Φώφη Γεννηματά: Χιλιάδες κόσμου στο τελευταίο «αντίο» – Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της



Με συγκίνηση και χειροκροτήματα το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά, τη σορό της οποίας συνόδευσαν χιλιάδες κόσμου στην τελευταία της κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο, στον ίδιο χώρο που είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Το πένθος ήταν όντως εθνικό και η συγκίνηση έκδηλη σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και στον απλό κόσμο.

Πλήθος κόσμου, τα παιδιά, ο σύζυγός της, η αδελφή της, για λίγα μέτρα και ο πρωθυπουργός ακολούθησαν τη σορό της Φώφης Γεννηματά στην πομπή από τη Μητρόπολη προς το Α’ Νεκροταφείο.

Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου από το παρεκκλήσι στον Μητροπολιτικό Ναό για την εξόδιο ακολουθία, πλήθος κόσμου χειροκροτούσε, πετούσε τριαντάφυλλα και φώναζε «αθάνατη!».

Η σορός της Φώφης Γεννηματά ετάφη λίγο μετά τις 16:30 στο Α’ Νεκροταφείο, ενώ είχε προηγηθεί το λαϊκό προσκύνημα και η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η πομπή πέρασε περιμετρικά της Πλατείας Συντάγματος και ακολούθως έξω από τη Βουλή. Κόσμος βρισκόταν σε κάθε γωνιά της διαδρομής και χειροκροτούσε τη μεγάλη εκλιπούσα.

Της πομπής προπορευόταν ένας αξιωματικός που έφερε τα παράσημα με τα οποία είχε τιμηθεί η Φώφη Γεννηματά, καθώς είχε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ώρα της ταφής, εννέα στρατιώτες πυροβόλησαν τρεις φορές, αποδίδοντας τιμές. Η ελληνική σημαία που βρισκόταν πάνω στο φέρετρο διπλώθηκε και δόθηκε στον σύζυγό της, ενώ τα παράσημα πήρε η κόρη της Αιμιλία.

Οι επικήδειοι για τη Φώφη Γεννηματά

Νωρίτερα, επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά τα παιδιά της, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία.

Η οικογένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, τα τρία της παιδιά, ο σύζυγός της, η αδελφή της και η ανιψιά της, συνεργάτες, φίλοι, ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ση Μητρόπολη εισήλθαν ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γγ του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κυριάκος Πιερακκάκης. Ακόμη, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της, Κώστα και Αλεξία. Ακολούθως, εισήλθε στη Μητρόπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, στη Μητρόπολη παρευρέθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Τους επικήδειους στο τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά τα παιδιά της, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία.
Ο καθηλωτικός επικήδειος της Αιμιλίας

Η Αιμιλία συγκλόνισε με τα λόγια της:

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες “1, 2, 3 πάμε”. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι και τα πράγματα γίνονταν όπως έπρεπε.

«Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή, σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το “φάμιλι” που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Ο επικήδειος του Γιώργου

«Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ οι άνθρωποι που σε αγαπάμε. Όλες τις μάχες που έδωσες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για τη δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού με το όνομά σου. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με τη θεία μας τη Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης. Με την αποχώρησή σου νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου και τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο, όπως έλεγες. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σού είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα».

O επικήδειος της Κατερίνας Γεννηματά

«Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για σένα, είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μου λείψει το χάδι σου», ήταν τα λόγια της μικρής κόρης της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνας.

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, Ν. Δένδιας, Χ. Σταϊκούρας, Τ. Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρουγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.