Ουρές στα φαρμακεία για φάρμακα με χλωροκίνη και παρακεταμόλη – Προειδοποίηση από επιστήμονες για τοξικότητα



Ουρές σχηματίζονται πλέον έξω από τα φαρμακεία με πολίτες να αναζητούν συνεχώς φάρμακα τα οποία εμπεριέχουν τις ουσίες χλωροκίνη και παρακεταμόλη που ετιμάται ότι θα μπορούσαν να δρουν ενάντια στον κορονοϊό. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν σχετικά με την τοξικότητά τους και πως είναι επικίνδυνα καθώς δεν προορίζονται για κοινή χρήση.

Παράλληλα, εκτός από το θέμα με την τοξικότητα, δημιουργείται πρόβλημα καθώς τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν έλλειψη στα φάρμακα που έχουν χλωροκίνη και παρακεταμόλη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr, έλλειψη παρακεταμόλης αλλά και του φαρμάκου πλακενίλ (plaquenil), που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατηρείται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη.

Φαίνεται ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του πλακενίλ, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο αρχίζοντας να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα πλακενίλ δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

«Το πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του», τονίζει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας πως το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία. Ωστόσο ο ίδιο καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που το λαμβάνουν λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή πλακενίλ και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.

Ακόμα, όπως επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καθώς πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να πάρουν μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η παρακεταμόλη δεν προκαλεί ανησυχία καθώς σε αντίθεση με το πλακενίλ παρασκευάζεται και στην Ελλάδα.

Επιστήμονες: Αφήστε την χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει

Από την πλευρά του, μιλώντας σήμερα στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας, προειδοποίησε: «Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Από το dikaiologitika.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Ουρές στα φαρμακεία για φάρμακα με χλωροκίνη και παρακεταμόλη – Προειδοποίηση από επιστήμονες για τοξικότητα

  1. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ.Η ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟΞΙΚΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
    Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ
    ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΤΛ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΑΝΑΛΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΙΩΣΗ.

  2. Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί αλλά τότε γιατί άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων; Γιατί οι φαρμακοποιοί δεν ζητούν ιατρική συνταγή πριν τα πουλήσουν;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.