Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λειτουργία καταστημάτων πώλησης αγροεφοδίων – Επισημάνσεις προς τους αγρότες



Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αφορμή τη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού διευκρινίζει ότι δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν καταστήματα που διαθέτουν:

άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων
άδεια εμπορίας λιπασμάτων
άδεια πολλαπλασιαστικού υλικού
άδεια πώλησης και εμπορίας ζωoτροφών
άδεια πώλησης και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων

Όπως σημειώνει ο Υπουργός, ο λόγος εξαιρέσεως των ανωτέρω από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων είναι ότι αυτά καλύπτουν τις καλλιεργητικές και παραγωγικές ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας.

Επισημαίνεται αυτονοήτως ότι οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων αυτών οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οποίες έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Επισημάνσεις προς τους αγρότες για την πιστή τήρηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή των αγροτών στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διάδοσης της νόσου COVID19.

Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, ο κ. Βορίδης κάνει επίκληση στο υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης με το οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί της χώρας μας και συνιστά να προσέρχονται στα σημεία μόνο για να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα αγροεφόδια, να παραμένουν εντός καταστήματος τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, να αποφεύγεται η δημιουργία ουράς αναμονής και να μη συνωστίζονται.

Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των σχετικών καταστημάτων, ο Υπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

· Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων

· Αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.

· Δημιουργία χωρισμάτων 

Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας

· Συχνές απολυμάνσεις

· Χρήση προστατευτικών – ιατρικών μασκών και γαντιών

· Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό

· Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων

· Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων

· Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων

ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Αναστέλλεται για 15 ημέρες η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της πιστής και πλήρους τήρησης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφάσισε, κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την πλήρη αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.