερου Σχεδιασμού Κουστουμιών για ασπρόμαυρη ταινία Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ

-Υποψηφιότητα για BAFTA Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Μελίνα Μερκούρη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.