Τι θα θέλαμε να γνωρίζουμε για το τρίπλεξ καρδιάς



Συχνά, οι καρδιολόγοι συμβεβλημένοι με ΕΟΠΠΥ μάς συστήνουν να προχωρήσουμε σε τρίπλεξ καρδιάς μέσω ΕΟΠΠΥ προκειμένου να επαληθεύσουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς μας. 

Ειδικότερα, αν πρόκειται για παιδιά ή και ενήλικες που ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε ως χόμπι είτε και επαγγελματικά, μια τέτοια εξέταση είναι άκρως απαραίτητη, αφού μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες της καρδιάς μας, καθώς και για τυχόν προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε οι ίδιοι παρά μόνον όταν θα είναι αργά.

Τι είναι το τρίπλεξ καρδιάς;

Το υπερηχογράφημα καρδιάς, γνωστό στο ευρύ κοινό και ως τρίπλεξ καρδιάς ή υπέρηχος καρδιάς, είναι μία απεικονιστική εξέταση της καρδιάς. 

Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής όπως τις διαστάσεις των δομών της δηλαδή την ανατομία της και την λειτουργική απόδοση αυτών δηλαδή την φυσιολογία της. 

Οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό αυτής.

Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να είναι πλήρης και άρτιας ποιότητας αν πρόκειται να ανιχνεύσει κάποια επιδείνωση ή αλλαγή με ακρίβεια, αξιοπιστία, και το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι κατ’ εξοχήν ιδιαίτερα σημαντικό στην διερεύνηση των βαλβιδοπαθειών, αλλά σαν γενικός κανόνας ισχύει σε όλες τις καρδιακές καταστάσεις που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Όσον αφορά στην ασφάλεια του τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ

Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Το τρίπλεξ καρδιάς δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικά καλά αποδεκτό από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Ποια είναι η διάρκεια του τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ;

Η διάρκεια του τρίπλεξ καρδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές δυσκολίες καθώς και με τον βαθμό δυσκολίας του κλινικού προβλήματος, αλλά ακόμη και μία τυπική φυσιολογική μελέτη πρέπει να διαρκεί περίπου μισή ώρα προκειμένου να είναι πλήρης. Μάλιστα, για την εξέταση δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία από τη μεριά του ασθενούς.

Ποιότητα εξέτασης

Σήμερα τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι με ΕΟΠΠΥ για την εξέταση βοηθούν στον μέγιστο βαθμό να εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες στην καρδιά του ασθενούς και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.

Για τις όποιες απορίες μπορεί να δημιουργηθούν στον ασθενή, οι καρδιολόγοι είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στα όποια ερωτήματα και να βοηθήσουν ώστε να αισθανθεί ασφαλής. Θυμόμαστε ότι ακόμα κι αν ο γιατρός μας μας παραπέμπει σε εξέταση τρίπλεξ καρδιάς, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο, καθώς η εξέταση μπορεί σε κάθε περίπτωση να είναι προληπτική.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.