Η οικονομία σε έκτακτη ανάγκη και πως θα λυθεί το πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας – Του Μιχάλη Αγραφιώτη



Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Η όποια πτυχή της οικονομίας έχει γίνει πλέον προβληματική. Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία δεν έχει υπάρξει ούτε μια ρανίδα αισιοδοξίας σε κανέναν τομέα. Από πριν ο πρωτογενής τομέας ήταν προβληματικός, ο τουρισμός ανύπαρκτος, η ενέργεια κατέρρευσε και στη γούνα έχει πέσει ταφόπλακα. Τίποτα δεν υπάρχει πλέον που να δίνει μια ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον σ’ αυτή την περιοχή.

Ο ανύπαρκτος ήδη τουρισμός δεν έχει ελπίδες να ανακάμψει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, η λιγνιτική παραγωγή πρόκειται να εκμηδενιστεί, αυτή τη στιγμή πέφτει σταδιακά κάτω του 8% σε συνολικό επίπεδο και η γούνα δεν πρόκειται να βρει αγοραστές τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

Άρα, ο μόνος τομέας που μπορεί πλέον να στηρίξει τη Δυτική Μακεδονία είναι ο πρωτογενής τομέας, η αγροτοδιατροφή και η μεταποίηση αυτών των προϊόντων. Η δημιουργία θερμοκηπίων αλλά και ειδικών εργαστηρίων μεταποίησης και συσκευασίας προϊόντων διατροφής, που θα έχει ανάγκη η Ελλάδα άμεσα τα επόμενα χρόνια.

Παραβλέπω τις δηλώσεις για κοτούλες, κατσικάκια και προβατάκια και παροτρύνω τους επιχειρηματίες, τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους επαγγελματίες να ασχοληθούν άμεσα και οργανωμένα με την παραγωγή και τη μεταποίηση, με το κράτος να αφήνει ελεύθερους και χωρίς εμπόδια τους ανθρώπους να δημιουργήσουν. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μονάδων παραγωγής και μεταποίησης μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και καινοτομία του πρωτογενή τομέα.

Οι παροτρύνσεις για δημιουργία κάποιας υποτυπώδους παραγωγής θα μας οδηγήσει στο 1950. Η απόφαση για ουσιαστική παραγωγή και μεταποίηση σε μεγάλα project αυτό θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή αυτάρκειας, εργασίας για τους νέους και ισχυρής παραγωγής για τη νέα εποχή που ξεκινά.

Το κράτος χρειάζεται να δημιουργήσει:

1) Το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, Αιανή – Λεύκαρα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

2) Η αξιοποίηση της περιοχής ΛΚΔΜ και Καραγιαννείων – Ελλησπόντου με παραγωγικές καλλιέργειες.

3) Η αξιοποίηση των εύφορων περιοχών της Εορδαίας και του Βοίου.

4) Κτηνοτροφία στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας

5) Υλοτομία στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου των Γρεβενών

6) Αξιοποίηση όλου του υδροφόρου ορίζοντα για καλλιέργειες.

7) Αξιοποίηση λιμνών

Όλα το βάρος πρέπει να δοθεί στην παραγωγή. Παράλληλα, η Δυτική Μακεδονία πρέπει να έχει και ενεργειακή αυτάρκεια γι’ αυτό πρέπει να γίνει δεκτή κάθε επένδυση ΑΠΕ που θα σέβεται φυσικά τους τυπικούς κανόνες αλλά δεν θα καθυστερούν από την κρατική γραφειοκρατία.

Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να προσπεράσει την κρίση. Αρκεί να το θέλει και την εμπνεύσουν οι ηγέτες της. Αλλιώς δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τη γειτονική σελήνη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η οικονομία σε έκτακτη ανάγκη και πως θα λυθεί το πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.