Κωστής Χατζηδάκης: Σωτήρας ή καταστροφέας; Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης



Του Μιχάλη Αγραφιώτη:

Σε λίγες ημέρες έρχεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος στο ΛΚΔΜ στη Δυτική Μακεδονία. Μετά από λίγους μήνες διακυβέρνησης η περιοχή τρομοκρατημένη περιοχή παρακολουθεί τις αβέβαιες, για το μέλλον της, εξελίξεις. Όλα είναι κυριολεκτικά στον αέρα, εκτός από το σίγουρο, ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν ζωή πάνω από το 2023. Ο συγκεκριμένος Υπουργός, φυσιολογικά ερχομένων των πραγμάτων, έχει να διαχειριστεί την μετάβαση – δίκαιη ή άδικη θα φανεί στο αποτέλεσμα – τη μετεξέλιξη της παραγωγικής δυναμικής της χώρας – με απειροελάχιστο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα – και τις κατευθύνσεις της Ευρώπης που θα γίνονται ολοένα πιο αυστηρές, όχι μόνο σε επίπεδα καύσης λιγνίτη αλλά και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Γιατί μπορεί η Ευρώπη να μας «τραβάει το αυτί» για τη μόλυνση που προκαλεί ο λιγνίτης, όμως δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» στο καυτό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε λόγω της καταστροφής των εδαφών του ΛΚΔΜ που στην πραγματικότητα μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι η Ελλάδα θα τιμωρηθεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μη αποκατάσταση του στο τρίγωνο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου, αλλά και στη Μεγαλούπολή. Το εύκολο είναι να κλείσουν οι μονάδες, που πράγματι πολλές δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και να μην υπήρχε η πίεση από τη Διεθνή κοινότητα. Η μόνη που θα μπορούσε να λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα θα ήταν η νέα 5. Εδώ όμως η καταστροφή είναι πολλαπλάσια με συνέπειες στα υπόγεια νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στην αισθητική της περιοχής. Όσο για την ποιότητα και την παραγωγή του εδάφους, αυτό ούτε καν το συζητάμε.

Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να έρθει στην περιοχή με σχέδιο γιατί τα προβλήματα προφανώς τα γνωρίζει και να μιλήσει ειλικρινά σε κατοίκους και εργαζομένους στη ΔΕΗ, που ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν με αρνητικές διαθέσεις. Πρώτα, οφείλει να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και πως θα εξελιχθεί η συνεργασία τους με την επιχείρηση. Δεύτερο, οφείλει να αναδείξει το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα σχετικά με την αποκατάσταση των εδαφών και όχι μόνο, γενικά την αποκατάσταση της περιοχής από τις ζημιές που έχουν γίνει, αξιοποιούμενοι φυσικά το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης και τρίτο πρέπει να μας πει για τον τομέα του, ποιες προτεραιότητες δίνει στην περιοχή μας, αλλά με απτές πράξεις, όχι με γενικολογίες, όπως είπε ο κ. Στάσσης «θα γίνουν σε 2-3 χρόνια». Πράξεις κ. Χατζηδάκη, πράξεις, αλλιώς θα μείνετε στην ιστορία, ως Υπουργός – Παρατηρητής των ορυχείων, όπως οι προηγούμενοι, που το μόνο που έκαναν είναι να βάλουν ταφόπλακα στην περιοχή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.