Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι Τσοτυλίου στην πρόταση δημιουργίας Κλειστού τύπου κέντρου κράτησης – Τι ειπώθηκε στη συνέλευση Δήμου και κατοίκων



Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου θα ληφθεί η απόφαση για την δημιουργία Κέντρου Κράτησης Κλειστού Τύπου, εάν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας Τσοτυλίου, με προτεραιότητα να δίνεται στα ανταποδοτικά οφέλη που θα είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Στην ανοιχτή διαδικασία που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020, στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Τσοτυλίου, ο Δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής παρουσίασε στους κατοίκους της περιοχής Τσοτυλίου, μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Προ.Κε.Κ.Α. (Προαναχωρητικού Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) στα όρια του Δήμου Βοΐου.

Ο Δήμαρχος Βοΐου, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει , καμιά δέσμευση από την πλευρά της Δημοτική Αρχής για την δημιουργία του Κέντρου Κράτησης Κλειστού Τύπου, όπου θα φιλοξενούνται άνθρωποι που εισήλθαν στην χώρα μας παράνομα, για να υπογραμμίσει ότι η Τοπική Κοινωνία είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι τις προηγούμενες μέρες, κλιμάκιο του Υπουργείου, επισκέφτηκε το Βόιο και σημεία της περιοχής όπου υποδείχτηκαν από την Δημοτική Αρχή ως καταλληλότερα σημεία, καταλήγοντας σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό το Παρόχθιο που συνορεύει με το Λουκόμι, και το Ανθοχώρι στην στη βόρεια όχθη του ποταμού Πραμόριτσα, παραποτάμου του Αλιάκμονα, σε υψόμετρο 580 μέτρων, κοντά στο Τσοτύλι.

Ο κ. Ζευκλής περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του Κέντρου κράτησης, η οποία όπως υπογράμμισε θα ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία κι όχι στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 20 στρέμματα, θα έχει διπλές περιφράξεις με προκάτ κατασκευές, (τύπου ΝΑΤΟ), ενώ θα διαθέτει μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας και χώρους ψυχαγωγίας και θα μπορεί να φιλοξενεί 500 άτομα.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων οι κύριοι Δημήτρης Κοσμίδης, Λάζαρος Γκερεχτές και Δημήτρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκαν στην πρόταση του Υπουργείου δηλώνοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί εφόσον υπάρξει η συναίνεση της κοινωνίας παραθέτοντας όλα τα στοιχεία από την ενημέρωση που είχαν συμμετέχοντας στις συσκέψεις με τα στελέχη της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Καραμπατζιάς εξέφρασε την αντίδραση του στο ενδεχόμενο δημιουργίας του Κέντρου έκανε λόγο για πρόταση που θα είναι τυρί στην φάκα με τις θέσεις εργασίας και υποσχέσεις. Ο Πρόεδρος του Τσοτυλίου Χρήστος Ασλανίδης στην τοτοθέτηση του υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προϋπήρξαν και χάθηκαν στο παρελθόν, δηλώνοντας θετικός στη δημιουργία της Δομής εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Η πρόταση που έγινε από το Υπουργείο, στον Δήμο, ως ανταποδοτικό όφελος, για τη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής, περιλαμβάνει την πρόσληψη περίπου 150 συνοριοφυλάκων που θα απασχοληθούν στην πλειοψηφία τους, στην περιοχή, και θα υπάρχει ειδική μοριοδότηση για τους ντόπιους. Ενώ θα προσληφθεί και προσωπικό επίσης από την περιοχή, που θα καλύψει λειτουργικές ανάγκες της δομής. Εν τω μεταξύ υπάρχει και πρόταση για την φιλοξενία 50 περίπου ασυνόδευτών παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε κτίριο του Τσοτυλίου.

 

βίντεο από Facebook Βόιο εν οίδα και Θ. Πεσνικας

Τέλος αξίζει να σημειωθεί στον ανοιχτό διάλογο υπήρξαν πλήθος τοποθετήσεων καθώς και αρκετές αντιδράσεις, με τους κατοίκους να ζητούν διευκρινίσεις και να εκφράζουν τους φόβους τους στο ενδεχόμενο της θετικής εξέλιξης για την δημιουργία της Δομής, παρά του δελεαστικού των θέσεων εργασίας σε μια περιοχή ερημώνει και η ανεργία είναι σε μεγάλα ποσοστό.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.