Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού: Το «Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!» στις ιερές πανηγύρεις, στα Εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου για την ανακομιδή των λειψάνων του – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Ψάλθηκε θριαμβικά στις ιερές πανηγύρεις το ‘’Χριστός Ανέστη!’’ και ακούστηκε η αντιφώνησή του, ‘’Αληθώς Ανέστη!’’ με πίστη (και ελπίδα για το σταμάτημα όσων κακών και άσχημων προσβάλλουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των λαών) από πλήθη πιστών στα Ιερά Εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου, τα πανηγυρίζοντα την ανακομιδή των λειψάνων του (2 Μαΐου). Σε όλα η κανδήλα αναμμένη.

Την αναστάσιμη ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου (την Τετάρτη της Διακαινησίμου στον Άγιο Βαραδάτο Κουβουκλίων), την επαναλαμβάνω ως αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. μέσω των πασχάλιων πανηγύρεων (και) από τα ιερά Εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου: Βελβεντού, Πλατανορρεύματος, Μοσχοχωρίου, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Κουβουκλίων: ‘’Να έχετε τη χαρά του αναστάντος Κυρίου, διά πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του οποίου την ανακομιδή των λειψάνων επιτελούμε. Και να έχετε υγεία!’’.

Στην πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου Ενορίας Αγίας Κυριακής, τελέστηκε (8-5-2022) η Θεία Λειτουργία στο Ι. Εξωκλήσι. Έψαλαν οι αδερφοί Χάρης και Δημήτρης Κουλιούφας. Λιτανεύτηκε η εικόνα του Αγίου Αθανασίου από το Ξωκλήσι μέχρι το χωριό. Έγινε (στο προαύλιο) η μικρή αναστάσιμη τελετή, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου και η χρίση ελαίου στους πιστούς.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση παρέστησαν: ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αχίλλας, ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τέτος, η κοινοτική Σύμβουλος Βελβεντού Βάια Τζάτσου.

Από τους Συλλόγους παρέστησαν, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ Ευθυμία Στεφανοπούλου. Επίσης μέλη του Συνεταιρισμού υλοτόμων Αγίας Κυριακής. Υλοτόμοι, Πρόεδρος της Κοινότητας και Εκκλησιαστική Επιτροπή συνεργάστηκαν για τη διάνοιξη του κλειστού (λόγω πεσμένων πεύκων) δρόμου προς το Εξωκλήσι.

Ακολούθησε η προσφορά εορταστικού φαγητού (κουρμπάνι) στους πανηγυριστές και ο κυκλικός χορός, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας και τραγουδιών, στην πλατεία.

Παντού όλα αυτά αποτελούν μια ενότητα αδιάσπαστη, με πυρήνα τον Άγιο και τη γιορτή του, που έτσι πρέπει να συνεχιστεί και από τις νεότερες γενιές που έρχονται, χωρίς καμία διάσπαση και απομάκρυνση των επί μέρους αλληλοτροφοδοτούμενων στοιχείων που φανερώνουν την ενότητα. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.