Το Βόιο πενθεί – Αίτημα από τη μονή Μικροκάστρου για ταφή στο Μοναστήρι – Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου και της Περιφέρειας



Σύμφωνα με τις πληροφορίες του siera fm, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία και ώρα 20:30, ενώ νωρίς τα ξημερώματα την Τρίτη 15 Ιανουαρίου το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου θα μεταφερθεί στη Σιάτιστα συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδας κ. Χρυσόστομου, όπου θα τεθεί και εκεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Το σκήνωμα θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη το πρωί στον Άγιο Δημήτριο και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία.

Ωστόσο την αντίδραση του εκκλησιαστικής επιτροπής που προετοιμάζει το ναό για το τελετουργικό, έχει προκαλέσει η πληροφορία, ότι από τη Μονή Μικροκάστρου έχει σταλεί αίτημα στον Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ για να ταφεί ο Μακαριστός Κυρός Παύλος στο Μοναστήρι.

Ωστόσο ο Μητροπολίτης Καστοριάς βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Σιάτιστα και εξέτασε το σημείο ταφής όπου ήδη βρίσκεται ο Μακαριστός Αντώνιος ,προκειμένου να γίνει εκεί η ταφή.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βοΐου μετά από την είδηση της κοίμησης του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στο Δημαρχείο στη Σιάτιστα και αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε ο Πνευματικός Ηγέτης του λαού του Δήμου Βοΐου υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης από το 2006, προσέφερε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, το δε κενό το οποίο αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης και στους συγγενείς του και αποφασίζει:

Να κηρυχθεί ο Δήμος Βοΐου σε τριήμερο πένθος και να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημαρχεία και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου.
Να παραστεί και να συμμετάσχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία καθώς και στην υποδοχή του σκηνώματός του, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.
Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου.
Να παιανίσει η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου κατά τη διάρκεια της Εξόδιου πομπής.
Να κατατεθεί ποσό εις μνήμη του Ποιμενάρχη μας για το κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Βοΐου.
Να καταθέσει στεφάνι και να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και να δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σιάτιστα 14/1/2019

Ο Δήμαρχος Βοΐου
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Βοΐου

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, ενός Ποιμενάρχη με ιδιαίτερα αξιόλογο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Σιάτιστα για 12 και πλέον χρόνια.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν τους νέους, την οικογένεια και το δημογραφικό πρόβλημα και προσπάθησε να είναι κοντά στο ποίμνιό του ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός.

Ως Δήμαρχος οφείλω να δηλώσω την άριστη και συνάμα φιλική συνεργασία μας σε θέματα που αφορούν τους πολίτες του Δήμου μας και να εξάρω το πατριωτικό πνεύμα που τον χαρακτήριζε. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μεριμνήσει για τους άπορους συμπολίτες μας με τη διοργάνωση συσσιτίων και άλλων φιλανθρωπικών δράσεων. Ήταν κοντά στους νέους και στα προβλήματά τους και συνέβαλε στην πνευματική τους καθοδήγηση. Υποστήριζε θερμά το θεσμό της οικογένειας και την πολυτεκνία. Η συνεργασία μας στο θέμα της φιλοξενίας πολύτεκνων οικογενειών στα απομακρυσμένα χωριά του Βοΐου αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του τόσο για το Δήμο μας όσο και για τον συνάνθρωπο. Ο Σεβασμιότατος στάθηκε αρωγός και συνοδοιπόρος μου και στήριξε τον Δήμο με απτές πράξεις.

Η απουσία του ως Ποιμενάρχη και ως φίλου προσωπικά, με θλίβει ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το έργο του και ο πύρινος και πατριωτικός λόγος του θα μείνουν για πάντα.

Για την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, στους οικείους του και στο ποίμνιό του.

Δήμαρχος Βοΐου
Δημήτριος Λαμπρόπουλος

Ψήφισμα Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου και συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα 14 Ιανουαρίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Μακαριστό Μητροπολίτη ο οποίος υπήρξε μία ξεχωριστή και εκκλησιαστική φυσιογνωμία, με μεγάλο ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη σε όλους μας. Υπηρέτησε το Ποίμνιό του με μεγάλη αφοσίωση και εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις με κύριο γνώμονα την προσφορά του στο συνάνθρωπο. Ξεχώρισε για την αποφασιστικότητά του, την αγάπη του για τη νεολαία και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες για τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Έπειτα από τα παραπάνω ο Πρόεδρος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ως παρακάτω:
1. Να παραστεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Σιάτιστας.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την Εξόδιο Ακολουθία.
5. Να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Α π ο φ ά σ ι σ ε ομόφωνα

1. Να παραστεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Σιάτιστας.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την Εξόδιο Ακολουθία.
5. Να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 1/19

η Γραμματέας της Συν/σης
του Π.Σ.

Αλίκη Ζήδρου – Γρηγοριάδου

O Πρόεδρος του Π.Σ.

Φώτιος Κεχαγιάς

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το Βόιο πενθεί – Αίτημα από τη μονή Μικροκάστρου για ταφή στο Μοναστήρι – Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου και της Περιφέρειας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.