Ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2019



Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αρνούμαι να δεχτώ ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προέρχονται από παρθενογένεση, γιατί αυτό περίπου καταλαβαίνουμε αυτές τις τέσσερις μέρες.

Θα ξεκινήσω με την κατηγορηματική καταδίκη, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του «ΣΚΑΪ» και της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», μία ύποπτη επίθεση, μία σκοτεινή πράξη κατά της Δημοκρατίας. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους του σταθμού.

Κυρίες και κύριοι,

συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη ημέρα, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019. Επειδή ακούστηκαν πολλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης -αυστηρές επικρίσεις, κυρίως καταστροφολογία, εύκολοι χαρακτηρισμοί- χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε και τι παρέλαβε αυτή η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.

Αξίζει, να υπενθυμίζουμε σταθερά, ότι τον Ιανουάριο του 2015 παραλάβαμε μια χώρα πτωχευμένη, μια χώρα απαξιωμένη, μια χώρα σχεδόν απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Η ελληνική κοινωνία δεν ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα σε εκείνο το ιστορικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και στη διεθνή απαξίωση, αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών επί δεκαετίες.

Και βέβαια, κανείς δεν ξεχνά οι πολιτικές ποιων, εξέθρεψαν τα εφιαλτικά φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, που βύθισαν την οικονομία της χώρας.

Ακούμε επί τέσσερις μέρες την περιγραφή μιας μαύρης εικόνας, κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ακούμε από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας μια περιγραφή αποκαρδιωτική, μια περιγραφή παντελούς έλλειψης χρώματος, ελπίδας, σ’ αυτή τη χώρα. Μια καταστροφολογία παντού. Έχουμε μια διαρκή περιγραφή μιας μαύρης εικόνας, σαν το «μαύρο» της ΕΡΤ. Αρνούμαι να πιστέψω, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι το χρώμα σας είναι το μαύρο.

Στο πολιτικό vertigo, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην υβριστική και μισαλόδοξη ρητορική του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, απαντάμε με τρεις λέξεις: μνήμη, υπευθυνότητα, μέλλον.

Παρακολουθήσαμε πριν λίγες ημέρες εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής, τη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων. Παρακολουθήσαμε τη διχαστική ρητορική του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τη μέρα που για εκατομμύρια συνταξιούχων κατοχυρωνόταν και νομοθετικά η μη περικοπή των συντάξεων -μια πολύ σημαντική επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης- ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρούσε να αλλάξει την ατζέντα με τρόπο πρωτοφανή, καιροσκοπικό, αλλά και επικό! Μίλησε για συναλλαγή, συνδέοντας τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανεβάζοντας τους τόνους, επιχειρώντας την πόλωση.

Επέλεξε να «παίξει» με την μνήμη του ελληνικού λαού!

Επέλεξε να διχάσει την κοινωνία, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει τη μεγάλη επιτυχία και το σημαντικό έργο που παράγει η Κυβέρνηση επί μία τετραετία κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Παρακολουθώντας μια-μια τις εξαγγελίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης να υλοποιούνται, καταλαβαίνει ότι -σε ενδεχόμενο εκλογικής αποτυχίας του- μπαίνει σε περιπέτεια ο προεδρικός του θώκος!

Έτσι, λοιπόν, επιδίδεται σε μια ανεκδιήγητη εμφυλιοπολεμική ρητορική!

Παρακολουθώντας η ελληνική κοινωνία τον κοινοβουλευτικό διάλογο από τους τηλεοπτικούς δέκτες, αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικές ρητορικές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Αξιωματική αντιπολίτευση!

Είναι σαφές σε κάθε καλόπιστο ακροατή πως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει και υπερασπίζεται την ενότητα του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουμε όλοι, πως ο Εμφύλιος αποτελεί μία τραυματική ιστορική μνήμη του λαού μας και πρέπει για κάθε δημοκρατική δύναμη και κάθε δημοκράτη να αποτελεί αμετάκλητο παρελθόν και κοινή προσπάθεια η αποτροπή επανόδου παρόμοιων γεγονότων.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών –και εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι το θέμα της ονομασίας, το αποδέχτηκε για πρώτη φορά, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το υπερασπίστηκε η αδερφή του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη- θα έρθει στην ώρα της στη Βουλή.

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» αποτελεί μόνο την αρχή μιας πορείας προς το λαό, με στόχο την ενημέρωση και την αλήθεια για τη Συμφωνία. Και αυτή η πορεία ενημέρωσης θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κυρίως σε κάθε πολίτη της Βόρειας Ελλάδας.

Όσοι επιχειρούν να επενδύσουν στη διαστρέβλωση ή στην απόκρυψη της αλήθειας, όσοι επιχειρούν να διχάσουν, με στόχο την πολιτική τους επιβίωση, θα πάρουν και απάντηση στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Κυρίες και κύριοι,

το 2019 είναι μια χρονιά δύσκολη, μια χρονιά σημαντική.

Είναι μια χρονιά κρίσιμη! Χρονιά κομβική για τη Δημοκρατία, όπου κάθε θεμιτή πολιτική αντιπαράθεση -και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις στον Κοινοβουλευτικό διάλογο- οφείλει να έχει ένα ιστορικά αναγκαίο σημείο συνάντησης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, που δεν είναι άλλο από την εκλογική ήττα των ακροδεξιών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, η Ευρώπη νοσεί.

Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει σε διορθωτικές αποφάσεις.

Σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης, τα είπε όλα. Μας εξήγησε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ζούμε σε μία καπιταλιστική Ευρώπη!

Η Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει ως η Ευρώπη των τεχνοκρατών, η Ευρώπη των αριθμών και συχνά ως η κυνική Ευρώπη.

Αυτή την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής ισότητας και της δίκαιης κατανομής, υπέρ της επιστροφής της Ευρώπη στις αρχές του Διαφωτισμού, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε ως κόμμα.

Είναι ιστορικός ο ηγετικός ρόλος που καλείται να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις στη νέα Ευρώπη που θέλουμε.

Οχι μια Ευρώπη που θα διαιωνίζει ένα κακό εαυτό, αλλά μια άλλη πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και θα αποστρέφεται τον φασισμό.

Είναι αδιανόητο οι οικονομικές πολιτικές επιλογές της Ευρώπης να αδιαφορούν για τα αποτελέσματα των πολιτικών που επιλέγονται και εφαρμόζονται.

Είναι αδιανόητο να αγνοείται η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, που διαβιούν υπό το φόβο της συνεχούς φτωχοποίησης και της ανεργίας.

Η άνοδος της άκρας δεξιάς οφείλεται εν πολλοίς στις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, στις καπιταλιστικές πολιτικές, κύριε Γεωργιάδη.

Η σύγκλιση των αριθμών δεν μπορεί να είναι η Ιδέα για το μέλλον της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι το σημείο συνάντησης. Είναι ιστορικά αναγκαίο η σύγκλιση να αφορά τις κοινωνίες και τον άνθρωπο.

Κλείνω, αναφερόμενος στο έτος 2019, που είναι μία χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων:

Είναι η χρονιά της απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επομένως, είναι η χρονιά των μεγάλων συναινέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Και με την ευκαιρία, επιτρέψετε να πω ότι όσοι θέλουμε τον ελληνικό λαό ενωμένο, συμφιλιωμένο σε μια δημιουργική πορεία, οφείλαμε εδώ και μήνες να έχουμε υπερψηφίσει την απλή αναλογική, γιατί η απλή αναλογική βοηθάει στο διάλογο, στη συνύπαρξη και στη συναίνεση.

Το 2019 θα είναι χρονιά νέων συνεργασιών και συνυπάρξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει.

Ο Προϋπολογισμός, που θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι ο τελευταίος μιας Κυβέρνησης που ο συνταγματικός της κύκλος ολοκληρώνεται το 2019.

Είναι όμως, ο πρώτος προϋπολογισμός μιας καινούργιας, νέας, ελπιδοφόρας εποχής, που θα υπηρετείται και για την επόμενη τετραετία από την Κυβέρνηση και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί η συνείδηση, η επιλογή και η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας.

Μνήμη, ευθύνη, μέλλον είναι οι βασική λόγοι της επερχόμενης εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστώ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη

2 σχόλια στο άρθρο “Ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2019

  1. Συμφωνία των Πρεσπών

    ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-12-18
    ..θελήσαμε να φάμε ένα παγωτό σε ένα ζαχαροπλαστείο, που διαφήμιζε με παγωτά. Ηρθε μια γυναίκα που μας ρώτησε, στα γιουγκοσλαβικά, τι επιθυμούμε. Φυσικά δεν καταλάβαμε τίποτε, αλλά εγώ της είπα «μόλιμ» (παρακαλώ) και της έδειξα τα παγωτά. Αυτή χαμογέλασε και μας έφερε τα παγωτά. Τα φάγαμε, πληρώσαμε και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε. Τότε εγώ, για να κάνω επίδειξη των γνώσεών μου στα γιουγκοσλαβικά, της είπα: «χβάλα» (ευχαριστώ). Αυτή, αφού έριξε μια φοβισμένη ματιά στα πέριξ, έσκυψε και μας είπε σιγανά και στα ελληνικά: «Εγώ σας ευχαριστώ». Εγώ τότε έκπληκτος τη ρώτησα: «Είσαστε Ελληνίδα;». «Ναι», αποκρίθηκε αυτή «και είμαστε πολλοί Ελληνες εδώ, αλλά απαγορεύεται αυστηρά να μιλάμε την ελληνική γλώσσα, γι’ αυτό και δεν σας μίλησα προηγουμένως»!!!
    Αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να στείλει θερμούς χαιρετισμούς στους Ελληνες της FYROM, που, στο κάτω κάτω της γραφής, είναι και οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες της περιοχής;
    Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

  2. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    – Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, από την κυβέρνηση, δίνει την εντύπωση ότι υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούνται από μία σχετική πλειοψηφία ελληνογενούς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα.
    -Η απαξίωση των εθνικών συμβόλων, όπως η ελληνική σημαία την οποία χαρακτήρισε ως ένα απλό πανί δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή».
    -Η επικείμενη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης από τον Σύριζα, ουσιαστικά οδηγεί στον πρώτο σταθμό προς τα ναρκωτικά.
    -H αποδοχή της θεωρίας του κοινωνικού φύλου εκ μέρους της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν γεννιέσαι έχοντας προσδιορισμένο φύλο αλλά το επιλέγεις εν προόδω ανεξάρτητα της βιολογικής αφετηρίας κατά την γέννηση, είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.