Πώς να φωτίσουμε σωστά τη βεράντα και τον κήπο;



Ο σωστός φωτισμός της βεράντας και του κήπου είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Αν και θα σκεφτόμασταν ότι αυτό δεν μας αφορά τη δεδομένη στιγμή, αφού ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, γιατί να μην προνοήσουμε και να επιλέξουμε τα κατάλληλα φωτιστικά εξωτερικού χώρου, ώστε να είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τη βεράντα και τον κήπο μας το επόμενο καλοκαίρι;

Ποια είναι λοιπόν τα κατάλληλα φωτιστικά εξωτερικού χώρου;

  • Η χρήση του χώρου ορίζει την ποσότητα φωτισμού που χρειαζόμαστε. Ο φωτισμός μπορεί να είναι ανάδειξης, τονισμός αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτηρίου, ζωντάνεμα της βλάστησης. Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί. Άλλη κατηγορία είναι  ο φωτισμός σήμανσης, αφορά σε σημεία διάβασης,  δηλαδή σκάλες και μονοπάτια, και οριοθέτησης, ώστε να μπορεί να κινηθεί κανείς με ασφάλεια.
  • Πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας, είναι ο βαθμός στεγανότητας καθώς και το υλικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου, θα έρθουν αντιμέτωπα με καιρικές συνθήκες που απαιτούν βαθμό στεγανότητας, αντοχή του υλικού σε βροχή, αέρα, υγρασία, ήλιο. Για τους βαθμούς στεγανότητας είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τους ειδικούς που θα σας προτείνουν τις πλέον κατάλληλες λύσεις για τους δικούς σας χώρους.
  • Τα περισσότερα φωτιστικά εξωτερικού χώρου είναι φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο και βαμμένα με προϊόντα που έχουν φίλτρα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας είναι επίσης  πολύ σημαντικό. Τα περισσότερα φωτιστικά εξωτερικού χώρου δέχονται λαμπτήρες led ή εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι τα φώτα αυτά παραμένουν αναμμένα για αρκετές ώρες, οπότε η οικονομία είναι ένα φλέγον ζήτημα. 
  • Μη φοβηθείτε τις εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό στα διάφορα φυτά προσδίδοντας τη διάθεση που επιθυμείτε. 

Φυσικά, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αμελούμε.

Πώς να φωτίσουμε λοιπόν σωστά τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας;

  • Επιλέξτε το σωστό μέγεθος στα φωτιστικά εσωτερικού χώρου

Ο χρυσός κανόνας εδώ είναι να υπάρχει αναλογία στις διαστάσεις του φωτιστικού και δωματίου. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη είναι ένας μικρός πολυέλαιος πάνω από μια μεγάλη τραπεζαρία, ή ένα μεγάλο φωτιστικό οροφής πάνω από ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ, θα κάνει το χώρο να φαίνεται δυσαρμονικός. 

  • Τοποθετήστε τα στο σωστό ύψος

Στο χώρο της κουζίνας ένα κρεμαστό φωτιστικό θα πρέπει να απέχει από 75cm έως 90cm πάνω από το τραπέζι. Το κάτω μέρος ενός πολυελαίου, σε μια τραπεζαρία θα πρέπει να απέχει 170cm από το πάτωμα, ενώ σε ένα φωτιστικό δαπέδου, το κάτω μέρος του καπέλου θα πρέπει να είναι στο ύψος του ώμου σας έτσι ώστε να μη σας τυφλώνει το φως του.

Ακολουθώντας αυτές τις μικρές συμβουλές μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα φωτιστικά εξωτερικού χώρου, αλλά και τα ιδανικά φωτιστικά εσωτερικού χώρου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.