Ας μιλήσουμε με νούμερα για τα «πολλαπλά οφέλη» στη Δυτική Μακεδονία από την έλευση των σκουπιδιών της Κέρκυρας – Της Μάρθας Κιουρτσίδου

Της Μάρθας Κιουρτσίδου:

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του FlashTV, την 4-11-2019, για «τα πολλαπλά οφέλη» που θα έχει η Δυτική Μακεδονία, από την έλευση των σκουπιδιών της Κέρκυρας.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με νούμερα, γι’ αυτά που ακούσαμε και γι’ αυτά που θέλουμε να μάθουμε, για να καταλάβουμε όλοι «τα πολλαπλά οφέλη».

Μάθαμε, λοιπόν, ότι το όφελος για τον Δυτικομακεδόνα από την έλευση των σκουπιδιών της Κέρκυρας, θα είναι η μείωση του κόστους επεξεργασίας, από 41,91 € σε 24,50 €, εφόσον αυξηθεί η ποσότητα των απορριμμάτων που διαχειρίζεται η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. πάνω από 107.000 τόνους, από 90.000 τόνους που είναι σήμερα. Δηλαδή, το όφελος για τον Δυτικομακεδόνα θα είναι 17,41 €! Γιατί, όμως, πρέπει να μας ενδιαφέρει το όφελος των 17,41 € του Δυτικομακεδόνα Γρεβενιώτη, Καστοριανού και Φλωρινιώτη; Στο όφελος των 17,41 € του Δυτικομακεδόνα Κοζανίτη, πόσα ευρώ πρέπει να προσθέσουμε για ιατρικά έξοδα, νοσήλια, χημειοθεραπείες, από την μετατροπή του τόπου μας σε σκουπιδότοπο; Δεν αρκεί η ζημία που έχει ήδη υποστεί το περιβάλλον από τις εργασίες της ΔΕΗ τόσα χρόνια, πρέπει να δώσουμε στην Κοζάνη την χαριστική βολή;

Επίσης, μάθαμε ότι το όριο της ελάχιστα εγγυημένης ποσότητας που παίρνει ο ιδιώτης που μετέχει στη ΣΔΙΤ είναι 90.000 τόνοι, το οποίο και παράγει η Δυτική Μακεδονία, γι΄ αυτό η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. πρέπει να συγκεντρώσει μεγαλύτερη ποσότητα, δηλαδή περισσότερους τόνους σκουπιδιών. Δεν μάθαμε, όμως, το όφελος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. πόσο θα είναι; Δεν μάθαμε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έλαβε η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. κάθε χρόνο διαχείρισης των σκουπιδιών της Βέροιας, πόσα θα λάβει σε βάθος διετίας για τους 14.000 τόνους σκουπιδιών του Δήμου Αιγιαλείας και πόσα εκατομμύρια ευρώ αναμένει να λάβει σε βάθος τριετίας για τους 50.000-60.000 τόνους σκουπιδιών της Κέρκυρας!

Θα μπορούσε κάποιος να προτάξει το επιχείρημα ότι δεν είναι όλα κέρδη διότι η εταιρία έχει και λειτουργικά κόστη. Τα κόστη, όμως, συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων από Δήμους εκτός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επιβαρύνονται οι Δήμοι που τα αποστέλλουν, περιορίζοντας τα λειτουργικά κόστη της ΔΥΑΔΥΜΑ Α.Ε. μόνο στην επεξεργασία και αυξάνοντας το καθαρό κέρδος της. Ας μας πει, λοιπόν, με νούμερα η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. ποιος είναι ο ετήσιος τζίρος της, πόσες είναι οι δαπάνες της, πόσα τα κέρδη της, πόσα κέρδισε από τα απορρίμματα της Βέροιας και πόσα αναμένει να κερδίσει από τα απορρίμματα της Αιγιαλείας και της Κέρκυρας, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε όλοι!

Επίσης, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος, ότι τα οφέλη είναι ανταποδοτικά καθόσον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανήκει στους 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων-Βελβεντού, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Γρεβενών, Δεσκάτης).

Δηλαδή, δεν φτάνει που Γρεβενιώτες, Καστοριανοί και Φλωρινιώτες, ξεφορτώθηκαν τα σκουπίδια τους από τον τόπο τους, αποκομίζουν και όφελος από τη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται στην Κοζάνη!

Ένα επιχείρημα που σχολιάσθηκε στην συνέντευξη, είναι αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος με την οργανωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση υλικών, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Έλληνας δεν ανακυκλώνει, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην ανακύκλωση με ποσοστό 18,9% και ότι το υπόλοιπο των απορριμμάτων θάβεται. Η αδιαφορία άλλων Δήμων και Περιφερειών της χώρας στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην καταβολή μεγάλων προστίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί, όμως, πρέπει η Κοζάνη να πληρώσει την αδιαφορία άλλων; Ο κάθε νομός ας διαχειριστεί τα σκουπίδια του στον τόπο του με τη δημιουργία μικρότερων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, σε επίπεδο νομού, με ή χωρίς τη μορφή ΣΔΙΤ, όπως επιλέξει.

Άλλο επιχείρημα που, επίσης, σχολιάσθηκε στην συνέντευξη, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πόσες είναι αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, για να ξέρουμε οι υπόλοιποι 150.000 κάτοικοι του νομού Κοζάνης για πόσες θέσεις εργασίας πρέπει να δεχθούμε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

Ειπώθηκαν, όμως και άλλα ενδιαφέροντα στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Μάθαμε ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλη Γεράνη, γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία στο Νότιο Πεδίο, ενός εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, (ένα μοντέλο πολύ διαδεδομένο σε αναπτυγμένες χώρες), στο οποίο θα μετέχουν η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, ενδεχομένως η Λάρισα και η Κέρκυρα και ότι προτάθηκε η Κοζάνη διότι είναι κεντροβαρές το σημείο ως προς την Εγνατία οδό. Ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση ή την ηλεκτροδότηση μιας πόλης 50.000 κατοίκων. Αναρωτιέται, λοιπόν, πολύ εύλογα κάποιος, γιατί δεν εκμεταλλεύεται αυτήν την «εξαιρετική» επιχειρηματική ιδέα ο κ. Γεράνης στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί ενεργεί τόσο «αλτρουιστικά» και την πλασάρει στην Κοζάνη; Άλλωστε, το σχέδιο αυτό, που αποκαλείται «Εγνατία», στοχεύει στην αξιοποίηση του οδικού αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου και το τελευταίο δεν υπάρχει στην Κοζάνη. Δεν αναφέρθηκε στην συνέντευξη, ότι γίνεται λόγος για συνολικά 450.000 τόνους υπολειμμάτων ανά έτος από τη διαχείριση απορριμμάτων σε έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν σε όλη τη Μακεδονία (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική), στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία! Δεν αναφέρθηκε, επίσης, ότι το πολύ διαδεδομένο αυτό μοντέλο στις αναπτυγμένες χώρες, ήδη αμφισβητείται διότι παράγει τοξικά αέρια και επικίνδυνα απόβλητα από τα υπολείμματα της καύσης!

Γιατί προτείνουν την Κοζάνη για τη δημιουργία αυτού του εργοστασίου; Μήπως γιατί σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει και δεν θα αντιδράσουν; Μήπως γιατί θα μπορούν να θαφτούν τα επικίνδυνα απόβλητα της καύσης στα ανενεργή ορυχεία; Μήπως γιατί τα ανενεργή ορυχεία της ΔΕΗ προορίζονται γενικώς για την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων; Σας θυμίζω την με ΑΠ 175510/14-10-2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την οποία αποφασίσθηκε η εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής. Ειδικότερα για τη ΔΕΗ Α.Ε. προέβλεπε να γίνονται αποδεκτά επικίνδυνα απόβλητα από όλες τις εγκαταστάσεις της στην χώρα! Κατά της απόφασης αυτής, το τότε Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από αντιδράσεις και του Δήμου Εορδαίας, με αποτέλεσμα η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να ανακληθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Ας μην ξεχνάμε ότι σκοπός και αντικείμενο της εταιρίας ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. είναι, εκτός από τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και η διαχείριση ειδικών απορριμμάτων και αποβλήτων, όπως τα ογκώδη, τα μολυσματικά νοσοκομειακά, τα τοξικά και επικίνδυνα. Δεν ήταν τυχαία η πρόταση της ΔΕΗ Α.Ε., αντί να καταβάλει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. τίμημα 5.000.000 € προκειμένου η πρώτη να παραχωρήσει την πλήρη κυριότητα 827 στρεμμάτων και επιπλέον 260 στρεμμάτων στη δεύτερη για την επίτευξη των σκοπών της, να διαχειριστεί η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. 15.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων και αμιάντου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε (μειοψηφούντος του κ. Κωνσταντίνου Πολυχρονίδη που εκπροσωπούσε τότε το Δήμο Εορδαίας).

Αυτό που, επίσης, δεν μάθαμε στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη είναι, γιατί η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. είναι τόσο πρόθυμη να διαχειριστεί αυτά που οι άλλοι είναι τόσο πρόθυμοι και μάλιστα πληρώνουν για να ξεφορτωθούν; Μήπως γιατί η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. λειτουργεί επιχειρηματικά και μάλιστα έχει βραβευθεί, όπως είπε ο κ. Γενικός Διευθυντής γιατί έχει πιάσει όλους τους στόχους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Ποιο όριο, όμως, επιτάσσουν οι κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των κατοίκων, το ελάχιστο ή το μέγιστο; Πώς προστατεύονται οι κάτοικοι της περιοχής από αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες; Ποιος φορέας ελέγχει αν, όντως, έχουν τηρηθεί οι κανόνες και ποιος ελέγχει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη ρύπανση των εδαφών και των υπογείων υδάτων;

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γενικού Διευθυντή κλείνοντας την συνέντευξη αυτή: «Υπάρχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημάρχων, πολιτών». Μα φυσικά κ. Γενικέ Διευθυντά, υπάρχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία αφού η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. ασκεί μία επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία μετέχουν οι Δήμαρχοι και οι πολίτες έχουν άγνοια για αυτά που γίνονται ερήμην τους! Είναι απορίας άξιον, όμως, πώς συναινούν οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας…

Τη Δευτέρα, 11-11-2019 αποφασίζει το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για την έλευση των σκουπιδιών της Κέρκυρας. Οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας καλούνται να αποφασίσουν. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης πρέπει να λάβουν θέση επί του θέματος και οι πολίτες της Κοζάνης να αφυπνισθούν, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ας μιλήσουμε με νούμερα για τα «πολλαπλά οφέλη» στη Δυτική Μακεδονία από την έλευση των σκουπιδιών της Κέρκυρας – Της Μάρθας Κιουρτσίδου

  1. Για συμμετάσχουνε ενεργά οι πολίτες στη συλλογή σκουπιδιών πρέπει να βλέπουν κάποιο όφελος οικονομικό.
    Μέχρι τώρα όσοι συμμετέχουν το κάνουν από οικολογική συνείδηση.
    Η ΔΙΆΔΗΜΑ όμως κερδίζει με την εθελοντική εργασία άλλων

    Στη Κορέα υπάρχουν κάδοι που ρίχνεις τα σκουπίδια προς ανακύκλωση και οι κάδοι σε πιστώνουν στη κάρτα σου ευρώ!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.