«Φρένο» στα μέτρα, αλλά πίεση στους ανεμβολίαστους – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα φετινά Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας



Δεν μένουν παρά μερικές εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα, με την Ευρώπη να «βράζει» από τον κορωνοϊό και την πανδημία να «απειλεί» την περίοδο των εορτών, η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει να αποκλείει τα οριζόντια μέτρα, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Οπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η στρατηγική για την πανδημία, ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα, την ώρα που στο σύνολό τους τα κράτη της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να σώσουν τα Χριστούγεννα.

Πίεση στους ανεμβολίαστους και τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη χώρα μας η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου κύματος, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια.

Πείθεται μερίδα των ανεμβολίαστων -Αυξήθηκε ο αριθμός όσων σκέπτονται να εμβολιαστούν

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δημοσκόπηση της Marc, αρκετοί ανεμβολίαστοι έχουν αρχίσει να πείθονται ώστε να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για την περίοδο των Χριστουγέννων που κοντοζυγώνει.

Πληθαίνουν οι φωνές για lockdown στην Ελλάδα -Αρνητική η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως επιμένει στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.

Στη δεύτερη κατηγορία μέτρων εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής. Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωσή του από την κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, όσο δεν ανακόπτεται η έξαρση της πανδημίας, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης για lockdown στους ανεμβολίαστους, στο μοντέλο που υιοθέτησε η Αυστρία.

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς περιμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή την εβδομάδα, πριν αποφασιστεί περαιτέρω περιορισμός στους ανεμβολίαστους.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο, που ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας.

Τι εξετάζεται για σούπερ μάρκετ και τρίτη δόση για τους άνω των 65

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση οι πολίτες να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test, ενώ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται «για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Υπενθυμίζεται πως εξέπνευσε και η διορία που έδωσε η κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ ενάντια στον κορωνοϊό, πριν προχωρήσει στη διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών τους, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και άρα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας,

Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία σε νοσοκομεία σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μέχρι αργά τη Δευτέρα οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εκτιμάται ότι σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία χρειάζονται 100-150 γιατροί, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 20 ιδιώτες γιατροί.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.