Ο Μ. Δημητριάδης για τον διαχωρισμό διοικήσεων των νοσοκομείων Μποδοσάκειο-Μαμάτσειο και τον διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

“Διαχωρισμός Διοίκησης Νοσοκομείων Μποδοσάκειο-Μαμάτσειο”

Κατατέθηκε και ψηφίστηκε, από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη,η τροπολογία που αφορά στην επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., η οποία περιλαμβάνει και το διαχωρισμό της διοικησης του Μποδοσάκειου και Μαμάτσειου νοσοκομείου.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ρυθμίζεται εν συνόλω μια σειρά από ζητήματα προς μιά ποιοτική αναβάθμιση στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, κλείνει εμφατικά μία μνημονιακή περίοδος.

Η διοικητική συνένωση των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός διοικητικού υβριδίου, που στόχευε τελικά στη συρρίκνωση μέσω της αφομοίωσης, αυτόνομων οργανισμών.

Κάτι που δεν υφίσταται σε κανέναν άλλον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιμέρους ποιοτικές αναβαθμίσεις και διοικητικές ανακατατάξεις, είναι επόμενες, αναγκαίες αλλά και επείγουσες. που στην προκειμένη περίπτωση πράγματι λύνουν προβλήματα υπέρ και των δύο νοσοκομείων.

Η δυναμική που αναπτύσσεται από τη διοικητική απελευθέρωση των δύο ήδη αυτόνομων οργανισμών, είναι προς όφελος και των δύο, προς όφελος της δημόσιας Υγείας και των δύο περιοχών, αλλά και του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικά τώρα που θεσμοθετείται, από το Υπουργείο Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Δ.Μ., η σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα είναι γεγονός που άπτεται του ζητήματος μιάς αντίστοιχης Πανεπιστημιακής κλινικής.

Ακριβώς λόγω και της γεωπολιτικής της αξίας, αλλά και γιατί είναι σε μία φάση δίκαιης μετάβασης της περιοχής μας από την οικονομία άνθρακα σε νέες οικονομίες.

“Διάσπαση των Δήμου Σερβίων-Βελβεντού”

Μια σημαντική μέρα για την αυτοδιοίκηση της περιοχή μας, μια ιστορική μέρα για το Δήμο Σερβίων Βελβεντού. Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και αφορά στη διάσπαση δήμων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού.

Δικαιώνοντας τον μακροχρόνιο αγώνα όλων των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

Αυτή η προσπάθεια τεκμηριώθηκε με μία στρατηγική δύο σημαντικών παραμέτρων.

Με πρώτη βασική προϋπόθεση να είναι η συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων μερών όσον αφορά τη διάσπαση, κυρίως των τοπικών κοινωνιών, του υπάρχοντος δήμου και βέβαια, των πολιτικών προσώπων και πολιτικών χώρων. Όπως ακριβώς επισυνέβη όλα αυτά τα χρόνια στην περίπτωση του δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

Δευτερη βασική παραμετρος αυτής της στρατηγικής είναι το παράδειγμα της καλής διακυβέρνησης ενός δήμου, δηλαδή η ορθή και χρηστή διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή όταν αποδεδειγμένα έχουμε πλεονάσματα, κοινοτική κουλτούρα, άμεση δημοκρατία, συνεταιριστικό πνεύμα, πολιτισμό, όπως ακριβώς στον πρώην δήμο Σερβίων-Βελβεντού.

Αυτή λοιπόν η αποτελεσματική και λειτουργική διακυβέρνηση, δεν επρεπε για κανένα λόγο να διαταραχτει ώστε να εντάχθει σε ένα άλλο μοντέλο ενός μεγαλύτερου δήμου, με συνέπεια να επέλθει σε δυσμενέστερη θέση από πριν.

Η εμπειρία αυτής της νικηφόρας πορείας κατέδειξε πως όταν έχουμε μια τοπική κοινωνία που αγωνίζεται για το δίκαιο με το συγκεκριμένο σχέδιο, μία Περιφερειακή αυτοδιοίκηση που την υποστηρίζει ακλόνητα και μία Κυβέρνηση που ακούει και ανταποκρίνεται, το δίκαιο πάντα θα γίνεται πράξη.

Αφενός διανοίγεται μία νέα εποχή μεγάλων δυνατοτήτων και ελπιδοφόρου μέλλοντος.

Αφετέρου είναι μια ευκαιρία ώστε και οι δύο τοπικές κοινωνίες να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ίδιες δυνάμεις και πάντα με τη βοήθεια της πολιτείας. Γνωρίζοντας πως όπου υπάρχει έλλειμμα, σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση, έχουμε τα εργαλεία των νέων διαδημοτικών δομών στα απορρίμματα, τις τεχνικές υπηρεσίες, τις ΔΕΥΑ, αλλά και τις ενεργειακές κοινότητες.

Η αρχή της καλής διακυβέρνησης με όρους δημοκρατίας, ευελιξίας, προσαρμογής, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι πολιτική μας προτεραιότητα και θα εργαστούμε τώρα και στο μέλλον γι’ αυτήν.

Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

1 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.