Το 6o Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής στην Καστοριά και οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Καστοριάς ενόψει της Εορταστικής Περιόδου



6o Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής στην Καστοριά
Νέο ανανεωμένο πρόγραμμα

Info:
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020
Τόπος : Καστοριά (πλατεία Ομόνοια)
Ώρα : 19:00
Είσοδος : Ελεύθερη
Facebook /festbalkan

Δυναμικό comeback την 5η ημέρα του 2020 για το 6o Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής στην Καστοριά .

Για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στην Ελλάδα δύο σπουδαίοι μουσικοί από τη Σερβία ο Vladimir Ivanovic και ο Marko Trnavac με τις πολυμελής ορχήστρες τους.

Μια γιορτή συναισθημάτων. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων …που έγιναν και δικά μας τραγούδια. Μια γιορτή με την δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη.

Μια γιορτή που μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι έφτιαχναν μουσική πριν καλά καλά διαμορφώσουν γλώσσα.

Μια γιορτή όπου η μουσική είναι πολύ πιο δυνατή από τις λέξεις.

Το 6o Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής στην Καστοριά θα παρουσιάσει :
παραδοσιακά χάλκινα της Καστοριάς με το γκρουπ «Χαλκινομάνια» από την Καστοριά, παραδοσιακά χάλκινα της Μακεδονίας με την ορχήστρα χάλκινων πνευστών «Παύλος Μελάς» από τη Σιάτιστα και ένα μουσικό ταξίδι στους δρόμους των Βαλκανίων, από το παραδοσιακό «Ederlezi, το Mesecina, το Βενζινάδικο και πολλά άλλα που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε από τον *Marko Trnavac και την ορχήστρα του «Marko Trnavac brass band orchestra» και τον **Vladimir Ivanovic με την ορχήστρα του «Trubaci Beograd Vladimira Ivanovica», guest star – “The Sideshifter”, Balkan Beats dj set με τον φημισμένο dj “The Sideshifter” από τη Βουλγαρία

*Ο Marko Trnavac είναι ο ηγέτης και ιδρυτής της ορχήστρας «Marko Trnavac brass band orchestra».

Το παλμαρέ του έχει να παρουσιάσει συναυλίες και προβολές, τόσο στη Σερβία όσο και στο εξωτερικό. Έχουν παίξει σε περισσότερες από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Marko Trnavac έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως η Guca -όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών της γης- το 2004 και το 2008, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, το 2008 πήρε το βραβείο Χρυσή τρομπέτα και το 2011 το βραβείο καλύτερης ορχήστρας χάλκινων πνευστών.

Ο στόχος και το όνειρο του Marko Trnavac είναι να διαδώσει τη Βαλκανική Μουσική σε όλο τον κόσμο.

Μέλη του συγκροτήματος -όλοι έχουν κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία σε διαγωνισμούς τρομπέτας- “Marko Trnavac Brass Band” είναι:

Μάρκο Τρνάβατς – τρομπέτα
Αλεξάνταρ Μίνικοβιτς – τρομπέτα
Γιόβιτσα Γιοβάνοβιτς – τρομπέτα
Ντούσαν Σίμοβιτς – τενόρος
Ούρος Ιβάνοβιτς – τενόρος
Ιβάν Μιτρίκ – τενόρος
Γκόραν Ραντοσλαβέλβιτς – μπάσο
Σρντγάν Μπελοϊκά – ταπάν
Μάρκο Μιτρόβιτς – τύμπανα

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει νέα και παλιά Σερβική παραδοσιακή μουσική, καθώς και σύγχρονα ξένα τραγούδια, μουσική από τα Βαλκάνια αλλά και δημοφιλή ποπ και ροκ τραγούδια από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα

Ο Marko Trnavac Brass Band είναι ένας ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος σε πολλές γιορτές και φεστιβάλ ανά τη γη!

**Ο Vladimir Ivanovic έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως, Γερμανίας Μόναχο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη Αννόβερο, Ελβετίας Λωζάνη, Βασιλεία, Ζυρίχη, Βελγίου Βρυξέλες, Ουγγαρία Βουδαπέστη, Ρουμανία Βουκουρέστι, Γαλλία Παρίσι, Λυών, Μαρσέιγ, Ισπανία Βαρκελώνη, Ιταλία Μιλάνο κτλ.

Παράλληλα έχει βραβευτεί με το 1ο βραβείο καλύτερης ορχήστρας στο φεστιβάλ της Guca το 2019, 1ο ειδικό βραβείο Vlasina 2017 και 2018, καλύτερη ορχήστρα το 2017 και πολλά ακόμη βραβεία και διακρίσεις.

Η “Trubaci Beograd Vladimira Ivanovica” είναι η πιο φημισμένη ορχήστρα της Σερβίας με έδρα το Βελιγράδι
Μέλη του συγκροτήματος όλοι, με σημαντικές διακρίσεις είναι:

Vladimir Ivanovic
Srecko ajdinovic
Milos stanisavljevic
Ο Oliver ivanovic
Dalibor milosevic
Danilo Stošić
Jovan ilić
Dalibor veselinović
Slaviša stamenković

Info:
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020
Τόπος : Καστοριά (πλατεία Ομόνοια)
Ώρα : 19:00
Είσοδος : Ελεύθερη
Facebook /festbalkan

υ.γ.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το γκρουπ «αγία Φανφάρα» το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχει στο 6ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής -λόγω κωλύματος των μελών του- δε θα εμφανιστεί.


Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Καστοριάς ενόψει της Εορταστικής Περιόδου

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε συνέχεια προηγούμενων ανάλογων δράσεων, οργανώνουν ενόψει της Εορταστικής Περιόδου τις παρακάτω θεματικές διαδρομές:

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου ώρα 12:00 μεσημβρινή
Ξενάγηση στο Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς με ελεύθερη είσοδο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου
ώρα 12:00 μεσημβρινή – Στο κέντρο της παλιάς Καστοριάς
Διάρκεια διαδρομής: 1 και 15 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας η περιήγηση περιλαμβάνει τους βυζαντινούς ναούς της Παναγίας Κουμπελίδικη (11ος αι.), ο οποίος είναι χτισμένος στην ακρόπολη της πόλης και αποτελεί σύμβολό της ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει η σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη (12ος αι.) και τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και μετέπειτα, και αποτελούνται από σκηνές από την κοινωνική ζωή της Καστοριάς καθώς και με πορτρέτα ανθρώπων. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου
ώρα 12:00 μεσημβρινή – Από το Ντολτσό στο Απόζαρι
Διάρκεια διαδρομής: 1 και 20 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ντολτσό διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά και τα σοκάκια της περιοχής ανηφορίζοντας προς την Παναγιά την Ρασιώτισσα (15ος αι.).

Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, πολιούχου της πόλης, καταλήγουμε στην παλιά συνοικία της Ελεούσης από την είσοδο της οποίας γίνεται ορατή τόσο η νότια, όσο και βόρεια πλευρά της λίμνης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων (10ος αι.) με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Τέλος, η περιήγηση καταλήγει στο μεταβυζαντινό ναό των Εισοδιών της Θεοτόκου (17ος αι.) ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αρχοντικό Τσιατσιαπά και δίπλα από την πλατεία του Απόζαρι. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε μετόχη της Μονής Σινά, λόγω της σπάνιας απεικόνισης στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα υπάρχει του όρους Σινά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2467026781
(Καθημερινά 8:30- 15:30 εκτός Τρίτης και επίσημων αργιών)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.