Κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης στην κινητοποίηση της 17ης Οκτωβρίου



Όλοι στη κινητοποίηση 17 Οκτώβρη, 7.30μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Σε αυτό το σύνθημα αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και ιδιαίτερα στα super market αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Ανάπτυξη και κέρδη για τους εργοδότες και χαμοζωή για τους εργαζόμενους.

Τα νούμερα με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ζαλίζουν αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τους χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα και με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Οι στατιστικές τους (τζίροι, κέρδη, ζημίες, κόστος κτλ), τα οικονομικά τους διαγράμματα, οι δείκτες ανάπτυξής τους και ότι άλλο χρησιμοποιούν οι ακριβοπληρωμένοι οικονομολόγοι και λογιστές τους ανάλογα με το τι θέλουν να δείξουν, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι αυτή που δείχνει το ποιος έχει πληρώσει το μάρμαρο για την άνοδο των παραπάνω δεικτών. Είναι η στατιστική που δείχνει τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό των εργατικών ατυχημάτων, την αντικατάσταση (είτε με το καλό, είτε με το άγριο) των παλιών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με νέους και φτηνότερους εργαζόμενους, τη μείωση των μισθών και τα κόλπα που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εργοδοσία για να τον μειώσει επιπλέον (αντικατάσταση του μισθού με κουπόνια, δωροεπιταγές, επιδόματα προσωπικής παροχής).

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Επανειλημμένα ως κλαδικό σωματείο έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου. Η εντατικοποίηση της εργασίας με δουλειά σε δύο και τρία πόστα ταυτόχρονα, η λογική “ …στο ωράριό μας τα πάντα” και η πίεση των υπευθύνων, οδηγούν τους συναδέλφους σε ατυχήματα που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία. Τα σμπαραλιασμένα ωράρια εργασίας ( από τα άγρια χαράματα μέχρι αργά το βράδυ), η δουλειά τις Κυριακές, οι Λευκές Νύχτες και η BLACK FRIDAY που θα έρθουν και φέτος με αφορμή τις γιορτές των χριστουγέννων και η αυθαίρετη αυξομείωση των ωρών εργασίας ανάλογα με την εποχή πλήττει την οικογενειακή γαλήνη και την προσωπική ζωή των εργαζομένων με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι με αναρρωτικές, αυτοί που εργάζονται με περικάρπια, επιδέσμους και κολάρα αυτοί που λόγω του εργασιακού stress καταφεύγουν σε αγχολυτικά.

Οι όποιες ανακαινίσεις στα καταστήματα, γίνονται με γνώμονα το κέρδος και την προσέλκυση πελατών με τους όρους της πρόληψης της ασφάλειας να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η εκμετάλλευση και του τελευταίου εκατοστού αλλά και οι έλλειψη αποθηκάριου σε κάθε κατάστημα αναγκάζει τις πωλήτριες να κουβαλούν βάρη σε μεγάλες αποστάσεις ή να προσπαθούν να τοποθετήσουν προϊόντα σε δυσθεώρητο ύψος. Για αντισεισμική και αντιπυρική μέριμνα ούτε λόγος. Η απόδοση λοιπόν στην “κακιά στιγμή” όταν συμβαίνει κάτι κακό μόνο εκ του πονηρού μπορεί να ειπωθεί, για να βγάλει …λάδι την εργοδοσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους της.

Έτσι αυγατίζει τα κέρδη της η εργοδοσία. Για αυτήν την ανάπτυξη κάνει λόγο η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή είναι η “κανονικότητά” τους ,το 2019 να θρηνούμε συναδέλφους μας, να μην υπάρχει συνάδελφος που δεν έχει μυοσκελετικά προβλήματα και το χειρότερο να αποχωρούμε από τον χώρο εργασίας με καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά μας έχοντας ψυχολογία ηττημένου.

Για τη συνδικαλιστική δράση το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί την απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, παίρνοντας κι εδώ τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας» (με διατύπωση που αρχικά παρουσιάζεται ως «δυνατότητα»), καθώς και τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας.

Βασικός στόχος είναι το χτύπημα της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων και το άνοιγμα του δρόμου για την ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων. Με τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά στη Γενική τους Συνέλευση, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν συλλογικά τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.
Και εδώ, μάλιστα, όπως και στα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των εν λόγω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, στην πραγματικότητα δίνεται στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό η εξουσία να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής,
ζωής με δικαιώματα.
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.
Αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας ένα τεράστιο αμερικανονατοικό στρατόπεδο. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάζει το λαό μας όλο και πιο βαθιά στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασιστικά, συσπειρωμένοι στο κλαδικό μας σωματείο. Οργανώνουμε την δική μας μάχη, με τα δικά μας αιτήματα απέναντι σε εργοδοσία- κυβέρνηση και τα πρωτοπαλίκαρα τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση 17 Οκτώβρη, 7.30μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.